Novosti Hrvatska

a još nije na vrhuncu...

Zbog gripe izvanredno stanje u Klinici za infektivne bolesti, pristižu stotine zaraženih iz cijele države; Šef splitske Infektologije: Dnevno primimo duplo više oboljelih nego lani

a još nije na vrhuncu...

U Hrvatskoj je, zaključno sa 13. siječnja 2019. godine, službeno registrirano ukupno 8468 oboljelih od gripe, od čega je najviše prijava (5327) stiglo u 2. tjednu 2019. godine, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Navedeno upućuje, stoji na stranici HZJZ-a, da se i dalje nalazimo u uzlaznoj fazi epidemije gripe te je za očekivati da će se plato epidemije u trajanju od nekoliko tjedana postići tijekom narednih tri do četiri tjedna, nakon čega će broj oboljelih postupno padati. 

Najveći broj prijava pristiglo je iz  Brodsko-posavske, Grada Zagreba i Zagrebačke županije, te Splitsko-dalmatinske županije. Među pristiglim prijavama kliničke gripe u najviše se slučajeva radi o djeci predškolske dobi, a najmanje o osobama u dobi od 65 godina i više.

Gripa u Dalmaciji odnijela prvi život, u bolnici više pacijenata s komplikacijama, zbog upale pluća u splitski KBC upućeno čak 15 djece iz Vrgorca; Evo kada se nužno obratiti liječniku

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), i u ostalim državama Europske unije se bilježi porast u intenzitetu gripe, uz prisutnu cirkulaciju oba potipa virusa gripe A. Većina hospitaliziranih laboratorijski potvrđenih slučajeva gripe povezana je sa virusom A/H1N1/pdm09.

Epidemija gripe izazvala je izvanredno stanje u Klinici za infektivne bolesti 'Fran Mihaljević'. Kako javlja HRT, uposljednja 24 sata primljene su četiri osobe s teškom upalom pluća, a ukupno ih je 18 na respiratoru. U ambulante dolaze stotine ljudi, iz cijele Hrvatske.

U splitskoj je na Klinici za infektologiju pregledano je 766 bolesnika, a hospitalizirano je njih 94, doznaje se od šefa Klinike za infektologiju dr. Borisa Lukšića.

Lukšić je rekao kako se može govoriti o epidemiji s obzirom na to da je od kraja studenoga prošle godine, kad je u Splitsko-dalmatinskoj županiji registriran prvi slučaj gripe, do danas na Hitnom prijamu Klinike za infektologiju pregledano 766 bolesnika i hospitalizirano njih 94, među kojima i 12 djece, no svi su izliječeni i pušteni su kući.

- Trenutačno se na Klinici liječi 20 bolesnika, uglavnom oni koji imaju neku od komplikacija gripe, a najčešće je to upala pluća. Od 20 bolesnika koji se liječe dvije starije osobe su životno ugrožene, izvijestio je Lukšić te dodao kako ove sezone u danu pregledaju više nego dvostruko više pacijenata sa simptomima gripe nego prošle godine.

Prošle godine na dan su pregledavali po dvadesetak bolesnika s dijagnozom gripe, a ove je godine taj broj veći od 40 pa se može zaključiti da u najvećoj dalmatinskoj županiji vlada epidemija širih razmjera.

 

Naslovnica Hrvatska