Novosti Hrvatska

Sam svoj inspektor

Nema straha od 'uskrsne' salmonele! Tolušić poručuje da inspekcije pojačano 'češljaju' skladišta i police, a tu je i aplikacija preko koje sami možete provjeriti koja je koka snijela jaje koje ste kupili!

Sam svoj inspektor

Uskrsni su blagdani pred vratima, a s njima i pojačana potrošnja određenih namirnica, ponajprije jaja. Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da kupci mogu mirne duše u kupovinu jer su u tijeku pojačane kontrole svježih konzumnih jaja u skladištima trgovačkih lanaca i pakirnicama domaćih proizvođača, odnosno na njihovu putu do polica supermarketa.

Budu li nalazi slični onima iz prošle godine, potrošači doista više neće imati razloga strahovati od salmonele, barem kad su jaja u pitanju. Naime, od 27.815 komada koje su veterinarski inspektori testirali na ovu bakteriju, samo je jedan uzorak bio pozitivan.

Zdravstveno neispravnih prehrambenih proizvoda na tržištu sve je manje ne samo zbog učestalih kontrola, već i zbog smanjenja uvoza. Ne drastičnog, ali ipak... Primjera radi, količina jaja podrijetlom iz Poljske koja su u nekoliko navrata povlačena s polica, u 2017. godini je prepolovljena u odnosu na godinu ranije.

- Uvozna jaja na domaćem tržištu su najčešće iz Poljske, zatim Slovenije, Austrije i Nizozemske. Prema podacima Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, na domaćem tržištu nema jaja iz trećih zemalja (onih koje nisu članice EU-a op.a.), a količina jaja koja nam dolaze na tržište iz zemalja članica Europske unije smanjila se za gotovo 20 tisuća kilograma u 2017. u odnosu na 2016. godinu - kažu u Ministarstvu poljoprivrede, napominjući da je njihova inspekcija, veterinarska, nadležna za pregled jaja od proizvodnje do skladišta, dok je za jaja na policama u maloprodaji nadležna Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva.

Ovaj proizvod, praktički ne bi morali ni uvoziti jer je Hrvatska, po proizvodnji jaja na visokom stupnju samodostatnosti, čak oko 90 posto. Primjera radi, prošle je godine kod nas proizvedeno oko 700 milijuna jaja, od čega ih je 150 milijuna dobilo oznaku "Jaja hrvatskih farmi". Istodobno, uvezli smo oko 93 milijuna jaja.

Ministarstvo poljoprivrede i ove godine provodi informativnu kampanju o važnosti konzumacije domaćih proizvoda, pa tako i "Jaja s hrvatskih farmi" - sustava označavanja s ciljem informiranja potrošača o podrijetlu proizvoda te zaštite i jačanja domaće peradarske proizvodnje.

U cilju propagiranja domaćeg proizvoda, osmišljena je i aplikacija koja kupcima omogućava da provjere odakle i od koga dolazi jaje na njihov stol.

- Nakon kupovine proizvoda označenog znakom "Jaja hrvatskih farmi", potrošač zbog provjere podrijetla proizvoda, može koristiti aplikaciju na stranici Hrvatske poljoprivredne agencije. Nakon što se u aplikaciju unese identifikacijski broj, odnosno oznaka koja se nalazi na svakom pojedinom jajetu, pojavljuje se točan naziv farme na kojoj je ono proizvedeno, način držanja nesilica te podaci o samom proizvođaču - objašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Od 2015. godine, otkako je uveden naziv "Jaja s hrvatskih farmi" koji mogu nositi samo svježa konzumna jaja snesena od kokoši nesilica u RH, bilježi se gotovo peterostruki porast proizvodnje. Prije tri godine ovu oznaku je imalo 2,404 tone jaja, a lani čak 9,448 tona.

Zašto je otišao Tolušićev pomoćnik?
Inspekcijski nadzori veterinarske inspekcije od konca 2016. godine stvorili su sliku prema kojoj je Ministarstvo poljoprivrede nemilosrdno u brizi za zdravlje hrvatskih građana. Imidž agilnih djelatnika poljuljao je, podsjetimo, istup Damira Agičića, sad već bivšeg Tolušićeva pomoćnika za veterinarstvo i sigurnost hrane koji je veterinarskim inspektorima poslao pismenu preporuku da ne rade inspekcijske nadzore na Veliki tjedan navodeći kako mnoštvo njihovih stranaka "na poseban način proživljava to razdoblje"...
Ministarstvo poljoprivrede se od takvog poteza ogradilo, a nedugo potom je i Agičić razriješen sa svoje dužnosti na zatvorenoj sjednici Vlade.

 

Naslovnica Hrvatska