Novosti Hrvatska

signali iz vlade

Plenković ostavio mogućima sankcije za Ramljaka i Dalić; Dalić pokazala jaku demonstraciju moći

signali iz vlade

Premijer Andrej Plenković je na sjednici Vlade u četvrtak kazao kako službe u Vladi pregledavaju dokumentaciju, te da će, "kada taj proces bude dovršen, odlučiti o eventualnim daljnjim postupcima".

Na taj način ostavlja i dalje otvorenima spekulacije o mogućim sankcijama prema izvanrednom povjereniku za Agrokor Anti Ramljaku, ali i Martini Dalić, svojoj najbližoj suradnici.

I dok se mogućnost da Plenković smijeni Ramljaka ili potpredsjednicu Vlade čini dosta nerealnom, moguće je da donese "smjernice" prema kojima bi se bivšoj tvrtki Ante Ramljaka, Texo Managementu, trebali smanjiti savjetnički honorari ili bi se ta kompanija i bivši Ramljakovi poslovni suradnici trebali u potpunosti izuzeti od daljnjih poslova u Agrokoru.

Simbolična gesta

Iako bi bilo jasno da se radi o simboličnoj gesti, jer bi proces "lex Agrokor" trebao biti gotov do početka travnja ili, u slučaju produljenja procesa, do 10. srpnja, premijer bi uvijek mogao kazati da je reagirao onda kada je doznao za čitav slučaj.

Naravno, pitanje je bi li uopće Vijeće vjerovnika prihvatilo takvu sugestiju premijera i Ramljaka (ako bi Ramljak na to pristao), jer su odnosi moći na temelju Zakona o prinudnoj upravi u tom procesu dosta nejasni.

No, jaku demonstraciju moći u procesu "lex Agrokor" je u četvrtak javno pokazala upravo Martina Dalić, koja je, nakon sastanka s članovima Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora, vjerovnicima dala rok od sedam dana da "usuglase čvrst vremenski raspored vlastitih aktivnosti koje će osigurati sve što je potrebno kako bi se prijedlog nagodbe, u najkraćem mogućem roku, dao na glasanje vjerovnicima i postupak izvanredne uprave okončao", te da "o istima obavijeste sve dionike postupka izvanredne uprave".

Time je Martina Dalić otklonila i kuloarske spekulacije prema kojima u Vladi razmišljaju o tome da se rokovi za postizanje nagodbe produlje jer je sada jasno kako je Vladi stalo do toga da se nagodba postigne do 10. travnja, dakle do prvog mogućeg roka, ne čekajući krajnji datum, 10. srpnja ove godine.

Snažna politička poruka

Zaključno je potpredsjednica, navodi se u priopćenju, "zatražila aktivniju ulogu Privremenog vjerovničkog vijeća u informiranju svih dionika o tijeku i sadržaju procesa nagodbe kako bi se dodatno osnažila transparentnost procesa nagodbe i razumijevanje središnje uloge vjerovnika u ovom procesu". Nema sumnje kako su te riječi "odjek" afere o savjetničkim ugovorima vezanima uz Ramljakovu bivšu tvrtku.

Iako je, kao što smo kazali, nejasno ima li uopće ikakve pravne snage zahtjev Martine Dalić upućen vjerovnicima, jasno je kako je riječ o snažnoj političkoj poruci. Time je, naime, politika još jednom rekla da, iako proceduralno-pravno ne vodi ovaj proces, jer je to zadaća izvanrednog povjerenika i vjerovnika, čitav projekt "lex Agrokor" snažno kontrolira. U dobru i zlu.

 

Bačić: Pozicija Martine Dalić je stabilna

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić je, odgovarajući na pitanje novinara, ustvrdio kako "misli" da je "pozicija Martine Dalić u Vladi stabilna", dodajući da će i potpredsjednica Vlade i Ante Ramljak doći na sjednicu saborskog Odbora za gospodarstvo i odgovarati na sva pitanja vezana uz proces "lex Agrokor".

Naslovnica Hrvatska