Novosti Hrvatska

Prekinimo šutnju

'Ja, kukavica, ovo pišem u nadi da ću si olakšati teret što tada nisam bio uz svoju ženu, što sam šutio': traumatično iskustvo s kiretažom naživo ispričano s muške strane

Prekinimo šutnju

Ako imate vlastitu priču o lošem iskustvu, nemaru i neprofesionalnosti u hrvatskom zdravstvu koju ste voljni podijeliti kako bismo temu održali u fokusu javnosti i utjecali na Ministarstvo zdravstva, javite nam se na mail [email protected] ili u inbox naše Facebook stranice. Anonimnost je zajamčena.

Ovo je jedna od vaših priča.

--

Htio bi ispričati iskustvo s "kiretažom na živo" s muške strane, jer je i za nas to traumatično iskustvo, na sreću puno manje nego za naše žene.

Moja žena je kod kuće doživjela spontani pobačaj u drugom mjesecu trudnoće. Otišli smo kod njenog ginekologa koji ju je pregledao i potvrdio naše sumnje, te ju je uputio u KBC Split na kiretažu. Pitali smo ga za lokalnu i opću anesteziju na što je rekao da se opća anestezija uglavnom ne daje, a da će postupak s lokalnom anestezijom biti neugodan, ali ne i bolan.

U bolnici su moju ženu uveli u sobu, a punica i ja smo ostali čekati. Nakon nekih sat vremena izašla je medicinska sestra i rekla kako je postupak završen uspješno, te da pričekamo još malo. Srdačno sam se zahvalio na informaciji, nemajući pojma o tome što se događalo iza zatvorenih vrata.

Nakon nekog vremena izašla je moja žena i bez ikakvog kontakta krenula prema izlazu. Kad smo došli kući primijetio sam da su joj oči crne, zjenice su joj bile potpuno proširene. Uz nekoliko kratkih komentara otišla je u krevet. Još uvijek nismo znali što se dogodilo.

Dva sata kasnije mi je kroz suze ispričala što se događalo u bolnici, dok sam ja bezbrižno sjedio i čekao. Detalje ću ostaviti njoj da ispriča. Osjećao sam se tako jadno što sam dozvolio da se netko sadistički iživljava na mojoj ženi, a nisam napravio ništa i nisam mogao vratiti vrijeme unazad.

Sljedećih dana sam potražio predstojnika klinike kako bi porazgovarao s njim o tome što se dogodilo. Nakon što sam mu ispričao kako je doktorica mojoj ženi radila kiretažu bez anestezije, on mi je odgovorio na sličan način kao u slučaju zastupnice Lesandrić, otprilike ovako: "Ona je sigurno dobila anesteziju, ali toga nije bila svjesna. Ako niste zadovoljni, možete tužiti bolnicu." Pokunjeno sam otišao kući.

I tako ja kukavica sada pišem ovo pisamce u nadi da ću si malo olakšati teret koji nosim od tog dana. Činjenicu da nisam bio uz svoju ženu kad sam joj bio potreban i da sam u postupku rješavanja te situacije koristio anesteziju, za razliku od doktorice mesarice, umjesto da sam priskočio nekom učinkovitijem postupku bez anestezije. Znam da ne mogu promijeniti (ne)učinjeno i samo se nadam da će moja žena u budućnosti imati povjerenja u mene, da ću je kao pravi muž zaštititi kada je to potrebno, makar morao pred zakonom odgovarati za svoje postupke.

Hvala na čitanju,

O.C.

Naslovnica Hrvatska