Novosti Hrvatska

skupo, nema šta

Predsjedanje Unijom skupo će nas koštati: većinu novca od 100 milijuna eura morat ćemo iskeširati sami

skupo, nema šta

O predsjedanju Europskom unijom je riječ, pa iako će Zagreb postati prijestolnicom EU-a tek u prvoj polovici 2020., pripreme su već počele, o čemu je posvjedočila ovotjedna mini afera s nabavom dviju superblindiranih limuzina za potrebe sigurnog prijevoza bruxelleskih glavešina, kao i otvaranje posebnog odjela u MVEP-u za potrebe predsjedanja Unijom.

Troškovi predsjedanja Unijom zapravo se odnose na brojne skupove koji će se u Zagrebu organizirati u prvoj polovici 2020.

Budući da se još ne zna koliko će takvih događaja biti, a neke procjene govore da ih neće biti manje od pedesetak, i s kakvim sve uglednicima, procjene troškova dosta su okvirne.

Ponešto iz fondova

- Troškovi presjedanja odnose se na ljudske resure, logistiku, sigurnost, kulturne i druge društvene događaje, te administrativnu i tehničku potporu - navode u MVEP-u. Većinu novca za predsjedanje Unijom morat ćemo osigurati sami, no, ističu u resornome ministarstvu, postoji mogućnost dobivanja jednog dijela novca iz EU fondova za obrazovanje kadrova.

Na pitanje koliko će novih djelatnika uzeti Zrinjevac kako bi odradio predsjedanje, odgovoreno nam je kako će se MVEP u prvom redu osloniti na postojeće zaposlenike u državnoj upravi.

Što znači da će se posegnuti za uslugama službenika i namještenika u drugim ministarstvima, uz stručno osposobljavanje ako je potrebno.

- Odluku o privremenom angažiranju dodatnih osoba ili eventualnom novom zapošljavanju donijet ćemo u skladu s analizom potreba - najavljuju iz ministarstva.

Kada je objavljen novi plan predsjedanja Unijom, promijenjen nakon iznenadne odluke Velike Britanije o istupanju iz EU-a, u javnosti su se čule procjene da će Vlada za potrebe pripreme vođenja Unije hitno morati u svom stalnom predstavništvu u Bruxellesu zaposliti 50 do 100 novih birokrata.

Sada ih, naime, u bruxelleskom predstavništvu ima oko 85, što je značajno manje, primjerice, od Austrije koja ih u svom uredu pri sjedištu Unije ima 150, a za potrebe predsjedanja bila ih je "unovačila" još sedamdesetak.

Preko 120 članova osoblja u stalnom predstavništvu pri sjedištu Unije imaju i Slovenija i Finska, a obje su uzimale dodatne zaposlenike u vrijeme predsjedanja.

Turistička promidžba

No, u MVEP-u nam nisu potvrdili širenje predstavništva u Bruxellesu, zadržavši se na najavi da će predsjedanje izgurati s postojećim zaposlenicima, a eventualno novo zapošljavanje poduzeti tek nakon analize potreba.

Točne procjene troškova predsjedanja otežava i neizvjesnost oko sigurnosnih prilika koje će u Uniji vladati u prvoj polovici 2020. Rizik od incidenata raznih vrsta povećava i rashode oko osiguranja skupova i njihovih sudionika. Pokušali smo u Ministarstvu unutarnjih poslova doznati koliko će se iz njihova budžeta izdvojiti za pripreme predsjedanja, no nismo dobili odgovor do zaključenja teksta.

Dio manifestacija vezanih za predsjedanje Unijom Vlada će, sudeći prema iskustvu drugih članica, organizirati i u Bruxellesu i Strasbourgu, što će se zacijelo iskoristiti i za turističku promidžbu.

Slovenci su, primjerice, u kampanji predsjedanja tamo podijelili oko 50 tisuća primjeraka raznog promidžbenog materijala. Otuda je očekivati da će Vlada troškove upravljanja Unijom lako braniti - ne samo ukazanom čašću, nego i pozitivnim efektima na turizam.


 

 

 

Naslovnica Hrvatska