Novosti Hrvatska

PREDSJEDNICA IZ AUSTRALIJE

Žestoki odgovor Kolinde teroristima u Barceloni: Dosta je više izražavanja sućuti, moramo ukloniti prijetnju!

PREDSJEDNICA IZ AUSTRALIJE

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je posjetila Port Lincoln, gradić na jugu Australije za kojeg je rekla da je "iznimno važan za Hrvatsku" zbog tamošnje hrvatske manjine koja je svojim znanjem pomogla ribarstvu u Hrvatskoj, prenosi australski državni medij ABC.

Posjet predsjednice gradiću Port Lincoln dogodio se na dan terorističkog napada na Barcelonu u kojemu je poginulo najmanje 13 osoba. U kontekstu tih događaja naglasila je da je međunarodna suradnja ključna za borbu protiv sigurnosnih prijetnji. 

"Naravno da smo tužni zbog bilo kakve tragedije... no trebamo prestati s međusobnim iskazivanjem sućuti i zajednički raditi kako bi osigurali sigurnost za sve naše ljude", rekla je Grabar-Kitarović. 

"Stvarno je vrijeme za sve nas u NATO savezu i u Europskoj uniji, ali i u svijetu – a Australija je cijenjen partner oba saveza – da se ujedinimo i počnemo raditi na uklanjanju tih prijetnji", zaključila je predsjednica, a prenio ABC. 

Hrvatska predsjednica posjetila je Port Lincoln u saveznoj državi Južnoj Australiji u sklopu svoje turneje tim kontinentom. 
Predsjednicu su dočekali lokalni predstavnici Aboridžina, primljena je kod gradskih predstavnika, te je zatim položila vijenac na spomeniku ribarima, piše ABC. 

Istaknula je kako je hrvatska zajednica snažan predvodnik u tom gradiću, te je ponovila važnost veza između tog grada i Hrvatske. "Ova zajednica je veoma važna za nas u Hrvatskoj, ne samo zbog izgradnje mostova prijateljstva, nego i jer smo iskoristili njihova znanja i iskustvo u našoj ribarskoj industriji", naglasila je Grabar-Kitarović.

"Pogotovo u lovu tune, ali i u ostalim vrstama ribolova, u očuvanju ribe u Jadranu, kao i u sposobnosti za stvaranje najboljeg proizvoda koji odlazi na svjetsko tržište". 

Predsjednica je rekla kako su članovi saveznih i državnih vlasti tijekom njezinog posjeta pohvalili hrvatsku zajednicu u Australiji. 

"O hrvatskoj zajednici i njezinom doprinosu su imali samo dobre riječi", rekla je Grabar-Kitarović.

 

Naslovnica Hrvatska