Novosti Hrvatska

'rešetanje' premijera

'Vatreno' prijepodne u Saboru: oporba napada Plenkovića, on se brani

 'rešetanje' premijera

12:30 - Premijer je danas rekao i da će tijekom ovog mandata riješiti pitanje obnove niskonaponske mreže u 80-ak sela koja nemaju struju, a u kojima povratnici žive u kućama u čiju je obnovu država uložila. Time je odgovorio Borisu Miloševiću (SDSS). Plenković ističe da se Vlada angažirala da se to pitanje riješi i da se u "dostupnosti temeljne infrastrukture svi građani osjećaju dobro".

12:00 - Željko Jovanović (SDP) upitao je ministra zdravstva Milana Kujundžića koliki su ukupni dugovi hrvatskog zdravstva i dospjele obaveze te kako bi ocijenio svoj rad. Kujundžić mu je rekao da dugovi nisu nastali ni ove ni prošle godine, ali i da je hrvatsko zdravstvo "ponos hrvatske nacije".

Jovanović mu je poručio da se vrati svom poslu liječnika u kojem je dobar, a da je kao političar očajan.

11:35 - Davor Bernardić (SDP) rekao je novinarima ispred sabornice da je premijer 'lex Agrokor' pripremio za Ivicu Todorića, koji ga je i aktivirao.

11:30 - Anka Mrak Taritaš pitala je, među ostalim, premijera kad će pozvati Alojza Tomaševića da podnese ostavku, budući da je ovaj HDZ-ovac osumnjičen da je bio nasilnik i tukao svoju suprugu, a još uvijek je požeško-slavonski župan.

11:00 - Božo Petrov (MOST) rekao je Plenkoviću da se trebaju donijeti jasne mjere i odluke o Ini, a ne prazne diplomatske priče.

- Zamolio bih da nam ne darivate razne božićne poklone. Konačno donesite odluku o tome je li Hrvatska ili nije za to da se INA vrati u hrvatske ruke. MOST je bio za to jer vjerujemo da može postati energetski lider u regiji. Hrana, voda i energija su budućnost. Ako ću na temelju te tri stavke procjenjivati rad Vlade, to je porazno za budućnost - naveo je čelnik Mosta nezavisnih lista.

- Hrvatska nema puno vremena, donesite odluku, a ako nemate volje i hrabrosti, vratite se u Bruxelles - zaključio je Petrov obraćajući se premijeru.

10:50 - SDP-ovka Sabina Glasovac smatra da se odustaje od građanskog i zdravstvenog odgoja, "a Crkva će imati veliki utjecaj na kurikulum". Pitanje ministrici obrazovanja Blaženki Divjak bilo je je li pod pritiskom da treba nabavljati informatičku opremu za škole koje je još nemaju.

- Nisam ni pod kakvim pritiskom, ali sam  pod pritiskom da sve što smo obećali pod kurikularnom reformom provedemo, da naše škole uvedemo u 21. stoljeće i da razvijamo digitalne kompetencije kod naših učenika - odgovorila je ministrica Divjak.

10:20 - Boris Miletić (IDS) pitao je premijera na odbijene izmjene Kaznenog zakona. Podsjetimo, IDS je htio strože, među ostalim i zatvorske kazne za "Za dom spremni".

- Zašto je Vlada odlučila tolerirati fašističke vrijednosti u našem društvu? Šaljete poruke da ćete štititi vrijednosti ustaškog režima i terora. To je režim koji je uveo rasne zakone i prihvatio nacističko zakonodavstvo - kazao je IDS-ovac, na što je Plenković odgovorio da cijeni taj prijedlog.

- Još jednom ću osuditi ustaški režim i najstrašnija kaznena djela koja su u njegovo vrijeme bila počinjena. Preko Vijeća za suočavanje s prošlošću radimo na jačanju kulture sjećanja ali i na temelju analiza dobijemo preporuke kako bismo poboljšali postojeći zakonodavni okvir unutar Kaznenoga zakona. Želimo pitanje riješiti na cjeloviti način - kazao je.

- Zašto onda niste skinuli u potpunosti ploču "Za dom spremni"? - pita se Miletić. - Ne bih volio da se skrivate iza tog Povjerenstva nego se ugledajte na sestrinske stranke u Njemačkoj koje su se jasno odredile i rekle što je zlo - kazao je, i kritizirao Plenkovića i Vladu da oni ne žele učiniti isto.

10:10 - Ministar uprave Lovro Kuščević rekao je da su do njega došle informacije da su dokumente e-sustava (e-Građanin) neki zaposlenici u javnim službama po lokalnim samoupravama u Hrvatskoj odbijali primati, ne prihvaćajući ih kao vjerodostojne i "prave". Upozorio je da su to "pravi" dokumenti, te da se zaposleni u javnim službama prema njima moraju tako i ponašati, prenosi Jutarnji list.

10:00 - Latvija, Rumunjska i Hrvatska jedine bilježe stope pada zaposlenosti, rekao je SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić u obraćanju premijeru.

- U vašoj ekonomiji imali ste pompozne najave da će Hrvatska biti bolja, konkurentnija. Moje pitanje vama je jeste li vi iluzionist ili predsjednik Vlade? 

Premijer Plenković odgovorio mu je da vjeruje da prati što objavljuju Državni zavod za statistiku i Eurostat. - Svjesni ste da je RH izašla iz procedure prekomjernog proračunskog manjka. To nije slučajno. to je zbog vrlo angažirane makroekonomske politike.

Kazao mu je i da će oporba sutra na sjednici Vlade dobiti odgovor na dokument "napisan na čudnom hrvatskom jeziku, kao da ga je netko na brzinu prevodio sa stranog jezika na hrvatski". Aludirao je time na zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Hajdaš Dončić je rekao da su makroekonomski pokazatelji pod utjecajem vanjskog okruženja.

- Upozorit ću vas da jednom kada dirnete rashode, da ih je vrlo teško korigirati, a dirate ih. Kako ćete zadovoljiti kriterije tako? To je paradoks. Najavljujete neke stvari koje Hrvatska neće još godinama moći ostvariti. Ne mogu biti zadovoljan vašim mlakim odgovorima - zaključio je SDP-ovac u odgovoru premijeru.

9:50 - Premijer Andrej Plenković kratko se obratio zastupnicima, nakon čega mu je pitanje postavio šef oporbe Davor Bernardić. Njegovo pitanje bilo je tko će biti odgovoran kada se Agrokorove tvrtke prodaju, nakon što je kritizirao tzv. lex Agrokor.

Plenković mu je rekao da je očito da i nakon sedam mjeseci neki osnovni elementi zakona nisu jasni njemu ni kolegama u oporbi.

- Razlika je između odgovorne vlasti i one koja politikanski pristupa ovoj temi. Vi ste i sada rekli da je Vlada donijela zakon "za Ivicu Todorića". To što ste vi postali glasnogovornik Todorića, to više govori o vama, vašoj stranci i vašem osjećaju za odgovornost prema hrvatskom gospodarstvu - rekao je Plenković.

- Čini mi se, gospodine Bernardiću, da govorite stvari koje prikrivaju neke činjenice. Na vašoj strani nisu dobavljači koji su isplaćeni. Sve što se odvija, odvija se u suglasnosti s vjerovnicima koji su pravi vlasnici kompanije. -

Bernardić ga je pitao ima li rezervnu poziciju u Bruxellesu.

- Američki strvinarski fond kupovao je obveznice, smeće, kada to nitko nije radio. Znali su da će smeće zamijeniti Agrokorom. Gospodin Ramljak u svojoj tužbi prema meni, koju ste mu navodno vi naložili, nije naveo svoju plaću. Jučer smo i to saznali - kazao je Bernardić. Jutarnji list je, podsjetimo, u utorak objavio da je plaća Ante Ramljaka kao izvanrednog povjerenika u Agrokoru 118.940,70 kuna (mjesečna plaća u bruto iznosu).

Bernardić je rekao da je lex Agrokor bio mutan posao, napisan preko noći, bez ikakvih konzultacija.

9:30 - Premijer i članovi Vlade, kako je već uobičajeno, tijekom 'aktualca' odgovorit će na 40-ak zastupničkih pitanja. Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadi Murganić inicirao je Glas, a njezinu smjenu traže zbog prijedloga Obiteljskog zakona koji je izazvao žestoku kritiku javnosti, ali i samog premijera, nakon čega je povučen. U novu sjednicu, koja će trajati do 15. prosinca, Sabor kreće sa 61 točkom, no dnevni će se red 'u hodu' proširivati.

NAJAVA

Širenjem dnevnog reda Hrvatski je sabor u srijedu, nakon prošlotjedne stanke započeo novu, šestu sjednicu koja bi trebala završiti 15. prosinca.

Tijekom nešto više od mjesec dana pred zastupnicima se nalazi šezdesetak točaka dnevnog reda koji će se 'u hodu' proširivati.
Jedna od burnijih rasprava zasigurno će biti ona o SDP-ovoj inicijativi za pokretanje pitanja povjerenja Vladi zbog slučaja Agrokor. Taj je prijedlog podnesen krajem prošloga tjedna, a o njemu bi se trebalo raspravljati već u petak.

Na posljednjoj redovitoj sjednici ove godine, Sabor će donijeti državni proračun za iduću te izmijeniti državni proračun za ovu godinu.

S posebnim se zanimanjem očekuje i rasprava o izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi za koje vladajući tvrde kako će doprinijeti većoj političkoj stabilnosti dok su ga kritičari prozvali 'lex šerif', zatim rasprava o Zakonu o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG) kojim se na jednom mjestu uređuje taj strateški važan oblik poljoprivrednog gospodarstva u Hrvatskoj, a zastupnike očekuje i niz izvješća među kojima i ono ministra unutarnjih poslova, državnog odvjetništva....

Nakon utvrđivanja dnevnog reda,  Sabor je 'prešao' na aktualno prijepodne, u kojemu, na početku svake nove sjednice, zastupnici 'propituju' premijera i ministre o najaktualnijim temama.

Naslovnica Hrvatska