Novosti Hrvatska

'školski vjeronauk nije dobar'

Fra Bono o kolapsu kršćanskog braka: Mladi parovi su šokirani kad shvate da nema rastave, bolje nam je bilo u komunizmu!'

'školski vjeronauk nije dobar'

Podaci o stanju katoličkih brakova što ih je na Tjednu braka koji se ovih dana održava u Splitu iznio akademik prof. dr. Pero Aračić više su nego zabrinjavajući za Crkvu u Hrvatskoj.
­
- U posljednjih 40 godina smanjen je broj sklapanja sakramenta braka za polovicu, svaki treći brak se razvodi, u gradovima i više, dob ženjenja se pomaknula prema 31. godini, a udavanja prema 28. godini, čime se smanjuje generativna dob za rađanje i odgoj djece, broj rođenih izvan braka povećao se za više od polovice i prvi put prešao granicu od sedam tisuća djece, osnovni model obitelji u Hrvatskoj je jedno ili dvoje djece, a tek troje djece osigurava održanje naroda. Sve su to pokazatelji kako čitava Hrvatska izumire – upozorio je akademik Aračić na predavanju "Bračna i obiteljska zbilja u Hrvatskoj".

Akademik Aračić naveo je da se dogodio kolaps ženjenja i udavanja, kolaps institucije braka - crkveni obred vjenčanja traži svega 55 posto parova, generativni kolaps je jer prosječna obitelj ima nešto više od 1,3 djeteta i četvrti kolaps su djeca opterećena razvodom i rastavom, a njih je danas u Hrvatskoj oko 200 tisuća.

Kao razloge ovakvog stanja on vidi egzistencijalni strah, konzumerizam i nestajanje shvaćanja institucije kao nečeg trajnog i pozitivnog.

Pomoć obiteljima

Prof. Aračić predložio je financijsko poticanje i pomoć obiteljima u smislu državnog fonda iz kojeg bi se jednako i dovoljno izdvajalo za svako novorođenče. Na taj bi način svaka obitelj imala osjećaj sigurnosti, a riješilo bi se 'vatrogasnih mjera' i očekivanja brzih rezultata, ovakve mjere traže da budu stalne i čvrste barem 50 godina kako bi dale rezultate.

- Obiteljima s više djece treba dati popuste kod kupnje automobila i povećati takvim ljudima mirovine jer njihova djeca zarađuju za cijelo društvo, kao što je to primjer u nekim zemljama. Predlažem da HBK osnuje Hrvatski obiteljski institut koje će stalno pratiti situaciju, predlagati mjere, studijski promišljati i pronalaziti rješenja za demografske ugroze i ostale krizne situacije – zaključio je Aračić.

 


Fra Bono Zvonimir Šagi, poznati kapucinski teolog koji je u komunizmu nakon ukidanja školskog vjeronauka prvi u Zagrebu uveo tjedni vjeronauk u župi za srednjoškolce i studente, smatra kako školski vjeronauk nikad nije uspio zamijeniti župni, pa se današnji školarci nikad nisu zapravo uključili u život Crkve, iz čega izlazi niz problema koji se reflektiraju i na ulazak u crkvene brakove i odgoj djece.

- Nažalost, školski vjeronauk postao je još jedan školski predmet, učenik nauči gradivo napamet, dobije ocjenu i time završava svoju obvezu. Vjeroučitelji kao obični nastavnici najčešće nemaju nikakve veze sa župom kojoj teritorijalno pripadaju djeca, a župa je temeljna jedinica Crkve, to se zaboravlja – navodi fra Bono Šagi, navodeći kako se i statistički može dokazati kako je župni život danas ugroženiji nego u komunističko doba kad su ljudi bili vezani za svoju župu i crkvu i činili su kompaktnu zajednicu.

- Ako krenemo od toga, jasno je da današnji mladi ljudi, slabo poučeni kršćanskoj praksi, ulaze nepripremljeni u sakramente, pa tako i u brak, ustvari i ne znaju što je kršćanski brak i šokirani su kad shvate da se takav brak ne može "rastaviti" kao civilni, već je crkveni postupak "poništenja braka" kompliciraniji i traje nekoliko godina, tijekom kojih treba dokazati da je već na sklapanju bio ništetan, a to nije jednostavno. Sada pada broj crkvenih brakova jer se boje onoga što ih čeka.

Velika pogreška

Pogreška je bila, i na to sam upozoravao, spajanje civilnog i crkvenog braka. Zbog toga su mnogi parovi koji inače nemaju vjerskog života ni iskustva olako ulazili u crkveni brak jer im je vjenčanje u crkvi osiguravalo dobru "scenografiju" i svečanost, pa bi se u većini slučajeva obred "odglumio" – smatra fra Bono, koji jedan od važnih razloga demografskog izumiranja Hrvatske vidi u egzistencijalnim razlozima:
- Brakovi se sklapaju i djeca se rađaju u sve kasnijim godinama, parovi se teško odlučuju za djecu i sve to dovodi do činjenice da imamo 20 tisuća više umrlih nego rođenih godišnje, što je za ovako malobrojan narod ravno katastrofi. Nikakvo čudo, jer mlade obitelji doslovno ne mogu othraniti obitelj, naći dom kakav bi željeli, kreirati bilo kakvu sigurnu budućnost...

 

 

Naslovnica Hrvatska