Novosti Hrvatska

jasno i glasno

Plenković odbrusio desnom krilu HDZ-a: Nikakvog referenduma o Istanbulskoj konvenciji neće biti, ona je duboko kršćanska

jasno i glasno

Predsjednik Vlade i predsjednik HDZ Andrej Plenković izjavio je u subotu u Stonu da nema potrebe za raspisivanjem referenduma unutar HDZ-a u vezi s Istanbulskom konvencijom (IK), dodavši kako je bitni smisao te konvencije Vijeća Europe zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji.

- Ne, nema nikakve potrebe za bilo kakvim unutarstranačkim referendumom oko ovog pitanja (IK), odgovorio je Plenković na novinarska pitanja kako komentira neke prijedloge iz zadarskog HDZ-a da se glede Istanbulske konvencije raspiše referendum u HDZ-u.

Dodao je kako ne postoji dokument HDZ-a "u bilo kojoj fazi otkad postoji ova konvencija (IK), koji bi rekao da je HDZ protiv".

- Dakle, to je temeljno, rekao je Plenković.

Smatra kako treba samo još malo na županijskoj razini i u HDZ-ovim organizacijama pojasniti bit konvencije.

- Ponavljam još jednom, smisao konvencije Vijeća Europe je zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji i trebamo otkloniti sve ove teme koje su u eteru, a ne stoje, istaknuo je predsjednik HDZ-a i Vlade RH Plenković.

Dodao je kako nema nikakvog učinka te konvencije u smislu da se u naš pravni poredak uvodi treći spol, u smislu da se priznaju istospolni brakovi, u smislu da u našem obrazovnom sustavu u nastavnim programima morate imati homoseksualne sadržaje ili nešto tako.

- To su sve netočnosti i nema nikakve pravne obveze koju bi Hrvatska u vezi s tim preuzimala, naglasio je Plenković.

Rekao je i kako mu se čini da postoji strah "od nadzornog tijela jedne konvencije koji se zove GREVIO", dodavši da veliki broj ključnih, najvažnijih konvencija Vijeća Europe ima nadzorna tijela.

- U krajnjoj liniji, Europski sud za ljudska prava je sud, ali je također nadzor provedbe konvencija borbe protiv korupcije, torture, nehumanog i ponižavajućeg ponašanja. Imamo takvih tijela koliko hoćete, Hrvatska je stranka tih konvencija i nitko se ne uzrujava, kazao je Plenković.

Što se tiče samo pojma "roda" ili "rodnog identiteta", podsjetio je, on postoji u našem sustavu veće desetak godina. Napomenuo je kako ne vidi što bi "to dodatno mogla isproblematizirati jedna konvencija čija je svrha duboko kršćanska".

Plenković je u sklopu današnjeg posjeta Pelješcu i Stonu posjetio tradicionalnu manifestaciju "Dani malostonske kamenice."

Naslovnica Hrvatska