Novosti Hrvatska

prosvjed u šest gradova

Penzionerima je voda došla do grla, izlaze na ulice: 'Hranimo se s poda tržnica, iz kanti za smeće, grijemo u javnom prijevozu. Nekima su mirovine manje od 500 kuna!

prosvjed u šest gradova
Hrvatska linija siromaštva iznosi 2085 kuna, što znači da je gotovo polovica svih mirovina ispod linije siromaštva, napominje Jasna Petrović, šefica Sindikata

Pod motom "Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti" Sindikat umirovljenika Hrvatske organizira idućeg utorka prosvjed u šest hrvatskih gradova.

Točno u podne 10. listopada umirovljenici i svi oni koji podržavaju njihove zahtjeve okupit će u Zagrebu pokraj Manduševca, u Splitu na Zapadnoj obali, u Puli na Trgu Portarata, u Slavonskom Brodu na Korzu te u Osijeku na Trgu slobode. Isti dan prosvjedovat će i zadarski umirovljenici na Poljani pape Ivana Pavla II., ali u 16 sati.

- Sve moguće institucionalne kanale smo iskoristili, a položaj umirovljenika nije poboljšan ni milimetar. Štoviše, sad smo uz Bugare najsiromašnije starice i starci u Europskoj uniji, nemamo minimalnu mirovinu, nemamo naknadu za starost, nemamo nikakve brane rastućem siromaštvu.

Hranimo se s poda tržnica, iz kanti za smeće, grijemo u javnom prijevozu, jedemo u javnim kuhinjama – ogorčena je predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović.

Tvrdi da su potporu dobili od niza civilnih udruga, među kojima su i udruge mladih i branitelja, koji će ih doći podržati na prosvjedu 10. listopada.

- Čak trećina osoba starijih od 65 godina u Hrvatskoj živi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Udio prosječne mirovine u neto plaći najniži je od svih drugih zemalja u okruženju i iznosi samo 37,7 posto, dok je u susjednim zemljama bitno viši – upozorava predsjednica SHU-a.

U Mađarskoj i Makedoniji udio prosječne mirovine u neto plaći je 62 posto, Sloveniji 60,2 posto, Crnoj Gori 56,2 posto, Srbiji 49,8 posto, Kosovu 47 posto, a u Bosni i Hercegovini 42,5 posto.

Umirovljenici imaju cijeli popis zahtjeva, između ostalog traže povećanje mirovina za 19 posto svima koji su umirovljeni nakon 1. 1. 1999. godine, s obračunom razlike od dana umirovljenja do kraja 2017. godine. Traže povećanje aktualne vrijednosti mirovine za 14 posto od 2018. godine.

Zahtijevaju uvođenje minimalne mirovine u visini od najmanje 50 posto bruto minimalne plaće, što je oko 1600 kuna, uz korektivni faktor prema godinama radnog staža. Od vlasti traže uvođenje novog cenzusa za oslobađanje od plaćanja dopunskog osiguranja prema liniji siromaštva, budući da cenzus nije mijenjan od 2004. godine.

Među zahtjevima je i uvođenje državne naknade za starije osobe koje nisu stekle mirovinu i nemaju prihoda za život, kao i promjenu modela obiteljske mirovine, na način da svatko zadrži svoju radničku mirovinu te dobije određeni postotak partnerove (uz prihodovni i imovinski cenzus).

- Porazan je podatak da hrvatska linija siromaštva iznosi 2085 kuna, što znači da je gotovo polovica svih mirovina ispod linije siromaštva. K tome, gotovo sve zemlje koje su uvele obvezni drugi mirovinski stup kao skupu igračku inozemnim bankama, prešle su na dobrovoljni drugi stup i omogućile povratak u prvi stup, jer u protivnom novi umirovljenici imaju 20-30 posto niže mirovine – napominje Jasna Petrović.

Podsjeća i da 100.000 umirovljenika prima mirovine niže od 500 kuna.

Tijekom godina, tvrde sindikalci, pokretali su brojne inicijative za izmjenu različitih zakona iz područja socijalne skrbi, obveznog i poreznog prava, financija i drugih, ali su izostali konkretni odgovori vlasti. "U dvije godine dobivamo već četvrtog resornog ministra i doista je došlo vrijeme da kažemo dosta! - zaključuje Jasna Petrović.

 

Naslovnica Hrvatska