Novosti Hrvatska

di su pare?

Papin 'premijer' dolazi u Hrvatsku tražiti nestale crkvene milijune? O tragovima novca najviše zna jedan čovjek koji se, znakovito, već neko vrijeme ne pojavljuje u medijima...

di su pare?

Državni tajnik Svete Stolice, kardinal Pietro Parolin, posjetit će Hrvatsku 29. i 30. listopada na poziv zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića.

Iako je funkcija kardinala Parolina po važnosti druga u Vatikanu, iza pape, on je svojevrsni "premijer", a po strukturi u rangu s pročelnikom Kongregacije za nauk vjere (u crkvenom žargonu nazivaju ih Stato i Dottrina).

Apostolska nuncijatura u Zagrebu, koja uz Nadbiskupiju organizira posjet, objavila je vrlo šturo priopćenje od samo nekoliko redaka.

Kardinal Parolin trebao bi blagosloviti veliku dvoranu Hrvatskog katoličkog sveučilišta i održati "Lectio magistralis", dok će uvečer istoga dana predvoditi euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali.

Iz nuncijature navode kako će državni tajnik Svete Stolice posjetiti i neke ustanove mjesne Crkve i susresti se s hrvatskim biskupima i predstavnicima vlasti.

Dan kasnije, u poslijepodnevnim satima u Nuncijaturi susrest će se s predstavnicima drugih vjeroispovijesti u Hrvatskoj, glasi priopćenje, iz kojega je teško zaključiti o čemu bi državni tajnik Svete Stolice zapravo trebao razgovarati s predstavnicima crkvenih i državnih vlasti.

Stepinčeva svetost

Je li riječ o Vatikanskim ugovorima, stanju u regiji, uvijek žarećem pitanju kanonizacije kardinala Stepinca...? Koliko je ovo posljednje pitanje važno u odnosima između Crkve u Hrvatskoj i Svete Stolice, svjedoči i činjenica da je u svim susretima, bilo državnih, bilo crkvenih izaslanstava s papama ili državnim tajnicima, bilo riječi upravo o Stepincu.

Tako je kardinal Parolin prije nekoliko godina hrvatskim biskupima diplomatski poručio kako potvrđuje "da će jednoga dana, nitko zaista ne zna kad će to biti i u kojem pontifikatu, doći do kanonizacije blaženog nadbiskupa Stepinca, u ozračju sa što manje tenzija i polemika".

Bilo je to uoči formiranja Mješovite komisije hrvatskih i srpskih biskupa, episkopa i povjesničara, na koju su hrvatski kler i vjernici gledali kao na poniženje i otezanje kanonizacije na potpuno neuobičajen način.

Komisija je na koncu procijenila kako je "dobro što su razgovarali", nije donesen jednoznačan stav, ali Srpska crkva je – iako to nikad neće priznati – suočena s dokumentima i argumentima hrvatske strane, prestala s nabacivanjem blata na Stepinčev lik.

Parolin je u tijeku rada Komisije ublažio svoj prvotni stav "ne zna se kad" i pozvao Komisiju da ne oteže rad i ne usporava kanonizaciju, a tadašnjeg srpskog predsjednika Nikolića je upozorio kako Komisija neće utjecati na kanonizacijski proces, za koji bi se moglo kazati da je završen.

Kakvu poruku pape Frane donosi Parolin ovih dana u Hrvatsku – a moguće je da će biti i riječ o proglašenju Stepinca svetim, jer premijer Plenković je nekidan pozvao Papu u posjet Hrvatskoj s potajnom željom da se ovdje objavi ta odluka – nadamo se da ćemo doznati.

Teško je povjerovati službenim najavama da drugi čovjek Katoličke crkve dolazi "samo" da bi blagoslovio dvoranu, održao predavanje i misu, te par protokolarnih susreta...

General Zagorec i kardinal Bozanić

Intrigantna je činjenica da je kardinal Parolin predsjednik Kardinalske komisije, svojevrsnog nadzornog odbora IOR-a (Vatikanske banke), u kojoj sjedi i kardinal Josip Bozanić.

Ovog ljeta objavljeno je izvješće IOR-a prema kojemu kardinalska šestorka nadzornika ima na računima te banke 3,4 milijuna eura, na što je Zagrebačka nadbiskupija reagirala priopćenjem u kojem ističe kako nije riječ o privatnom novcu kardinala Bozanića, nego novcu za crkvene potrebe.

No, u kuloarima se pojavila i priča kako je Zagrebačka nadbiskupija u velikim dugovima zbog pokušaja spašavanja propalog projekta šoping-centra "Prebendarski vrtovi "u Tkalčićevoj ulici, u kojem ima trećinu vlasništva, a jedan od suvlasnika bio je i general Vladimir Zagorec.

Još 2011. tvrtka "Illuminatio", koja se predstavljala kao investitor, bila je u gubicima od 126 milijuna kuna. Prošle godine ondje je uređen hotel "Academia", a prenamjena je plaćena oko 75 milijuna kuna.

Dolazi li možda kardinal Parolin u Zagreb kako bi ušao u trag milijunima koji se spominju u ovoj investiciji, a o kojima sigurno najviše zna kardinal Bozanić, koji se otprilike od vremena objave priče o IOR-u ne pojavljuje u medijima ni na crkvenim svečanostima?
 

Od Venecije do Venezuele

Imenovanjem Venecijanca Pietra Parolina za državnog tajnika 2013., papa Frane zadržao je tradiciju da netalijanski pape na položaj "drugog čovjeka" u Vatikanu biraju Talijana.

Kardinal Parolin bivši je karijerni vatikanski diplomat koji je bio na službi u Nigeriji od 1986. do 1989. i u Meksiku od 1989. do 1992., a 2002. imenovan je vatikanskim državnim podtajnikom i usredotočio se na odnose Vatikana i azijskih zemalja, posebice Kine i Vijetnama.

Od 2009. bio je apostolski nuncij u Venezueli, koju je u to doba vodio socijalistički predsjednik Hugo Chavez. Parolin je najmlađi državni tajnik nakon Eugenija Pacellija, kasnijeg pape Pija XII.

Naslovnica Hrvatska