Novosti Hrvatska

zahuktala se javna rasprava

Građani zabrinuti zbog novog zakona: 'Moja žena je izgubila dijete, jesmo li mi obitelj?'

zahuktala se javna rasprava

SDP je u četvrtak poručio 'No pasaran' prijedlogu Obiteljskog zakona koji je u javnoj raspravi, a prema kojem, kako su rekli, parovi bez djece i istospolni parovi s djecom nisu obitelj, dok su iz HDZ-a uzvratili kao javna rasprava traje mjesec dana što je dovoljno da se, ukoliko postoje kontroverze, razgovara te da se donese najbolji obiteljski zakon.

Ovo nije korak unazad, ovo je tisuću koraka unazad. Ovo je korak od sto godina unazad. Ovo je povratak u srednji vijek. Pa čak se i tamo znalo da su baka i djeda i unuci obitelj.

Bračni par bez djece u Hrvatskoj se više neće zvati obitelj! Najavljene izmjene Obiteljskog zakona već izazivaju kontroverze, evo kakve nas promjene očekuju

I Plenković iznenađen prijedlogom Obiteljskog zakona koji je naljutio brojne građane, uputio kritiku Murganić: Morat ćemo malo ojačati koheziju stavova

"Prema prijedlogu novog Obiteljskog zakona parovi bez djece nisu obitelj. Istospolni parovi s djecom nisu obitelj.... slušao sam radio, ljudi komentiraju ovaj prijedlog zakona. Javio se u emisiju jedan čovjek koji je rekao, moja žena je izgubila dijete, jesmo li mi obitelj? Hoćemo i mi reći da nisu obitelj? Ja im to ne mogu reći", poručio je SDP-ovac Domagoj Hajduković nakon stanke koju je po toj temi zatražio u Saboru.

Vladajuće je upitao zbog čega zadiru  u privatnost i intimu. "Samo totalitarni režimi žele kontrolirati privatnost. Samo totalitarni režimi žele zabadati nos u ono što se dešava u naša četiri zida. Samo totalitarni režimi će reći ovom čovjeku koji je dijete izgubio, da on i njegova žena nisu obitelj. Odmah se trebamo aktivirati kolegice i kolege, kako ovakav sramotan prijedlog uopće ne bi došao u ovaj Dom. Ovo je potpuno neprihvatljivo", poručio je Hajduković.

HNS-ovce, koji su sada dio vladajuće većine, upitao je hoće li i i oni podržati takav zakon.

Babić (HDZ): Ima vremena da se razgovara o kontroverzama, ako postoje

HDZ-ov Ante Babić poručio je SDP-u kako je za njegovu stranku "obitelj u hrvatskim tradicijskim vrijednostima uvijek bila okosnica identiteta, duhovne obnove i povijesnog opstanka i uopće razvoj modernog hrvatskog društva.

Javna rasprava će, poručio je Babić, trajati mjesec dana. "Dovoljno vremena, ukoliko postoje određene kontroverzne, u kojima je i gospodin Hajduković pričao, da se o tome razgovora u jednom dijalogu. Kažem da bi se donio što je moguće bolji ili najbolji obiteljski zakon, koji se tiče svih, a ponajviše djece", poručio je.

Obitelj se, kako je pojašnjavao, definira kao pravni pojam određivanjem, tko se za potrebe primjene ovog obiteljskog zakona, smatra članom obitelji.

"Članovi obitelji su majka, otac i njihova djeca, biološka i zajednički posvojena, pri čemu se posvojena djeca imaju smatrati članovima obitelji, zbog učinaka posvojenja, propisanih odredbama o posvojenju. Znači, roditelj koji ne živi s djetetom, te ostali srodnici po krvi. Ova odredba ne ograničava krug osoba koja uživaju pravo na poštovanje obiteljskog života, u kontekstu međunarodne pravne u ustavno pravne zaštite. Pojam članova obitelji, sadrže i drugi propisi, u drugim pravnim granama za vlastitu primjenu, pa tako i obiteljski zakon određuje tko sve čini obitelj za primjenu, ovo je bitno naglasiti, obiteljsko pravnih instituta", rekao je.

Podoblici su, kako je pojasnio, biološka obitelj, bračna ili izvanbračna zajednica, žene i muškarca s biološkim potomstvima.

"Socijalna obitelj, radi se o zajednicama odraslih bez djece, nepotpuna obitelj, zajednica jednog roditelja i djeteta. Adoptima obitelj, posvojitelj s posvojenim djetetom i obitelj nastala uz medicinsku pomoć, bračna ili izvanbračna zajednica s djecom, koja biološki ne potječu od osoba koja su njihovi roditelji u socijalnom smislu. Mislim da će biti dovoljno vremena razgovarati o ovim stvarima, prije nego što ovaj prijedlog zakona dođe u Sabor", rekao je Babić.

Ministrica: Drago da je taj Zakon izazvao veliki interes javnosti

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić izjavila je u četvrtak novinarima kako je svrha izmjena Obiteljskog zakona "zaštititi obitelj i prije svega zaštititi djecu jer djeca u okviru obitelji trebaju imati najveću zaštitu, ali isto tako i ako dolazi do razvoda i dalje trebaju imati zaštitu ne samo obitelji nego i društva".

Novinare je prije početka sjednice Vlade zanimalo "kako to da po prijedlogu izmjena Obiteljskog zakona obitelj bez djeteta nije obitelj". 

Ustvrdivši kako joj je drago da je taj Zakon izazvao veliki interes javnosti, ministrica Murganić je rekla da je već nekoliko godina Obiteljskom zakonu potrebna promjena te su u Ministarstvu "željeli donijeti jedan Zakon koji će biti sažetiji, jasniji, jednostavniji u primjeni, jer su upravo primjene od sudaca ustavno i išle u tome pravcu".

Stoga se po prvi puta uvela i definicija obitelji koja je u članku jedan i izazvala ovako veliki interes, istaknula je ministrica. Upitana zašto je bitno da se definira obitelj u Zakonu, odgovorila je "zato što je Zakon obiteljski i jasno je onda kasnije pratiti i odredbe koje su vezane za obiteljsku pravnu zaštitu". Ova definicija obitelji, dodala je, zaista je samo za potrebe obiteljsko pravnog instituta ovog Zakona, time ne ulazimo, niti omalovažavamo niti osjećaje niti pravo na obiteljski život prema vlastitom nahođenju.

 "I drugi pravni instituti i drugi Zakoni imaju i definicije i obitelji i članova obitelji za potrebe neke druge pravne grane, ovo je zaista radi lakše primjene obiteljsko pravnog instituta definirano", pojasnila je.

Ovo je prvi dan savjetovanja, Zakon će biti mjesec dana na javnom savjetovanju, bit će u dva čitanja i iskristalizirat će se mišljenja", riječi su ministrice Murganić.

Po njezinu mišljenju "ono što nije dobro jest činjenica da se nije pročitao cijeli Zakon, nego smo ostali na članku jedan". "Na žalost svaki dobar Zakon bit će u sjeni, jer ćemo sve svesti na ideološke razlike, a ovdje ih zaista nemamo", rekla je.

"Vi ste vidjeli, pratili ste koliko smo imali problema kod rastave, kod dodjeljivanja djece, kod određivanja roditeljske skrbi, vidjeli ste kako postoje zavrzlame tko je nadležan kod roditeljske skrbi, kod odgovornosti prema djeci, i zaista je vrijeme da se donese Zakon koji će jasno precizirati obaveze svih nas kada smo ili u bračnoj ili u obiteljskoj zajednici i jasno precizirati koji instituti, koja institucija za što je odgovorna i za što ima nadležnost", smatra ministrica Murganić.

 "To je svrha ovog Zakona, zaista zaštititi obitelj i prije svega zaštititi djecu jer ona u okviru obitelji trebaju imati najveću zaštitu, ali isto tako i ako dolazi do razvoda i dalje trebaju imati zaštitu ne samo obitelji nego i društva", pojasnila je.

Novinarima koji su je upitali je li istina da se vraća institut savjetovanja prije razvoda čak i slučajevima kada je utvrđeno obiteljsko nasilje, Murganić je odgovorila da ne.

"Ne. Isključeno je savjetovanje ako je prisutno i ako je potvrđeno obiteljsko nasilje. Isto tako mislimo da treba zaštiti dijete i brak ako je to ikako moguće, to savjetovanje je zaista savjetovanje i nije nagovaranje niti pritisak da se odustane od razvoda, ali smatramo da smo obavezni ljudima pružiti informacije koje su pogodnosti razvoda ako su se na to odlučili, i koje će biti poteškoće kada do razvoda dođe, pogotovo savjetovanje oko određivanja i dogovora oko roditeljske skrbi djece", rekla je ministrica.

HNS protiv prijedloga Obiteljskog zakona i predlaže njegovu doradu 

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati (HNS) neće podržati prijedlog novog Obiteljskog zakona koji je pušten u javnu raspravu, priopćiila je u četvrtak ta stranka koja smatra da je u 21. stoljeću potpuno neprihvatljiva definicija obitelji po kojoj bračni par bez djece nije obitelj, pa predlaže da se taj zakonski prijedlog povuče i doradi.

"Sloboda u planiranju obitelji i odlučivanju o rađanju djece koja se i ovim prijedlogom zakona osporava, jedna je od temeljnih sloboda. Novim prijedlogom zakona izvanbračni parovi moći će samo u iznimnom slučaju posvojiti dijete, a u isto vrijeme u Hrvatskoj je čak 80 tisuća parova neplodno", upozorio je HNS koji pita i što je s roditeljima koji su tijekom života izgubili dijete.
HNS je poručio da su u hrvatsku Vladu "unijeli liberalni svjetonazor te će uvijek stajati na braniku ljudskih prava i građanskih sloboda, kao i prava na privatnost i odabir životnoga stila". 

Predložili su da se prijedlog zakona povuče iz javne rasprave na doradu kako nepotpuna rješenja ne bi dodatno izazvala lošu percepciju u javnost. Smatraju da je vrijeme da se promjeni praksa kojom se prijedlozi zakona odmah nakon radnih tijela puštaju u javnost i na taj način izazivaju zbrku u javnosti.
"Osjetljiva ideološka i svjetonazorska pitanja moraju se shvatiti ozbiljno, sve ostalo šteti svakoj osobi pojedinačno, ali i društvu u cjelini", stoji u priopćenju HNS-a. 

Naslovnica Hrvatska