Novosti Hrvatska

udarac na vladajuće

Grmoja: Šeks je znao za nepravilnosti u Agrokoru još 90-ih, a i sad savjetuje Plenkovića!

udarac na vladajuće

Novo: "Dokumentacija dokazuje odgovorno svisokih dužnosnika iz redova HDZ-a. Dokazuje da su svi sve znali. Radi se o najistaknutijim osobama u izvršnoj vlasti", kazao je Grmoja na počerku press konferencije, prenosi N1.

"Izvješće je dostavljeno Vladimiru Šeksu, radi se o kontroli koju je Financijska policija provela u Agrokoru 1993. godine. Ono što je najzanimljvije je to da je kontrola utvrdila da je Agrokor d.d. temeljem odluke kreditnog odjela ZABA-e sklopila s bankom ugovore o kreditu, tri kredita, 240 milijuna dinara 1991. godine, 644 milijuna hrvatskih dinara, 1991. i 380 milijuna dinara. Ukupno 1,260 mlrd hrvatskih dinara."

"Iznos kredita od 240 milijuna prema ugovoru od 10.10 1991. ZABA doznačila na račun. Četiri dana prije nego li je kreditni odbor odobrio su sredstva doznačena na račun Agrokora. HNB je to znao."

''Utvrđene su nepravilnosti, o njima je bio obaviješten predsjednik vlade. Imamo jedan dobis iz 2015. gdje se išlo prema HNB-u''.

''Zakazalo je pravosuđe, ne samo pravosuđe već i ključni ljudi u izvršnoj vlasti. Nakon što je Šeks vodio istražno povjerenstvo o Agrokoru o robnim zalihama i nakon toga nije došlo do epiloga o bilo kakvom okružnom prijedlogu'', govori Grmoja.

''Sjetimo se da je kod stvaranja ove vladajuće većine, da nas je sve s galerije gledao upravo taj gospodin Vladimir Šeks. Nedavno je u intervjuu rekao da je upravo on savjetovao Plenkovića da se ne odriče ministra Marića, isključivo kako bi Plenković zadržao svoju poziciju. Rekao je da je preko određenih punktova ohrabrio Vrdoljaka da uđe u koaliciju'', govori Grmoja, prenosi N1.

Grmoja je kazao kako odgovornost za Agrokor ima i SDP.

"Ono što je radio Slavko Linić je možda najviše pogodovalo Agrokoru", kazao je Grmoja i poručio kako će predložiti da se Šeks pozove pred Povjerenstvo.

Ranije: Most će danas u 9 sati predstaviti dokumentaciju koja "dokazuje odgovornost visokih državnih dužnosnika za slučaj Agrokor", o čemu će govoriti Nikola Grmoja, koji je do sada najglasnije govorio o ovoj temi.

"Dokumenti dokazuju odgovornost visokih dužnosnika Vlade RH iz 90-tih godina koji su povezani sa sadašnjom Vladom Andreja Plenkovića", rekao je u četvrtak Grmoja za Novu TV.

Na pitanje novinara jesu li te osobe i dalje aktivne u politici, Grmoja je odgovorio kratko i jasno: "Jako su aktivni".

Grmoja je jučer kazao i da ti dokumenti "mogu ozbiljno uzdrmati ljude koji stoje iza Plenkovića".

Naslovnica Hrvatska