Novosti Hrvatska

biramo 12 zastupnika

Tko će sve u Europski parlament? Prema zadnjoj projekciji mandate dobiva pet stranaka, a prag prelazi i krajnja desnica

biramo 12 zastupnika

Europski parlament objavio je danas najnoviju projekciju mandata, a ona za razliku od prethodnih uključuje i glasove iz Ujedinjenog Kraljevstva. Budući se očekuje da će zbog svih problema s Brexitom, Britanci ipak glasati na na izborima u svibnju, drukčije su raspodijeljena i mjesta. Zbog toga Hrvatska u ovoj projekciji umjesto 12 ima 11 mandata.

Mi ćemo unatoč tome 26. svibnja birati 12 zastupnika ali će onaj dvanaesti, s najmanjim brojem glasova ostati sjediti na 'klupi za rezerve' sve dok Velika Britanija formalno ne izađe iz EU-a.

Prema ovim projekcijama u EU parlament ulazi pet lista: HDZ dobiva 5 mandata, SDP 3, a Živi zid, Amsterdamska koalicija i Most po jedan mandat.

HDZ osvaja 34,3 posto, slijede SDP s 21 posto, Živi zid 10,6 posto, Amsterdamska koalicija 10,5 posto, a Most 7,7 posto glasova. Iznad praga od pet posto su i Neovisni za Hrvatsku (5,7 posto), Hrast odnosno koalicija Hrvatskih suverenista (5,1 posto) i Start Dalije Orešković (5,1 posto).

No, prelazak praga od pet posto ne znači i mandat. Dosadašnja praksa, naime, pokazala je da se fotelja u EU parlamentu ne može dohvatiti ako stranka ne osvoji najmanje sedam posto glasova. Kad se na malom broju zastupnika preračunavaju glasovi birača D'Hondtovom metodom, onda dolazi do devijacije u pretvaranju glasova u mandate i velike stranke profitiraju u izračunu. Na zadnjim europskim izborima su primjerice prošli kandidati samo s tri izborne liste, one HDZ-ove, SDP-ove i jedan zastupnik Oraha. Četvrta lista koalicije HDSSB-a, Hrasta, Hrvatske zore... osvojila je 6,88 posto glasova, ali nisu dobili mandat.

I ova projekcije pokazuje da taštine u politici nisu dobre. Da su se ujedinili Hrvatski suverenisti i Neovisni za Hrvatsku, krajnja desnica bi sigurno osvojila jedna mandat, a projekcija pokazuje da će se u konačnici njihovi glasovi rasuti i od njih će profitirati dvije najjače stranke HDZ i SDP.

Što se tiče ukupnih rezultata na razini cijele Europske unije, Europska pučka stranka (EPP) dobiva najviše - 180 zastupnika, no to je ipak značajno manje od sadašnjih 217. Drugi bi bili Socijalisti i demokrati (S&D) sa 149 zastupnika, također značajan pad u odnosu na sadašnjih 186. Treća skupina su liberali (ALDE) sa 76 zastupnika, šest više nego ih imaju u ovom sazivu.
Slijede Konzervativci i reformisti sa 66 parlamentaraca, 10 manje nego trenutno.

Veliki rast ima krajnje desna skupina ENF (Europa nacija i sloboda) koja bi sa sadašnjih 37 narasla na čak 62 zastupnika i postala peta politička snaga u Europi. Blagi rast zabilježili bi zeleni s 57 mandata, 5 više nego sad.

Europska ujedinjena ljevica i Nordijska ljevica GUE/NGL imali bi 46 zastupnika, odnosno 6 manje nego u ovom sazivu.
Raste i populistička grupacija Europa slobode i direktne demokracije (EFDD) koja bi umjesto dosadašnjih 41 zastupnika dobila njih 62.

Naslovnica Hrvatska