Novosti Hrvatska

U DRUGOM KRUGU PREVAGU NOSE GLASAčI DESNICE

Trgovina i ustupci određuju pobjednike

U DRUGOM KRUGU PREVAGU NOSE GLASAčI DESNICE

Dok u Zagrebu Milan Bandić ima najmanje razloga za nervozu, u Splitu će biti presudni glasovi HDZ-a

Iako se kaže da bi ideološka profilacija stranaka, lista ili kandidata na lokalnim izborima trebala biti posve trivijalna stvar - budući da komunalni problemi najčešće ne znaju ni za lijevo ni za desno - o ishodu drugoga izbornog kruga u većini hrvatskih gradova i županija ipak će, u dobromu dijelu, odlučivati birači desnice.

Osim što su tradicionalno motiviraniji i discipliniraniji u izlasku na birališta, desni politički spektar ima i razvedeniji koalicijski potencijal. A u trgovačkom konceptu završnice sinergijski efekti i međusobni ustupci bit će najčešće presudan čimbenik u definiranju rezultata izbornoga ciklusa.

Premda se u tu shemu po stranačkom opredjeljenju baš i ne uklapa, među maratoncima koji će trčati drugi izborni krug Milan Bandić definitivno ima najmanje razloga za nervozu. Ako postoji zakonomjernost u razlici između njegovih i glasova koje je SDP (uz dodatnu pomoć HSU-a) osvojio u Zagrebu, onda je jasno kako je tih 15-ak posto više Bandić “ukrao” iz biračkog tijela drugih, mahom desnih stranaka.

Sociološki eksperiment

Kao potkrepa ovoj tvrdnji služi i podatak da je Jasen Mesić osvojio znatno manje od vlastite stranke, što upućuje da bi glasovi HDZ-ovih birača u drugome krugu mogli mahom ići u prilog Milanu Bandiću. Brojnost Kregarovih birača i srodnih mu lista lijevoga centra ni približno nije takva da bi mu mogli ozbiljno priprijetiti.

Glasovi HDZ-a bit će presudni i u splitskom slučaju, na izborima koji su i svojevrsni sociološki eksperiment. Kako HDZ na razini Splitsko-dalmatinske županije ne može imati većinu bez vijećnika Kerumove liste, sasvim je izgledno da će Kerumovo ustoličenje u fotelji splitskoga gradonačelnika biti plod “razmjene simpatija” i interesnog dogovora s HDZ-om u gradu.

Sanader je već počeo zasluge za dobar Kerumov uspjeh javno pripisivati i HDZ-u, a očekivanja Ranka Ostojića da će HDZ-ovi birači u drugome krugu glas dati njemu, mogla bi uroditi samo time da mu u završnici potporu uskrate i oni koji su prošlu nedjelju glasovali za njega.

Osječki ishod uglavnom ovisi o konačnom opredjeljenju birača Gordana Matkovića, bivšeg pravaša posvađanog s Antom Đapićem. Hoće li kod njih prevagnuti pravaški sentimenti, ili će inatljivo glasovati protiv Đapića i HDZ-a, a za Glavaševa čovjeka Krešimira Bubala, nije lako predvidjeti jer je demarkacijska linija prilično iracionalna.

Jednak je slučaj i u mrtvoj utrci za osječkog župana koju vodi Glavašev Šišljagić pred HDZ-ovim Tomislavom Ivićem.

DAVOR KRILE

Bandić pobjeđuje, u Splitu neizvjesno

Dan nakon izbora Dnevnik TV objavio je istraživanje za koga bi danas građani glasali u drugom krugu lokalnih izbora koje je za Dnevnik Nove TV provela agencija Ipsos Puls. Ovakva vrsta istraživanja prvi put je provedena u Hrvatskoj i pokazuje tko bi pobijedio između dvojice kandidata Zagreba, Splita i Osijeka koji su prošli prvi krug na lokalnim izborima.
 
Rezultati su sljedeći:
 
ZAGREB
Milan Bandić 56%
Josip Kregar 34%
Ne zna 10%
 
OSIJEK
Krešimir Bubalo 60%
Anto Đapić 30%
Ne zna 10%
 
SPLIT
Željko Kerum 49%
Ranko Ostojić 42%
Ne zna 9%

Mogućnost preokreta

Dubrovnik je zanimljiv jer bi u drugom krugu lako moglo doći do inverzije vlasti: grad bi, nakon dugo godina, mogao pripasti oporbi (Andri Vlahušiću), dok bi vlast u Dubrovačkoj županiji iz oporbenih mogla pasti u ruke HDZ-a (Nikoli Dobroslaviću). Ključni čovjek ovdje se zove Pero Vićan, i o njegovim trgovačkim ambicijama ovisit će sve.

Šibenik je, zahvaljujući dobrom rezultatu SDP-ova kandidata Ante Županovića, također u prilici promijeniti stranačku boju. A na to bi u dobroj mjeri moglo utjecati hoće li Ninićevi i birači drugih nezavisnih lista taj dan rezignirano ostati doma ili će s SDP-ovim biračima jurišati na Nedu Klarić (HDZ).

 

Naslovnica Hrvatska