Novosti Hrvatska

Stoj doma

U Dalmaciji danas kiša, grmljavina i olujni vjetar: u Zagori moguć snijeg, a na obali pijavice

Stoj doma

Samo što smo otpratili jednu ciklonu već nam stiže nova, koja će se također brzo premjestiti preko Hrvatske i okolice. Stoga će na Jadranu tijekom noći i u nedjelju prijepodne biti kiše, a na kopnu oborine na granici kiše i snijega, koje će se ponegdje smrzavati na podlozi pa je u prometu nužan dodatni oprez. Problema će zasigurno biti i u nedjelju navečer, s jačanjem bure i sjevernog vjetra, koji će donijeti razvedravanje te poboljšanje biometeoroloških uvjeta. Početak idućeg tjedna pravi zimski, ali ne zbog snijega, nego zbog temperature zraka, koja će u većini krajeva biti primjerena dobu godine. Prevladavat će suho vrijeme, a i sunca će biti dosta, osobito na Jadranu.
Na srednjem Jadranu umjereno do pretežno oblačno s povremenom kišom i grmljavinom, a u unutrašnjosti Dalmacije će padati, uglavnom u višim predjelima, i susnježica i snijeg. Umjereno i umjereno jako jugo i jugozapadni vjetar okrenut će na sjeverni i sjeverozapadni koji će prema kraju dana jačati i često biti vrlo jaki, na udare i olujni. Temperatura zraka bez znatnije promjene.
I na jugu Hrvatske promjenljivo uz mjestimičnu kišu i grmljavinu, moguće i pokoju pijavicu. Prijepodne će puhati jugo i jugozapadnjak, a zatim sjeverozapadni vjetar i bura s kojima će oborine prestati i razvedravati se.
U nedjelju u Slavoniji, Baranji i Srijemu većinom oblačno, uz povremene oborine na granici kiše i snijega, uglavnom u prvom dijelu dana kada će puhati slab i umjeren južni i jugoistočni vjetar. Poslijepodne će zapuhati umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar i bit će uglavnom bez
oborina.
I u središnjoj će Hrvatskoj mjestimične kiše i snijega također biti ujutro i dio prijepodneva te svakako treba pripaziti zbog poledice, a zatim prevladavajuće suho. Djelomice će se razvedriti. Slab i umjeren južni i jugozapadni vjetar, poslijepodne će zamijeniti jak, u višim predjelima i vrlo jak sjeverni. Jutarnja temperatura zraka između -1 i 2 °C, a najviša dnevna od 4 do 8 °C.
U gorju će uz oborine na granici kiše i snijega također postojati uvjeti za poledicu, a stvorit će se ponajprije u višim predjelima i novi, većinom tanji snježni pokrivač. Na sjevernom Jadranu prijepodne ponegdje još kiša, pa i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, a poslijepodne većinom suho i djelomice sunčano. Umjeren i jak, mjestimice i vrlo jak jugozapadnjak i jugo sredinom dana će oslabjeti nakon čega će zapuhati jaka, prema večeri na udare često i olujna bura i sjeverni vjetar.
Na Jadranu će i u ponedjeljak biti vjetrovito, posebice u Dalmaciji, zatim će vjetar oslabjeti. Prva polovina novog tjedna bit će u znaku uglavnom suhog i pretežno sunčanog vremena.
Na kopnu također početkom tjedna većinm suho, a slabe mjestimične oborine moguće su u noći s ponedjeljka na utorak i u utorak prijepodne. Temperatura zraka oko prosječne za doba godine.
 

Naslovnica Hrvatska