Novosti Hrvatska

'UBOLE' IH U OKO

'Kolinda u Vukovaru s ustaškim čizmama!' vrišti u srpskim medijima: ne branimo modni izbor predsjednice, ali ovakvo je poistovjećivanje neprobavljivi dio histerije

'UBOLE' IH U OKO

Jadranka Kosor je, primjerice, u vrijeme dok je bila premijerka neverbalne poruke često slala izborem broševa. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za boravka u Vukovaru odlučila za sličan tip komunikacije, tj. za žute borovske čizme, takozvane zenge, koje su 1991. nosili mnogi branitelji Vukovara.

Ne iz bilo kakvog pomodarstva ili hira, nego jednostavno zato što drugih nisu ni imali. Fotografije tog simboličnog detalja solidariziranja predsjednice nisu promakle niti urednicima beogradskog "Blica", koji su agencijsko izvješće iz Vukovara popratili opremom: "Skandal hrvatske predsednice: Kolinda u Vukovaru s ustaškim čizmama...".

Ne pada nam na pamet braniti predsjedničine modne standarde, još manje ustaše, ali poistovjećivanje branitelja Vukovara s ustašama (i 26 godina nakon okupacije grada) služi za relativiziranje, odnosno, pravdanje razaranja Vukovara i bestijalnog likvidiranja svih onih koji su se "usudili" braniti svoj grad i svoju državu od "oslobodioca".

Onih koji su imali čizme iz zaliha JNA, a na glavi zvijezde petokrake ili četničke kokarde. To je naprosto neporecivi dio povijesti. Ili historije, ako hoćete. Sve ostalo je - histerija. U ovom slučaju, "Blicova". A ona, znano je, nikad nije mogla dobiti status učiteljice života, još manje suživota.

Naslovnica Hrvatska