Novosti Hrvatska

Pola minimalca

Hoće li 'veterani' spašavati sezonu? Umirovljeniku za 4 sata u trgovini plaća - 1700 kuna

Pola minimalca

Računica je jednostavna: prodavač zaposlen na puno radno vrijeme mjesečno zaradi od 3200 do 3500 kuna neto, a umirovljenici angažirani na pola radnog vremena dobit će upola manje

Umirovljenici bi mogli "spasiti" sezonu, barem kad je u pitanju trgovina.

Naime, problem nedostatka radne snage s kojim se posljednjih godina suočavaju, trgovci će pokušati riješiti i angažiranjem umirovljenika, što neki od njih već najavljuju. Podsjetimo, mirovinska reforma, koja je stupila na snagu 1. siječnja, penzionerima omogućava da rade pola radnog vremena, a da uz to zadrže i svoje mirovine. Oni koji na taj način skupe najmanje dvije godine novog staža, mogu tražiti i ponovni izračun mirovine. Dosad je, podsjetimo, rad na pola radnog vremena bio dozvoljen samo onim osobama koje su otišle u starosnu mirovinu, odnosno muškarcima starijim od 65 i ženama starijima od 62 godine. Od ove godine takva se mogućnost dopušta i onim osobama koje su otišle u prijevremenu mirovinu.

"Spar" je prvi, među trgovačkim lancima, koncem siječnja javno oglasio zapošljavanje umirovljenika. Zanimalo nas je koliko ih se u međuvremenu prijavilo, te na kojim će radnim mjestima biti angažirani.

Plaćeni prijevoz

- Nakon odluke Vlade pokrenuli smo program u kojem našim i ostalim zainteresiranim umirovljenicima nudimo zapošljavanje temeljem ugovora o radu. Umirovljenicima nudimo mogućnost dodatne zarade uz fleksibilno zapošljavanje na četiri sata, uz zadržavanje svih postojećih prava i pune mirovine. Onima kojima je potrebno osiguravamo i plaćeni prijevoz te mogućnost izbora lokacije rada ovisno o mjestu stanovanja. Mogućnost zapošljavanja, osim na poziciji blagajnika-prodavača, nudimo i na radnim mjestima pekara i mesara, ovisno o radnom iskustvu. Otkad su otvoreni natječaji, prijavilo se oko 200 umirovljenika.

Među njima su i naši umirovljenici koji su radni vijek proveli u "Sparu", a prva zapošljavanja već su realizirana - poručuju iz ovog trgovačkog lanca.

U "Tommyju", također, imaju "određeni broj umirovljenika u radnom odnosu na različitim poslovima". Točan broj zaposlenih umirovljenika ni ovdje ne navode, kao ni u "Sparu".

- Namjeravamo povećavati broj ovisno o našim potrebama i ponudi na tržištu, posebno u razdoblju povećane potražnje za radnom snagom kao što je turistička sezona, a određene aktivnosti u tom pravcu smo već poduzeli. Smatramo da je to mjera koja djelomično može ublažiti nedostatak radne snage, ali ne može riješiti problem dugoročno - kaže Dario Mamić iz Korporativnih komunikacija tvrtke "Tommy".

I u "Riboli" drže kako bi ljetne mjesece mogli "prebroditi" zapošljavanjem umirovljenika koji bi, dodaju, mogli uspješno odrađivati posao prodavača, odnosno blagajnika.

- Osim studenata, koji uobičajeno rade kod nas tijekom ljeta, spremni smo prilagoditi organizaciju rada kako bismo uklopili i što više umirovljenika za rad u četverosatnom formatu. I ove godine smo značajno povećali budžet za plaće i ostala primanja djelatnika - govori Ivana Benja iz "Ribole".

Pristižu molbe

Iz "Lidla" su na pitanje o angažiranju umirovljenika odgovorili samo da i dalje "nastavljaju sa zaprimanjem i razmatranjem svih pristiglih molbi za zapošljavanje", dok su iz "Konzuma" poručili kako oni "već dulje vrijeme imaju otvorenu mogućnost fleksibilnog zapošljavanja umirovljenika na četiri sata uz zadržavanje postojeće mirovine"...

Zanimljivo je kako nitko od trgovaca nije odgovorio na naše pitanje o tomu kolikoj se plaći može nadati umirovljenik zaposlen na pola radnog vremena u njihovoj tvrtki. Spomenutu smo informaciju dobili, međutim, od Zlatice Štulić, predsjednice Sindikata trgovine Hrvatske (STH).

- Računica je jednostavna - bruto plaće prodavača kreću se od 4000 do maksimalnih 4400 kuna u velikim sustavima. Rijetko koji trgovac isplaćuje veću osnovnu plaću... Sukladno, dakle, činjenici da će prodavač zaposlen na puno radno vrijeme mjesečno zaraditi od 3200 do 3500 kuna neto, umirovljenici angažirani na pola radnog vremena mogu se nadati primanjima od 1600 do 1750 kuna - kaže čelnica strukovnog sindikata.

Sve što treba

Umirovljenici u Hrvatskoj se, prema njezinim riječima, neće vratiti na tržište rada zbog želje za aktivnijim životom (kao što je slučaj s onima u zapadnim zemljama EU-a op.a.), nego iz puke nužde, a to nije bila intencija ovog modela zapošljavanja.

- U trgovini vam za 1600 kuna mjesečno neće doći raditi nitko tko nije egzistencijalno ugrožen i tko već nije radio taj posao. Prosječna mirovina zaposlenih u trgovini u 2017. godini iznosila je 2231 kunu pa je jasno da će upravo ovi umirovljenici biti kandidati za posao na pola radnog vremena. Najveći je problem što u trgovini nikad ne radite samo jedan posao - s blagajne će vas poslati da slažete police i očistite ako što treba. Čak i da umirovljenik ostane raditi samo na blagajni, zamislite koji teret on mora prenijeti u ta četiri sata preko svojih ruku - kaže Zlatica Štulić.


A što s nezaposlenima od 55 godina?
Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske napominje kako nema ništa protiv zapošljavanja umirovljenika, ako ono nije iz prijeke potrebe, no drži kako je država, ipak, trebala naći resurse da angažira nezaposlene na birou stare 55 godina, umjesto da se u radni odnos primaju umirovljenici od, primjerice, 66 godina.
- Osim toga, nije mi jasno kako to da su trgovci donedavno u prijevremenu mirovinu slali svoje zaposlenike jer su htjeli mlađe djelatnike koji će biti u punoj snazi, a sad su objeručke posegnuli za umirovljenicima - kaže Zlatica Štulić.

Naslovnica Hrvatska