Novosti Hrvatska

Otkriće 'Slobodne' izazvalo buru u Saboru

Elektrana razdora: Bulj tvrdi da nije digao ruku za Peruću, HDZ-ovci kažu da je; 'Glasao je, što god mislio...'

Otkriće 'Slobodne' izazvalo buru u Saboru

Strategija prostornog razvoja Republike Hrvatske, temeljni državni dokument za usmjeravanje razvoja u prostoru, tek nakon što je jednoglasno usvojena u Saboru, sa 116 glasova, izazvala je buru u javnosti.

Je li i Miro Bulj imao sinkopu? Bio je 'spreman primiti metak' za zaštitu cetinskog kraja, a onda je glasao za 'tvornicu smrti'; I sam je šokiran, nije znao za što diže ruku?!

Naime, informacija koju smo objavili, da je u Strategiju diskretno uvrštena i potencijalna lokacija kombi kogeneracijske plinske elektrane (KKPE) Peruća, projekta zbog kojega je u cetinskom kraju podignuta prava ekološka revolucija, uzburkala je duhove. Jer među onima koji su glasali bili su i zastupnici Mosta, oštri protivnici gradnje termoelektrane, a među njima, što je posebno upadljivo, glasni i odrješiti Sinjanin Miro Bulj.

Nismo pod znak sumnje stavljali moralni dignitet političara, nitko nije tvrdio da jedno govore a drugo rade, više se činilo da se u obilatom materijalu od nekoliko stotina stranica provuklo nešto što zastupnicima i nije bilo tako lako primijetiti. Posebno kad javnost opterećuju teške teme poput "Agrokora", reformi...

Temeljni dokument

Spomen termoelektrane na Perući u Strategiji uočili su tek aktivisti inicijative "Ne damo te, Cetino". U njihovoj mail-poruci koja se brzo prenosila doslovno stoji:

"Službene stranice Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja... publikacije, programi i strategije... pa strategija prostornog uređenja RH. Konačni prijedlog gdje se tražilo uvrštenje plinske Peruća je i usvojen. To je podloga za Prostorni plan Republike Hrvatske. Temeljni državni dokument. I službeno smo jednoglasno izgubili."Zastupnik Miro Bulj, koji se, zauzet saborskom raspravom, na naš poziv oglasio samo porukom "Javit ću se kasnije", dan poslije nije komentirao tvrdnju da se šokirao kad su mu rekli za što je zapravo glasao, inzistirao je jedino na tome da ništa sporno nije napravio. Tražio je prostor za intervju, u pisanom obliku, ali na dostavljena pitanja na kraju nije htio odgovoriti. U Saboru je izjavio sljedeće:

– Pročitao sam cijeli tekstualni dio Strategije, to sam i objavio jutros na Facebooku, cijeli dio sam analizirao, termoelektrana Peruća se ne spominje, niti je strateški projekt, niti će biti strateški projekt. A ako donese Vlada da bude strateški projekt povjerenstvo, narod Cetinske krajine će se protiviti protiv toga kao i dosada – rekao je Bulj.

Nikola Grmoja bio je nešto opširniji:

– Sinoć sam pregledavao tu Strategiju razvoja s kolegom Buljem, je li možda nešto podmetnuto, jer smo svi glasali za tu Strategiju u Saboru. TE Peruća nije strateški projekt, u tekstualnom dijelu Strategije se ne spominje, nego samo u primjedbama Zavoda za prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije koje nisu prihvaćene. Spominje se u primjedbi investitora, MCC Ekskluzivne nekretnine d.o.o., koji daje primjedbu da se projekt uvrsti. Ta primjedba stigla je nakon roka i na nju je samo predlagatelj dao objašnjenje. Jedino mjesto gdje se nalazi TE Peruća jest u kartografskom prikazu kao potencijalna lokacija ako projekt postane strateški – ustvrdio je Grmoja.

Pitanje je li termoelektrana Peruća strateški projekt ili se samo našla u kartografskom prikazu kao potencijalna lokacija, ako projekt postane strateški, u ovom slučaju nije presudno. Strategija prostornog razvoja, naime, nije provedbeni dokument, ona je ključna podloga za izradu Prostornog plana Republike Hrvatske. Ako je kartografski prikaz u Strategiji nebitan, zašto je uopće bilo potrebno ucrtavati buduću, eventualnu, lokaciju.

Može li biti puki slučaj da je, nakon što se našla u općinskom i županijskom prostornom planu, termoelektrana, kartografski, ušla i u razvojnu Strategiju. Slučajno baš termoelektrana i slučajno baš negdje na Perućkom jezeru. Ili je to logika, neka se tu nađe, ako ne za brzih dana, onda za neka bolja vremena.Neopterećen činjenicom da se glasanjem u Saboru doveo u eventualnu koliziju s javno deklariranim stavom, Branko Bačić iz HDZ-a jasno je razriješio sve dileme tvrdnjom da je "u Strategiji prostornog razvoja RH koja je usvojena, na strani 188., na kartografskom prikazu predviđena potencijalna lokacija TE Peruća".

Puno vremena

– Svatko od nas koji je glasao, glasao je i za odredbe Strategije, bilo to jasno vidljivo ili ne. Istine radi, mi koji smo glasali, glasali smo i za potencijalnu lokaciju koju predviđa Strategija. Provedbeni dokument koji se odnosi na objekte od strateške važnosti definirat će se prostornim planom razvoja RH koji je potrebno donijeti do 2019. godine. Strategija je podloga za izradu prostornog plana, još je puno dok se ne realizira ili realizira izgradnja. Činjenica je da je projekt definiran Prostornim planom općine Hrvace – pojasnio je Bačić.

Inače, realizacija projekta "Vis Viva" planirana je od 2019. godine. Termoelektrana bi trebala proraditi 2022., a reverzibilna elektrana, koju nitko ne spori, 2023. godine.

Naslovnica Hrvatska