Novosti Hrvatska

beogradski mediji

U Srbiji predana kaznena prijava protiv ministra Damira Krstičevića za ratne zločine, on tvrdi: Mnogima sam trn u oku

beogradski mediji

Srbijanski odvjetnik Dušan Bratić podnio je tužilaštvu za ratne zločine Srbije kaznenu prijavu protiv hrvatskog ministra obrane i potpredsjednika hrvatske vlade Damira Krstičevića i suučesnika zbog sumnje da su 1995. ubili 81 civila srpske nacionalnosti, piše u subotu beogradska Politika.

Bratić zastupa bivšeg pilota JNA Ljubomira Bajića koji je raketirao Banske dvore u jesen 1991., zbog čega se protiv njega u Zagrebu vodi istraga.

Politika prenosi tvrdnje da je Krstičević bio zapovjednik 4. gardijske brigade Hrvatske vojske koja je sudjelovala u raketiranju kolone srpskih izbjeglica u mjestu Bravnice, kod Jajca, u BiH, 12. i 13. rujna 1995.

Po pisanju lista srpski civili ubijani su pucnjima iz vatrenog oružja i ispaljivanjem raketa iz raketnog bacača na izbjegličku kolonu koja se kretala putem Donji Vakuf - Jajce.

Bratić u kaznenoj prijavi tvrdi da su Krstičević i suučesnici čija se imena ne navode u agencijskoj vijesti počinili dva kaznena djela - ratni zločin protiv civilnog stanovništa i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Skandalozno: potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića optužili falsificiranim dokumentima koje je krivotvorio Centar za ratne zločine Republike Srpske

Ministar Krstičević naknadno je za RTL komentirao vijest o prijavi za ratne zločine te je ustvrdio kako 4. gardijska brigada uopće nije bila na tom području:

- Pogledajte očito, mnogima sam trn u oku, vjerojatno zato što jačam hrvatsku vojsku. Ponosan sam na svoj ratni put, on je čist, isto kao i 4. gardijske brigade. Crvene beretke u Domovinskom ratu napravile su sve što su trebale napraviti - istaknuo je Krstičević. 

Rekao je da je cilj prijave destabilizirati Vladu i njega osobno.

- Stavljen sam u poziciju da se trebam braniti, a za što ću se braniti – za ništa - poručio je Krstičević koji je danas boravio u Splitu gdje je održana sve svečana sjednica u povodu utemeljenja HDZ-a u Splitu. 

Naslovnica Hrvatska