Novosti Hrvatska

Dinamični trio

Kako su Splićani oblikovali najveću (anti)korupcijsku sagu u povijesti Hrvatske: dvojica su bili pravi gospodari zemlje, a treći s osmijehom gleda na kritike javnosti

Dinamični trio

Bili su pravi gospodari Hrvatske. Jedan u svijetu politike, drugi na polju gospodarstva. Bez njih i njihovog zelenog svjetla niti jedan projekt u državi godinama nije bilo moguće realizirati. Jednog su uspoređivali sa Tonyjem Blairom, drugog sa Georgeom Clooneyjem.

Živjeli su u luksuzu nezamislivom prosječnom građaninu. Posjedovali su raskošne vile, ljetovali na luksuznim jahtama, nabavljali vrijedna umjetnička djela, kitili se basnoslovno skupim satovima, voljeli luksuzne automobile: jedan je inzistirao na blindiranim BMW-ima metalik sive boje (one crne je iz nekog razloga potpuno prezirao), drugi je preferirao sportske linije.

Obojica su rodom iz Splita. Visoka i naočita, svoj su mediteranski šarm iskoristili za uspon do vrha. Danas, desetak godina nakon što se zakotrljala hrvatska antikorupcijska priča – i otkrila sve tajne Fimi Medije, Remorkera, dogovora u pokrajnjim sobama zagrebačkog restorana Marcellino – Ivo Sanader i Nadan Vidošević nalaze se na optuženičkoj klupi. Sudi im se za milijunske krađe državne imovine.

Bivši hrvatski premijer, pravomoćno je presuđen u dva od pet procesa koji se protiv njega vode. U jednom je, onom vezanom uz prodaju INE mađarskom MOL-u, presudu poništio Ustavni sud i vratio suđenje na početak. U drugom, onom vezanu uz igru sa mitom za kupnju zgrade HDZ-ovog mesara Stjepana Fiolića – mitom koje je, spakiranog u kutiju od hrenovki, prema sudskoj presudi u džep pospremio Sanader - nedavno je osuđen na šest godina zatvora. I, sukladno tome, prepraćen u Remetinec.

Katapultiranje sa najmoćnije pozicije u zemlji na optuženičku klupu u nekoj od skučenih hrvatskih sudnica ostavilo je traga na bivšem premijeru. Dio imovine koji je glasio na njegovo ime država je zaplijenila. Operiran mu je karcinom prostate, imao je i manju operaciju ruke, a ročište je znao propustiti i zbog crijevnih viroza. U sudnici njegov bariton, kada zagrmi, i dalje ima svoju težinu. No, uloge su se izmijenile, pa Sanadera, nekadašnjeg gospodara života i smrti (u političkom smislu, naravno), često zna ušutkati iole agilnija sutkinja.

Njegova obitelj, sudeći po snimkama koje s vremena na vrijeme objave na Facebook-u, nije se odrekla luksuza. Rođendan Sanaderove supruge Mirjane kćerke Petra i Bruna proslavile su u ljeto 2016. na luksuznoj motornoj jahti Seagull II, krstareći Jadranom. Slučajno ili ne, suvlasnik broda je splitski poduzetnik Juroslav Buljubašić, no on je tvrdio da za boravak Sanaderovih na svojoj jahti nije znao, budući da ju preko ljeta iznajmljuje čarter agencija. Komercijalna cijena tjednog najma iznosi 125 tisuća eura, s uključenim troškovima goriva i hrane.

Drugi „junak“ naše priče je Nadan Vidošević, nekadašnji predsjednik Hrvatske gospodarske komore. Tijekom svojega 18 godina dugog mandata zaradio je pridjev „vječni“. Prve signale da je nešto trulo u Nadanovom poslovnom carstvu DORH i USKOK imali su već tijekom 2009., kada je Vidošević svoju moć u gospodarstvu poželio nadograditi i onom političkom.

Pa se te godine kandidirao za predsjednika države. Depeše američkog veleposlanstva već su tada signalizirale State Departmentu da državno odvjetništvo sprema optužnice protiv troje od petero tadašnjih pretendenata za nasljednika Stjepana Mesića. Izbore je Vidošević izgubio, a kola su potpuno krenula nizbrdo kada je USKOK posumnjao – a potom te svoje sumnje pretočio i u nalog za pokretanje istrage – da je Vidošević bio dio mreže koja je iz HGK izvukla između 35 i 40 milijuna kuna. No, ne samo iz HGK. Novcem Kraša, čiji je Vidošević bio suvlasnik, plaćen je, tako su bar kasnije na suđenju tvrdili svjedoci, čak i bager namijenjen Vidoševićevoj vili u Gorskom kotaru.

I Vidošević je svoje prosjedio u Remetincu, dok se javnost zabavljala osobnim bogatstvom u vlasništvu njegove obitelji. Ponajprije sadržajem luksuzne vile na zagrebačkom Gornjem Prekrižju od 800 metara četvornih, u kojoj je, uz antikni namještaj, umjetničke skulpture i čak 25 toaleta, podrum krio neslućeno bogatstvo: 500 slika vrijednih 5 milijuna eura, 30 skupocjenih starih knjiga, drevne amfore, unikatne karte Dalmacije i – a to je narod posebno uveseljavalo – pun vagon lovačkih trofeja. Najegzotičniji preparirani primjerci bili su oni polarnog medvjeda, mošusnog goveda i losa.

Vidošević je uvjeren da će na sudu uspjeti dokazati svoju nevinost. Ipak, jedan detalj otkriva da danas ipak živi potpuno drukčije nego prije deset godina. Čovjeka koji je na vrhuncu svoje moći doček Nove godine mogao slaviti gdje god je htio kamera fotoaparata snimila je kako ove godine na zagrebačkom Jelačić placu, okružen običnim građanima, kako pjevajući uz Hladno pivo i Đanija Stipaničeva ispraća Staru i dočekuje Novu godinu.

Zanimljivo je da je i treći akter antikorupcijskog rata Mladen Bajić također Splićanin. Išao je u istu školu kao i Sanader. Ne doduše i u isti razred. Bajić je, naime, tri godine mlađi od Sanadera, a deset godina od Vidoševića.

Dugogodišnji glavni državni odvjetnik, potom i šef USKOK-a, čovjek je koji je mnogima išao na živce zbog svojeg pretjeranog opreza, subotnjih splitskih kava sa Sanaderom u vremenima kada je ovaj još bio premijer i respekta kojim je pristupao krupnim slučajevima. Danas čeka mirovinu i vjerojatno sa osmjehom gleda na kritike koje su godinama stizale na njegov račun. Pravomoćnu presudu protiv Sanadera je, nakon sedam godina povlačenja po sudovima, dobio. Bar u jednom procesu. Još uvijek je otvoren slučaj Vidošević i afera Remorker, da bi mogao s ponosom reći da su se krupne ribe na koncu su se ipak upecale u njegovu mrežu.

Naslovnica Hrvatska