Novosti Hrvatska

Kriminalistička istraga

U Vukovaru uhićenja zbog ratnog zločina, 'pao' i djelatnik gradske uprave; Oglasio se SDSS: Ovakav način hapšenja Srba dodatno stvara atmosferu netolerancije

Kriminalistička istraga

Zbog sumnje da su tijekom 1991. godine počinili ratni zločin u Vukovaru, policija je pokrenula kriminalističko istraživanje nad pet osoba srpske nacionalnosti s područja Vukovara koji su u četvrtak u ranim jutarnjim satima iz svojih domova odvedeni na obavijesne razgovore, javlja Jutarnji list.

Iz Ravnateljstva policije potvrdili su da je kriminalističko istraživanje u tijeku te da ga provode službenici radne skupine Ravnateljstva policije osnovane zbog istraga ratnih zločina. Prema našim informacijama dvije osobe terete se baš za počinjenje ratnog zločina, dok su ostala trojica privedeni jer policija sumnja da imaju informacije koje bi im imogle biti od koristi za ovu istragu.

Neslužbeno doznajemo da je jedan od uhićenih zaposlenik Gradske uprave u Vukovaru, a drugi Zajedničkog vijeća općina. Policija ih je nakon uhićenja prevezla u Osijek, budući da će istragu nad njima voditi Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku.

Povodom ovih uhićenja oglasili su se i lokalni SDSS te ZVO, koji su istaknuli da „način hapšenja Srba dodatno stvara atmosferu netolerancije.“

- Povodom jutrošnjeg hapšenja dvojice pripadnika srpske zajednice kao i prema raspoloživim informacijama privođenja trojice drugih na informativni razgovor u policiju pod sumnjom počinjenja ratnog zločina, SDSS i ZVO izražavaju zabrinutost. Ne želeći ulaziti u rad policije, a još manje ometati istražne radnje o pitanjima ratnih zločina, naša se zabrinutost temelji na činjenici da posljednja postupanja policije dolaze nakon kampanje koju su pojedini političari na nacionalnom i lokalnom nivou pokrenuli u cilju izvršenja pritiska i na policiju i na istražne organe.

Ta kampanja kao i posljednji postupci policije kod pripadnika srpske zajednice na području Grada Vukovara i šire dovode se u zajedničku vezu, izazivaju strah i sumnju u nepristranost u neophodnoj istrazi neprocesuiranih ratnih zločina. Danas privedeni pojedinci, prema našim saznanjima, do sada su se uredno odazivali informativnim razgovorima i ničim nisu pokazivali bilo spremnost na opstrukciju bilo na izbjegavanje saradnje sa policijom. Njihovo privođenje, bojimo se, može imati za cilj zadovoljavanje aktera kampanje koji su u društvu stvorili takvu atmosferu i koji su širili netrpeljivost prema pripadnicima srpske zajednice. SDSS i ZVO podsjećaju još jednom da su privrženi sankcioniranju svih ratnih zločina, neovisno o nacionalnosti počinitelja i žrtve, te podsjećaju javnost da do sada zločini počinjeni prema Srbima na području grada Vukovara i drugim mjestima ostaju neprocesuirani, a kampanja procesuiranja prema pripadnicima srpske zajednice se nastavlja, stoji u njihovu priopćenju.

Naslovnica Hrvatska