Novosti Hrvatska

smrdibube

'Narednih šest tjedana bit će pravo ludilo': prijeti nam najezda 'srmdljivih martina'! Donosimo savjete kako se riješiti malih dosadnjakovića koji šire neugodan vonj

smrdibube

Ako vam se čini da je odjednom nekako previše 'smrdljivih martina', romboidnih bubica koje kad se uznemire šire nesnosan vonj, u pravu ste. U tijeku je najezda koja se događa redovito početkom jeseni s padom temperatura, jer se bubice zapravo samo žele sakriti od hladnoće. Ali čini se da je ove godine najezda nešto jača.

- Sada ih viđamo i po nekoliko svakog dana, a znanstvenici upozoravaju da bismo ih uskoro mogli viđati na desetke, pa čak i na stotine. Narednih šest tjedana bit će pravo ludilo - alarmiraju američki znanstvenici, a prenosi timesunion.com.

Mi se možemo nadati da u nas najezda neće poprimiti takve razmjere, no moguće i suprotno. Podsjetimo, prošle je godine u Slavoniji bilo poprilično gadno...

- Kada dođem s posla, na prozoru ih bude na desetke. U stan ulaze i na osušenom čistom rublju i tko zna još kako. Gade mi se, a nema druge nego ih pohvatati nekakvim papirnatim rupčićem i izbaciti ih - ispričala je stanovnica Gornjodravske obale prošlog listopada za Glas Slavonije.

A evo što stručnjaci savjetuju u borbi protiv malih smrdljivaca.

Pokušajte ih zadržati izvan svog doma uz pomoć mreža za komarce, a mogao bi upaliti i trik sa žutim papirom. Kako ove kukce privlači žuta boja, postavite li na balkon ili u dvorište žuti papir, kukci će se zadržati u njegovoj blizini. Ono što ih odbija su miris metvice i češnjaka, pa njih postavite uz prozore i vrata.

Ako to ne upali, piše Good housekeeping, umjesto da ih ubijate udarcima (nakon čega će vam na zidovima ostati mrlje, a prostorijom će se širiti grozan miris), pokušajte ih usisati ili oprezno pokupiti toaletnim papirom i izbaciti kroz prozor.
 

Naslovnica Hrvatska