Novosti Hrvatska

porazne brojke

Potresna priča žene koja je trpjela nasilje u braku: Stalno sam spavala u trenirci, nikad nisam znala kad će me izbaciti van. Morala sam biti spremna...

porazne brojke

U petak je obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Unatoč dobrom zakonu, u Hrvatskoj je i dalje sve više takvog tipa nasilja.

Fizičko, psihičko, ekonomsko, seksualno, to su samo neke vrste nasilja kojima su žene svakodnevno izložene od strane svojih partnera.

"Jedna žena stara 75 godina rekla je da je 50 godina trpjela nasilje. I kad je završila u skloništu, prvih osam dana spavala je u trenirci. Kad smo ju upitali zašto u njoj spava, ona je rekla: 'Ja tako stalno spavam. Nikad nisam znala kad će me izbaciti van. Morala sam biti spremna.'", ispričala je Mirjana Duduković iz Ženske grupe Korak, piše Dnevnik.hr.

"Iako statistika pokazuje da je nasilja sve manje, a mnogi se takvim brojkama vole hvaliti, ja tvrdim da je stvarnost drugačija. Mnoge žrtve gube vjeru u rad institucija, jer se svi pravni alati ne koriste kako bi se na adekvatan način zaštitila žrtva nasilja", rekla je Branka Žigante Živković, sutkinja Visokog prekršajnog suda, piše Dnevnik.hr.

 

Naslovnica Hrvatska