Novosti Hrvatska

izbori se bliže

Tko će se naći u utrci za predsjednika Hrvatske? Kolinda se svađa s Plenkovićem, ali biračima je draga, a evo tko bi mogao biti SDP-ov kandidat

izbori se bliže

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović ima razloga za zadovoljstvo.

Nakon niza kritika koje je posljednjih mjeseci uputila HDZ-ovoj Vladi, glasači te stranke nisu joj okrenuli leđa. Upravo suprotno, i dalje je doživljavaju kao najbolji HDZ-ov izbor u utrci za novi mandat na Pantovčaku koja Hrvatsku čeka 2019. godine.

Tako barem sugeriraju rezultati istraživanja koje je ovih dana objavila ugledna agencija Ipsos Puls, a po kojemu bi za aktualnu predsjednicu glasalo čak 41 posto ispitanika, samo devet posto manje nego joj je potrebno za pobjedu u prvome izbornom krugu.

Uvjerljivo vodi

Ona uvjerljivo vodi pred bivšim SDP-ovim premijerom Zoranom Milanovićem, za kojega bi prema istom istraživanju glasalo samo 21 posto istipanika. Treći je Ivan Vilibor Sinčić s potporom od 15 posto, koliko u istraživanjima ima i njegov Živi zid, a četvrti čelnik Mosta Božo Petrov, za kojega se kao najpoželjnijeg budućeg hrvatskog predsjednika izjasnilo 12 posto.

Kolinda Grabar-Kitarović među biračima HDZ-a uživa potporu od 85 posto, a ovakva uvjerljiva dominacija mogla bi obeshrabriti sve planove koji zagovaraju da HDZ na iduće predsjedničke izbore ide s nekim drugim kandidatom. Javna je tajna da su odnosi između predsjednice i premijera Andreja Plenkovića daleko od idiličnih i da se mnogima u Vladi ne sviđa što ona svoj rejting bilda na kritici poteza HDZ-ove Vlade. Ne tako davno nagađalo se da bi HDZ mogao, umjesto nje, kandidirati i Antu Gotovinu.

Potom je ljestvica spuštena nešto niže, pa se u igri našao Plenkovićev ministar obrane Damir Krstičević. Spekulacije su otišle toliko daleko da je u optjecaj puštena i informacija da se premijer sprema udružiti s Tomislavom Karamarkom kako bi detronizirao Kolindu Grabar-Kitarović – informacija na koju su s podsmijehom reagirali mnogi i u vladajućoj stranci i izvan nje.

Činjenica je, međutim, da Kolindu Grabar-Kitarović – bar kako sada stvari stoje – u HDZ-ovu biračkom tijelu nitko ne može ugroziti. Krstičevića bi, prema istraživanju Ipsos Pulsa, na Pantovčaku željelo vidjeti samo 15 posto birača HDZ-a. Za njih je, očito, on logičan izbor za ministra obrane, no ne i za predsjednika Republike.

Milanović jako posustaje

Na lijevom spektru političke pozornice stvari ni približno nisu tako jasne. Zoran Milanovićje već dugo vremena ključni adut Bernardićevih unutarstranačkih kritičara. U nedostatku novog lidera koji bi predvodio stranačku opoziciju, dio zastupnika, kao i dio stranačkog terena, u bivšem SDP-ovu premijeru kao predsjedničkom kandidatu socijaldemokrata vidio je dobitnu kombinaciju.

No, brojke ne govore pretjerano Milanoviću u prilog. Njegove šanse da pobijedi u utrci za Pantovčak dvostruko su manje od onih Kolinde Grabar- -Kitarović. Zaostatak od dvadesetak postotnih poena Milanović u ovome trenutku teško može nadoknaditi. Pogotovo što je dublje sondiranje ispitanika koji su se izjasnili za njega kao najpoželjnijeg budućeg predsjednika za samog Milanović poprilično porazno.

Osim kod tradicionalnih SDP-ovih birača, on ne izaziva pretjerano strahopoštovanje ni u jednom drugom političkom taboru, što projekciju njegovih izbornih šansi svodi samo na birače ljevice, sa čime će teško doći do 50 posto glasova, koliko mu je potrebno za pobjedu na predsjedničkim izborima. Za razliku od, primjerice, SDP-ova eurozastupnika Tonina Picule, koji je gotovo pa catch all političar: za Milanovićem zaostaje među SDP-ovim biračima, no za njega bi glasalo i 55 posto birača Mosta, 50 posto birača Živog zida, a prihvatljiv je čak i polovini birača vladajućeg HDZ-a.

Traži se novo lice

Milanović za sada nije objavio svoju predsjedničku kandidaturu, no s njome u svojim javnim istupima konstantno koketira. Do SDP-ove potpore će, međutim, ako se trendovi iz ovog istraživanja nastave, teško doći. Za stranačku nominaciju zainteresiran je i Picula, nju još od 2009. čeka i Zlatko Komadina, spekulira se da o njoj razmišlja iRajko Ostojić. Milanovićev zaostatak za Kolindom Grabar-Kitarović je toliko velik da se on ne nameće kao logičan SDP-ov izbor.

Upravo suprotno: ako misle ugroziti primat aktualne predsjednice, socijaldemokrati će morati posegnuti za nekim novim licem. Ne nekim tko je za birače pročitana knjiga.

Naslovnica Hrvatska