Novosti Hrvatska

prema podacima ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, porastao broj statusa hrvi-ja

U protekle tri godine novih 8 tisuća invalida Domovinskog rata

prema podacima ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, porastao broj statusa hrvi-ja

U protekle tri godine broj ratnih vojnih invalida Domovinskoga rata povećan je za oko osam tisuća i, prema podacima Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, do svibnja 2009. godine bilo ih je 49.950.

- Broj HRVI-ja iz Domovinskog rata povećao se iz razloga što je novim Zakonom o pravima hrvatskih branitelja, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2005., produljen rok za podnošenje zahtjeva za priznavanjem statusa HRVI-ja s osnove bolesti - pojasnila nam je glasnogovornica Ministarstva Martina Banić.

U zakonskom roku čak je 33 tisuće hrvatskih branitelja podnijelo zahtjev za priznavanjem statusa HRVI-ja, i to uglavnom zbog bolesti, a manji broj njih s osnove ranjavanja, ozljede ili psiho-fizičkog zlostavljanja u neprijateljskom logoru.

No liječničke komisije nisu svima priznale status. Status invalida priznat je, kažu u MOBMS-u, onima koji su zahtjev podnijeli na osnovi PTSP-a, bolesti kralježnice, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, tek manjem broju onih koji su se javili zbog ranjavanja ili ozljeda zadobivenih u ratu, a najmanji broj bio je onih koji su zahtjev podnijeli zbog posljedica zlostavljanja u logoru.

Razlog tomu je i činjenica što je bivšim logorašima status invalida novim zakonom priznat, praktički, automatizmom. Bitno je bilo donijeti dokaz da su u neprijateljskom logoru proveli najmanje tri dana. Na osnovi toga, kažu u MOBMS-u, braniteljima logorašima dana je mogućnost da trajno ostvare status HRVI-ja desete skupine sa 20 posto oštećenja organizma, bez obzira na medicinsku dokumentaciju.

Kako se u Ministarstvu napominje svima onima kojima je utvrđeno oštećenje organizma manje od 20 posto, ostavljena je mogućnost da svake dvije godine podnesu novi zahtjev za novu ocjenu oštećenja organizma. Ako se u novom postupku utvrdi pogoršanje zdravstvenog stanja, braniteljima će se priznati i status HRVI-ja.

Može se stoga zaključiti da će broj invalida Domovinskoga rata idućih godina rasti.

S. Dukić

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last