Novosti Hrvatska

IZNERED U PARTIJI

SDP pripremio 'listu za odstrel' neposlušnih članova!? Bernardićeve pristaše sugerirale šefu da izbaci iz stranke četvoricu najžešćih kritičara, odluka u subotu

IZNERED U PARTIJI

Na Glavnom odboru SDP-a koji će se održati u subotu, trebao bi se dogoditi konačni unutarstranački obračun. Prema izvorima iz stranačkog vrha, u subotu bi se u sklopu rasprave o sukobima koji potresaju SDP moglo postaviti pitanje štete koju su stranci nanijeli Peđa Grbin, Milanka Opačić, Ranko Ostojić i Mirando Mrsić, te predložiti i izglasati njihovo izbacivanje iz SDP-a, piše Jutarnji list.

Ovaj scenarij još nije dogovoren, no upućeni u zbivanja na Ibleru tvrde da ga Davor Bernardić vrlo ozbiljno razmatra i da intenzivno provodi konzultacije oko njegove provedbe. U razgovoru sa SDP-ovcima koji su skloni aktualnom predsjedniku Davoru Bernardiću može se čuti niz kritika na račun “pobunjenika”, posebno Peđe Grbina koji je javno pozvao na Bernardićevu smjenu, i to već na idućoj izvještajnoj Konvenciji SDP-a, kao i na Miranda Mrsića te Milanku Opačić i Ranka Ostojića.

Bernardićevi pristaše konstatiraju da je ova četvorka nanijela veliku štetu stranci i uvjereni su kako zaslužuju da ih se izbaci, neovisno o stranačkom stažu i doprinosu u razvoju SDP-a. Brine ih, kažu, samo jedna stvar. Ako se iz SDP-a izbace Grbin, Opačić, Mrsić i Ostojić, taman ih je toliko da mogu osnovati svoj klub u Saboru, a to pak znači raskol SDP-a.

SDP-ovce koji nisu izravno uključeni, ili barem ne u prvoj liniji fronte, u unutarstranačke obračune, sve više brine mogućnost da dožive sudbinu HSLS-a koji se nakon svađe za vodstvo u stranci i doslovno za ključeve sjedišta u Amruševoj raskolio i potom potpuno potonuo.

Bernardić pak ima druge preokupacije. Ako ne odgovori ljudima koji su javno zatražili njegovu smjenu, pred cijelom nacijom ga optužili da ne zna voditi stranku, već joj kao predsjednik nanosi štetu, ostavlja im prostor da do izvještajne Konvencije doista i organiziraju njegovu smjenu. Ako ga ne smjene, Bernardić riskira da to pokušaju drugom prilikom.

S druge strane, izbacivanje Grbina, Opačić, Mrsića i Ostojića također može biti potez na kojem bi predsjednik SDP-a mogao polomiti zube. U utorak će se sastati Predsjedništvo SDP-a, ali prijedlog za izbacivanje spomenute četvorke neće se, kako sada stoje stvari, stavljati na dnevni red.

Predsjedništvo bi moglo predložiti Glavnom odboru, odnosno mjesnim organizacijama u kojima su pobunjenici upisani kao članovi da ih se isključi iz SDP-a, no Bernardić ne može biti siguran da će imati većinu (čak i natpolovičnu) koja bi to podržala. U Predsjedništvo SDP-a delegati na zadnjoj izbornoj Konvenciji izabrali su sastav u kojemu je polovica članova bila sklona Bernardiću, a druga polovica su njegovi oponenti.

Glavni odbor koji broji 103 člana i najviši je organ SDP-a između dvije Konvencije daleko je lojalniji Bernardiću, pa je to glavni razlog što će Bernardić, ako ostane kod odluke o izbacivanju kolega koji mu tresu stolac, zaobići Predsjedništvo i baciti karte na Glavni odbor. Tim prije što na Glavnom odboru ne mora osobno predlagati izbacivanje Grbina i ostalih nego to može učiniti bilo koji član ovoga tijela.

- Nemojte biti sigurni da su članovi Glavnog odbora lojalni Bernardiću. Tu je stotinu ljudi, i ne možete znati razmišljaju li isto sada kao što su u vrijeme kada se biralo stranačko vodstvo - upozorio je jedan od naših sugovornika.

Što to znači najbolje je osjetio Zoran Milanović kada je iz SDP-a izbacivao Slavka Linića. U tome je imao podršku Predsjedništva koje je kao kolektivno tijelo predložilo Linićevo izbacivanje. No, Milanović je pustio tajno glasanje na Glavnom odboru i zamalo doživio fijasko. Linić je bio izbačen iz SDP-a sa samo nekoliko glasova “za” više od “protiv”. Kada bi se Bernardiću tako nešto dogodilo, to bi značilo da si je sam potpisao razrješnicu s funkcije predsjednika SDP-a, samo na njoj nije napisao datum. Stoga ne bi trebalo iznenaditi ako se do subote pojavi još nekoliko scenarija.

U međuvremenu je sve više SDP-ovaca izvan Zagreba koji otvoreno pokazuju nezadovoljstvo načinom na koji im se vodi stranka. Tako se stvorila svojevrsna inicijativa pet gradonačelnika iz sjeverozapadnog dijela zemlje (plus Istra) koji su Predsjedništvu uputili pismo naslovljeno da “SDP i Hrvatska zaslužuju bolje”.

Riječ je o gradonačelnicima Siska, Kristini Ikić-Baniček, Umaga, Viliju Bassaneseu, Ludbrega, Dubravku Biliću, Čakovca, Stjepanu Kovaču, te Koprivnice Mišelu Jakšiću koji kritiziraju vođenje unutarstranačkih bitki preko medija, ali i ukazuju na to da su “neki članovi SDP-a koji pripadaju najužem vodstvu stranke svojim djelovanjem zloupotrijebili slavnu tradiciju SDP-a”. Stranački vrh su pozvali da se bavi politikom te mu pobrojali teme kojima bi se stranka morala baviti, piše Jutarnji list.

Naslovnica Hrvatska