Novosti Hrvatska

čekaju kao ozebli sunce

Radnici Uljanika danas očekuju plaće, ne prekidaju štrajk dok im ne sjednu na račun; 3. maju i dalje blokiran račun, škverani blokirali sve izlaze iz  brodogradilišta

 čekaju kao ozebli sunce

Predsjednik štrajkaškog odbora Uljanika Đino Šverko poručio je u petak ujutro kako su radnici još uvijek u štrajku i bit će dok im se ne isplati plaća, a da plaću još nisu dobili jer su očito u tijeku operativne radnje koje se odnose na potpisivanje dokumenata u bankama.

"Kada sjednu plaće na račune radnika prekidamo štrajk", najavio je Šverko u izjavi medijima ispred uprave puljskog Uljanika. Dodao je kako su pozvali radnike da ostanu na radnim mjestima, jer nemaju više što izlaziti u grad jer su poručili sve što su imali i da idu "korak po korak". 

Danas bi u 11 sati trebao zasjedati Nadzorni odbor i raspravljati o novim članovima toga tijela koji će kasnije izabrati novu upravu Uljanika.

U međuvremenu radnici su se počeli okupljati pred zgradom uprave Uljanika, osmi su dan u štrajku i očekuju da će im tijekom dana biti isplaćena srpanjska plaća.

Premijer Andrej Plenković se u četvrtak osvrnuo na situaciju u Uljaniku, podsjetivši kako je u ponedjeljak primio predstavnike radnika i sindikata te kako je na tom sastanku rečeno da će se Vlada angažirati maksimalno kako bi se osigurale dvije plaće.

"Našli smo model kako da to naše obećanje ispunimo i šaljemo poruku radnicima Uljanik grupe da će dobiti plaće i za srpanj i za kolovoz", poručio je Plenković. Istaknuo je da je to rješenje dobro, pravično i da je Vlada učinila maksimum u okviru zakonskih mogućnosti.

"Važno je da u sljedećim tjednima svi zajedno vidimo i budućnost predloženog od strane Uprave plana restrukturiranja i jedno strateško promišljanje kako nastaviti s održivom brodogradnjom, koja jako puno znači i za Istarsku županiju, za grad Pulu, za Primorsko-goransku županiju i Rijeku, naravno i za brodogradilišta koja posluju i Splitu i u Trogiru, a tu raspravu ćemo voditi na sjednici Vlade u Puli, koja će se održati 13. rujna", zaključio je Plenković.

3. maj

Radnici Brodogradilišta 3. maj, koji su već drugi tjedan u štrajku, u petak su blokirali izlaze iz  brodogradilišta, kako se iz njega, tj. iz riječkog pogona Strojogradnje dizel, tvrke u sastavu Uljanik grupe, ne bi izvezla dizalica, doznaje se od predsjednika Štrajkaškog odbora Veljka Todorovića.

Todorović je kazao da Štrajkaški odbor 3. maja nije dozvolio da se ta dizalica tijekom štrajka odveze iz brodogradilišta, iako je to odobrio Štrajkaški odbor Uljanika, obrazloživši da se želi spriječiti šteta za kupca.

Radnici 3. maja blokirali su sve porte i neće dozvoliti da se dizalica iznese iz brodogradilišta, naglasio je Todorović.

Svi radnici Uljanik grupe, tako i 3. maja, danas očekuju obećane plaće. Premijer Andrej Plenković u četvrtak je kazao da je pronađen model kako da se to obećanje ispuni i poručio radnicima Uljanik grupe da će dobiti plaće i za srpanj i za kolovoz. 

U 3. maju danas će sa sastati Krizni stožer za 3. maj, osnovan u srijedu na izvanrednoj sjednici županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća. U njemu su primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, predsjednik županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća Damir Bačinović i predsjednik Štrajkaškog odbora 3. maja Veljko Todorović.

Krizni stožer podupire Štrajkaški odbor 3. maja, koji traži isplatu srpanjskih plaća, a potom i povrat svih pozajmica, koje je 3. maj dao Uljaniku, normaliziranje proizvodnog procesa i financijskog poslovanje te izdvajanje 3. maja iz Uljanik grupe.

Iz Štrajkaškog odbora su najavili da će, ako plaće za srpanj u petak ne budu isplaćene, u ponedjeljak vjerojatno organizirati prosvjed u središtu Rijeke.

Račun Uljanika, koji je bio blokiran, u četvrtak popodne je deblokiran, a prema informacijama kojima raspolaže Štrajkaški odbor, račun 3. maja u petak ujutro još uvijek je blokiran.

Naslovnica Hrvatska