Novosti Hrvatska

NEMA NIŠTA SPORIJE...

Splićanin izgubljen u bespućima hrvatske administracije: na odgovor države čekao pola godine, a na kraju nije dobio informaciju koju je tražio!

NEMA NIŠTA SPORIJE...
Ministar Predrag Štromar morao bi ubrzati svoje ljude, da promptnije odgovaraju na upite građana. Barem u pola godine

Ako mislite da je tri dana previše za pismo poslano iz Zagreba u Split (vikend isključujemo jer tada pošta ne putuje), što biste tek rekli za gotovo sedam mjeseci, koliko je jedan Splićanin čekao odgovor na svoj upit u bespućima hrvatske administracije?

Možda bi trebao biti sretan što je odgovor uopće dobio? Dakle, još u prvoj polovini srpnja 2018. (!) godine jedan zaštićeni najmoprimac stana u Splitu e-mailom je uputio molbu za informacijom na adrese u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja i nadležnog saborskog odbora s pitanjima vezanima uz, tada, skorašnje stupanje na snagu izglasanog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o najmu stanova.

Kao "običnog" zaštićenog najmoprimca bez ikakve stambene nekretnine u svojem vlasništvu, koji nije ni branitelj ni korisnik socijalne pomoći, zanimalo ga je ima li zajamčeno pravo na zamjenski stan za najam sa zaštićenom najamninom, kao i druge s tim povezane pojedinosti, a koje su za njega, kao i za brojne druge građane u sličnoj situaciji, od životne važnosti.

Odgovor je stigao krajem siječnja 2019. (!) godine, a netko revnosan u resornome ministarstvu je čak na Silvestrovo, 31. prosinca 2018. (!) (da, dobro ste pročitali, taj je datum naveden na dopisu) detaljno odgovorio na upit koji im je, kako piše, proslijedio Hrvatski sabor – Odbor za prostorno uređenje i graditeljstvo.

I onda je tom pismu trebalo 29 dana otkako je napisano da iz Zagreba doputuje do Splita. Prvih 25 dana stajalo je u nečijem uredu u ministarstvu ili se čekalo da dopis potpiše ministar Predrag Štromar, a onda je zadnjeg petka u siječnju pečatirano na pošti, pa je trebalo pričekati da prođe vikend i pismo krene na odredište.

A sve to mogli su poslati e-mailom, na način kako se i građanin njima obratio. Iz Hrvatskog sabora su mu u rujnu 2018. odgovorili e-mailom, dva mjeseca nakon upita i ljetne saborske stanke te ga obavijestili da nisu nadležni za autentično tumačenje zakona i stoga molbu za informacijom prosljeđuju u resorno ministarstvo.

U odgovoru Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, među ostalim, navedeno je i da su zakonske izmjene stupile na snagu 4. kolovoza 2018. (!), te da je Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama 8. prosinca 2018. objavila javni poziv kojim poziva sve zaštićene najmoprimce na dostavu podataka o stanu i osobama koje s njim stanuju, a redoslijed tih prijava utvrđuje i redoslijed njihova rješavanja.

Možete zamisliti u kakvom je čudu ostao naš Splićanin kad je dobio taj odgovor, i još s informacijom o javnom pozivu čak mjesec i 21 dan nakon objave, premda je molbu za informacijama o tome podnio prije nego što je zakon stupio na snagu.

Uz to, u odgovoru je, kako je primijetio, sadržana "pusta topla voda", a nigdje nije izričito navedena informacija na izričito navedeno pitanje o tome kako je u Zakonu ipak predviđeno da ne mora izići iz sadašnjeg stana dok mu se ne osigura zamjenski stan za kupnju ili najam (već za što bude financijski sposoban) ako je podnio urednu prijavu za takav stan (zbog čega je i zatražio detaljne informacije o takvoj prijavi), s tim da onda razliku između zadnjeg iznosa zakupa u zadnjoj godini petogodišnjeg prijelaznog razdoblja i tržišne najamnine mora platiti jedinica lokalne samouprave koja je dužna osigurati takav stan.

Sve to asociralo ga je na to da kraće traje putovanje Transsibirskom željeznicom, dugom 9288 kilometara od Moskve do Vladivostoka. Velika euroazijska tura preko "pola zemaljske kugle" u jednom turističkom programu traje 19 dana.

Naslovnica Hrvatska