Novosti Hrvatska

LOŠE NAM SE PIŠE

Dramatično upozorenje poznatog pedijatra: vraća nam se difterija, zarazna infekcija koja može biti smrtnosna za djecu, a Split i Dubrovnik očekuje epidemija ospica

LOŠE NAM SE PIŠE

Pedijatar primarijus Darko Richter iz Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb za HRT je istakao "kako je skoro pa sigurno da će se u Splitu i Dubrovniku pojaviti epidemija ospica".

Zanimljiv je njegov odgovor na pitanje trebaju li roditelji imati izbor kada se radi o cijepljenju njihovih potomaka.

"Najvažnije je cijepiti protiv gluposti, a sve ostalo bi moglo biti slobodan izbor", kaže poznati pedijatar. 

Primarijus Richter upozorio je kako su posljedice necijepljenja izlaganje riziku da se oboli od zaraznih bolesti. Ustvrdio je da uzročnici tih bolesti nisu nestali. Osim uzročnika variole, sve ostale su klice tu kod nas, u nama, među nama.

Mišljenja je, kaže taj liječnik, da su roditelji pali pod utjecaj  različitih dezinformacija i kampanja protiv cijepljenja. 

U Temi dana je Istaknuo kako je uvjeren je da će nam se dogoditi epidemija ospica ili difterije. 

U medicinskom priručniku Hrvatskog liječničkog zbora i farmaceutske tvrtke MSD se za difteriju navodi: 

- Difterija je zarazna, ponekad smrtonosna infekcija koju uzrokuje bakterija Corynebacterium diphteriae. Godinama unatrag difterija je bila jedan od vodećih uzroka smrti u djece. Danas je difterija rijetka u razvijenim zemljama, prvenstveno zbog široke procijepljenosti. U SAD-u se od 1980. svake godine zabilježi manje od 5 slučajeva, no difterijska klica postoji u svijetu i može prouzročiti izbijanje epidemija ukoliko se ne provodi sveobuhvatno cijepljenje. Dijete sa simptomima difterije hospitalizira se u jedinici intenzivnog liječenja. Što prije treba dati antitoksin (protutijela za neutralizaciju difterijskog toksina). Međutim, posebnim kožnim testovima liječnik prvo mora utvrditi da dijete nije alergično na antitoksin, koji se pravi iz konjskog seruma. Alergično dijete mora se prethodno desenzibilizirati (učiniti manje osjetljivim); to se postiže dajući najprije vrlo malu dozu, a zatim progresivno sve veće doze antitoksina.U jedinici intenzivnog liječenja osigurava se prohodnost dišnog puta i srčana funkcija. U cilju iskorjenjivanja difterijskih klica daju se antibiotici, penicilin ili eritromicin. Oporavak od teške difterije je spor i oboljelo dijete treba izbjegavati prebrzi povratak aktivnostima - navodi se u priručniku, a više o toj bolesti pročitajte OVDJE. 

A za ospice se kaže: 

- U zdrave, dobro uhranjene djece ospice su rijetko kada opasne. Međutim, bakterijska superinfekcija, kao što je upala pluća (osobito u dojenčadi) ili upala srednjeg uha, pojavljuju se razmjerno često i osobe s ospicama posebno su osjetljive na infekciju streptokokima. Broj krvnih pločica može se toliko sniziti da dijete i na male povrede dobiva modrice i lako prokrvari, no ovo je rijetko.

Infekcija mozga (encefalitis) može izazvati komplikacije oko 1 od 1000 do 2000 slučajeva. Često počinje visokom temperaturom, konvulzijama i komom, obično 2 dana do 3 tjedna nakon pojave osipa. Bolest može trajati kratko, uz oporavak tijekom otprilike tjedan dana, ili može potrajati duže s teškim oštećenjem mozga ili smrtnim ishodom. U rijetkim slučajevima nastaje subakutni sklerozirajući panencefalitis―teška komplikacija ospica―mjesecima do godinama kasnije, s teškim oštećenjem mozga.

Više o ospicama pročitajte OVDJE

Naslovnica Hrvatska