Novosti Hrvatska

afera za aferom

Krivotvorili su diplomu i razotkriveni su, hoće li biti sudski kažnjeni i vratiti plaće koje su dobivali osnovom lažnog dokumenta? Pročitajte kako su se sudovi do sada odnosili prema prevarantima

afera za aferom
Lažna profesorica u društvu državnog prvaka

Kakve će biti posljedice otkrivenih lažnih diploma učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama? Mogu li se ocjene koje su zaključili nastavnici i učitelji s lažnim diplomama smatrati valjanima i hoće li se učeničke svjedodžbe izdane na temelju takvih ocjena preispitivati i poništiti? Navedena je pitanja Jutarnji list uputio Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

U Ministarstvu su odgovorili kako prema propisima koji uređuju obrazovanje ne postoje razlozi za poništavanje ocjena koje su učenicima dali nastavnici s krivotvorenim diplomama.

Priča o lažnom profesoru s Brača postaje sve bizarnija: osim što je lažirao diplomu te izvarao više tvrtki, krivotvorio je i - dijete!?; Razgovarali smo s prevarantom...

Prema tvrdnjama Ministarstva, ne postoji ni mogućnost poništenja ili preispitivanja učeničkih svjedodžbi. Nisu, kažu, predviđene nikakve posljedice za učenike koji se trenutačno školuju, kao ni za učenike koji su završili obrazovanje ranije.

U tri mjeseca u školama u različitim područjima Hrvatske otkriveno je 11 zaposlenih učitelja i nastavnika s lažnim diplomama. Posljedica je to sustavne provjere koju je okružnicom zatražila ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, nakon što je u njezinu ministarstvu otkriven prvi slučaj djelatnice s lažnom diplomom. Svi redom, dakle njih ukupno 11, dobili su izvanredni otkaz, a slučajevi su prijavljeni policiji. Posljednji slučaj objavljen je jučer. Profesor u Bjelovaru s lažnom diplomom latinskog jezika i povijesti fakulteta u Grazu 17 je godina radio u dvije srednje škole, Medicinskoj te Ekonomskoj i birotehničkoj.

Lažna profesorica u gimnaziji je radila 12 godina, bila je mentorica i državnom prvaku, a čak ni njezini roditelji nisu znali za mračnu tajnu; Nakon skandala se odselila i promijenila prezime

Što čeka 11 dojučerašnjih učitelja i nastavnika s lažnim diplomama nakon što su im uručeni izvanredni otkazi? Prilično je izvjesno da ih čeka kazneni postupak. Međutim, sudski raspleti ranije otkrivenih slučajeva lažnih svjedodžbi i diploma pokazuju kako i nemaju osobitog razloga za strah jer najgore što im se u hrvatskom pravnom sustavu i sudskoj praksi može dogoditi - već im se dogodilo, a to su izvanredni otkazi. Od kaznenoga postupka, ako je suditi prema dosadašnjim sudskim ishodima, ne moraju ozbiljno strahovati.

Hrvatski sudovi tu vrstu kriminala tretiraju iznimno blago. Prema informacijama koje je Jutarnji uspio prikupiti, nitko od dosad otkrivenih krivotvoritelja nije završio iza rešetaka niti je bio prisiljen vratiti plaće primljene na temelju krivotvorenih isprava o stručnoj spremi, niti mu je poništen radni staž ostvaren na radnome mjestu dobivenom na osnovi krivotvorene svjedodžbe ili diplome. Štoviše, ima slučajeva da su neki od krivotvoritelja sudskom presudom vraćeni na posao na kojem su zbog krivotvorene svjedodžbe dobili izvanredni otkaz.

Najveći broj krivotvorenih svjedodžbi i diploma dosad otkriven je u podružnicama Zagrebačkog holdinga. Okidač za pokretanje akcije provjere bilo je otkriće da pravnica Holdinga Ksenija Boras ima krivotvorenu diplomu zagrebačkoga Pravnog fakulteta. Krivotvorina je otkrivena u ožujku 2014., kad se Boras prijavila na natječaj za upravljanje gradskim resursima u zagrebačkom Poglavarstvu. Provjerom je otkriveno da čak 333 zaposlenika neke od podružnica Zagrebačkog holdinga imaju krivotvorenu svjedodžbu ili diplomu. Svima su uručeni izvanredni otkazi i protiv njih su podignute kaznene prijave.

Bivšeg voditelja Službe za reviziju Zagrebačkog holdinga, Peru Kovačevića, pitali smo ima li povratne informacije o presudama koje su dobili krivotvoritelji. Rekao nam je kako prema njegovim saznanjima protiv gotovo šezdeset posto vlasnika krivotvorenih svjedodžbi i diploma kazneni postupak nije ni proveden jer su kaznene prijave odbačene zbog zastare.

Općinsko državno odvjetništvo ih je, tvrdi Kovačević, gonilo samo zbog krivotvorenja službene isprave, a to je kazneno djelo za koje nakon proteka vremena nastupa zastara. Da su ih gonili i za prijevaru, ističe Kovačević, zastare ne bi bilo. Međutim, i oni kod kojih nije došlo do zastare, tvrdi Kovačević, osuđeni su samo na uvjetne zatvorske kazne.

Nije mu, rekao je, poznat ni jedan slučaj da je netko od vlasnika lažne svjedodžbe ili diplome osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu, niti da je morao vraćati plaće stečene na temelju krivotvorina, ili da mu je poništen radni staž stečen na krivotvorenoj ispravi. Štoviše, naša provjera je pokazala da je nekoliko vlasnika krivotvorenih svjedodžbi nakon uručenih otkaza sudskom presudom vraćeno na posao.

Od glasnogovornice Zagrebačkog holdinga Senke Knežević doznajemo da je dosad u podružnicama toga gradskog holdinga dvoje radnika koji su dobili izvanredne otkaze zbog krivotvorenih svjedodžbi sudskom odlukom vraćeno na posao - jedan u Tržnice Zagreb, a drugi u Zagrebačke ceste.

Krivotvorene svjedodžbe i diplome otkrivene su i u Zagrebačkom velesajmu i Zagrebačkom električnom tramvaju (ZET) koji nisu u sastavu Zagrebačkog holdinga. U ZET-u je provjerom dokumenata izrečeno 115 izvanrednih otkaza Ugovora o radu zbog nevjerodostojnih svjedodžbi, a temeljem pravomoćnih sudskih odluka, na rad je vraćeno troje radnika, kazali su nam u ZET-ovoj službi za odnose s javnošću.

U Zagrebačkom velesajmu otkrivene su tri krivotvorene svjedodžbe i jedna lažna diploma. Svima su uručeni izvanredni otkazi, a protiv vlasnika krivotvorenih isprava podnesene su kaznene prijave. Dvije kaznene prijave, tvrde u tome poduzeću, odbačene su zbog zastare, jednoj radnici sud je izrekao uvjetnu kaznu, a za četvrtu kaznenu prijavu nemaju povratnu informaciju. Nitko nije vraćen na posao.

U Hrvatskim šumama 2014. i 2015 otkriveno je 27 lažnih svjedodžbi i diploma. Prema podacima koji su nam dostavljeni iz toga državnog poduzeća, svim vlasnicima krivotvorina uručeni su otkazi, a protiv njih su podignute i kaznene prijave. Međutim, u 10 slučajeva kaznene su prijave odbačene, a za 17 slučajeva nemaju informaciju o ishodu suđenja. Nitko od vlasnika lažnih diploma, tvrde, nije vraćen na posao.

Zanimljiv je, međutim, slučaj Istranina Valtera Krizmanića koji je 1. listopada 2013. u mandatu Milanovićeve koalicijske vlade, kao čovjek blizak HNS-u, imenovan za direktora istarskoga HEP-a. U ljeto 2014. otkriveno je da je njegova diploma Elektrotehničkog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu iz 1990. krivotvorena jer taj fakultet nikada nije ni upisao, a kamoli završio. Uručen mu je izvanredni otkaz, a Općinsko državno odvjetništvo u Puli optužilo ga je za dva kaznena djela: krivotvorenje službene isprave i za prijevaru u kojoj je oštetio HEP za 429.756,49 kuna.

Međutim, Općinski sud u Puli oslobodio ga je optužbe za prijevaru, a time i za povrat navedenog novčanog iznosa, a osudio ga na godinu zatvora zbog krivotvorenja službene isprave. Međutim, drugostupanjski Županijski sud u Bjelovaru ublažio mu je prvostupanjsku kaznu, preinačivši bezuvjetnu zatvorsku kaznu na uvjetnu s rokom kušnje od tri godine.

'Plaća im ostaje jer su obavljali svoj posao'

Profesora na katedri za radno pravo zagrebačkoga Pravnog fakulteta Viktora Gotovca Jutarnji je pitao postoji li zakonska osnova da se od bivšeg radnika s krivotvorenom svjedodžbom i diplomom traži povrat plaća ostvarenih na lažnim ispravama i da mu se poništi radni staž stečen na temelju njih.

- Teorijski gledano, protiv takvih osoba mogao bi se pokrenuti postupak naknade štete nastale na temelju počinjenja kaznenog djela. Međutim, u okviru radnog prava nema uporišta da se od njih traži povrat plaća jer im otkaz nije uručen zato što nisu obavljali svoj posao, ili zato što su ga obavljali loše - rekao nam je Gotovac.

U slučaju nastavnika i učitelja nije utvrđeno, dodaje, da je nastala ikakva šteta u odgojno-obrazovnom sustavu zbog njihova rada. Oni su dobili otkaz ne zato što su loše radili, nego zato što su imali krivotvorene diplome. Nema ni zakonskog uporišta, dodaje Gotovac, da im se poništi radni staž, jer za mirovinski je fond, tvrdi, jedino relevantno je li im poslodavac uplaćivao mirovinski doprinos ili ne. Ako jest, nema poništenja staža.

 

Naslovnica Hrvatska