Novosti Hrvatska

tjedna prognoza

Ispred nas je nekoliko tmurnih dana, doznajte kada stiže kratkotrajan predah od kiše

tjedna prognoza

Za razliku od uglavnom suhe i iznadprosječno tople nedjelje, početak novoga tjedna u većini će Hrvatske, osim istočne, biti u znaku kiše, često i obilne, javlja HRT

Izraženih će pljuskova biti na Jadranu, gdje će i dalje biti prilično vjetrovito, ne samo zbog juga, nego na sjevernom dijelu i zbog bure. 

I dok će na Jadranu i istoku zemlje najviša temperatura biti samo malo niža od nedjeljne, na zapadu unutrašnjosti zamjetno će se sniziti pa u višem gorju Gorskog kotara i Like može pasti i malo snijega.

U ponedjeljak će, uz promjenljivo oblačno vrijeme, kiša u Podunavlju vrlo vjerojatno izostati, ali ne i iznadprosječna toplina, uz slab i umjeren vjetar, uglavnom jugoistočni i istočni. U zapadnoj će Slavoniji, uz sjeveroistočnjak, biti oblačnije, uz mjestimičnu kišu koja će još češća, ponegdje i obilnija biti u zamjetno svježijoj središnjoj Hrvatskoj, gdje će puhati uglavnom umjeren, gorju i jak sjeveroistočnjak.

U Gorskom kotaru, Lici i na sjevernom Jadranu većinom oblačno s kišom, često u obliku pljuskova praćenih grmljavinom. Oborina će ponegdje biti i obilnija, osobito na sjevernom Jadranu, gdje će ponegdje vjerojatno pasti i više od 60 litara po četvornom metru. U višem gorju može pasti i malo snijega. Jako i olujno jugo do sredine dana okrenut će na jaku, podno Velebita i olujnu buru.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjost Dalmacije i dalje vjetrovito, najprije uz jako i vrlo jako jugo zatim umjerenu i jaku buru i istočnjak. Upozoriti treba i na mjestimice izraženije pljuskove i obilnu kišu. Jutarnja temperatura zraka bit će viša od nedjeljne, no uz većinom oblačno vrijeme te povremenu kišu dnevni hod temperature bit će slabo izražen.

I na jugu Hrvatske pretežno oblačno s kišom, te vjetrovito, uz jako i vrlo jako jugo, pa će na otvorenom more biti i jače valovito.

Na kopnu veći dio tjedna prevladavajuće oblačno uz povremenu kišu, posebice na zapadu unutrašnjosti. Četvrtak će sjevernim kopnenim krajevima donijeti uglavnom suho vrijeme. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati u odnosu na sutrašnji dan te će većinom biti oko prosjeka za sredinu studenog.

Na moru do vikenda također promjenljivo, pa i pretežno oblačno, uz povremenu kišu. Obilnija je kiša u utorak još vrlo vjerojatna na krajnjem jugu. Vjetar će u srijedu prolazno oslabjeti, a zatim će u četvrtak ponovno jačati. Kratkotrajan predah od kiše uz jaku buru moguć je iduću subotu.

Naslovnica Hrvatska