Novosti Hrvatska

crobarometar

Živi Zid, Start i Pametno u silaznoj putanji, SDP-u najlošiji rejting od 2004. godine: evo kakvo je raspoloženje hrvatskih birača

crobarometar

Ove godine dva puta izaći ćemo na biračka mjesta, prvo nas u svibnju očekuju izbori za  Europski parlament, krajem godine održat će se predsjednički izbori, a već iduće godine očekuju nas i parlamentarni izbori. Dnevnik Nove TV i ovoga mjeseca donosi istraživanje o raspoloženju birača spram političkih stranaka, koji su ujedno i najbolji indikator trendova. 

REJTINZI ČETIRI NAJPOPULARNIJE STRANKE

HDZ nakon 6 mjeseci postojanog rejtinga ožujak završava s potporom od 27 posto. I dalje je to pad unutar statističke pogreške, ali HDZ nije posljednjih godinu dana navikao gubiti potporu.

SDP i dalje proživljava loše dane s potporom među biračima, ovaj mjesec završavaju s 14 posto, a takav loš rejting imali su posljednji put početkom 2004. godine.

Živi zid, nakon što se u prosincu u rejtingu poravnao sa SDP-om, u stalnom je padu i sada mjesec završava s potporom od 11,8 posto. MOST, koliko god njegovi zastupnici bili aktivni u Hrvatskom saboru, ovaj mjesec završava sa 6 posto potpore birača.

TKO JE PROFITIRAO, A TKO PROKOCKAO POTPORU KOD BIRAČA?

START Dalije Orešković, koji se kao stranka pojavio prije dva mjeseca, i dalje je postojan s potporom od 5,1 posto. Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića, koja skuplja zastupnike oporbe, mjesec završava s potporom od 4,5 posto i čini se da ima stabilnu potporu. HSS Kreše Beljaka u ovom trenutku može računati na potporu od 3,2 posto ispitanika, a HSU ovaj mjesec završava s 2,6 posto potpore.

Neovisni za Hrvatsku trenutačno uživaju potporu od 2,2 posto, što im je jedan od boljih rezultata. IDS je imao i bolji rejting, a očito ih afera Uljanik košta kod birača pa ovaj mjesec završavaju s potporom od 1,7 posto. GLAS Anke Mrak Taritaš ima potporu od 1,5 posto.

Pametno je u silaznoj putanji, s potporom od 1,4 posto. HNS, strateški partner HDZ-a, trenutačno uživa 1,2 posto potpore, a Reformisti Radimira Čačića ovoga su mjeseca na 1,1 posto, baš kao i Promijenimo Hrvatsku Ivana Lovrinovića, koji ovaj mjesec također završavaju s 1,1 posto potpore. 

Ostale stranke osvajaju manje od 1 posto i sve zajedno, od ljevice do desnice, imaju 6,3 posto. Zanimljivo, u ovom je mjesecu porastao broj neodlučnih birača i trenutačno ih je 9,3 posto.

NAPOMENA:

Istraživanje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 983 punoljetnog građanina iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Naslovnica Hrvatska