Novosti Hrvatska

proizvodi iz hrvatske

Nakon salmonele u piletini, u ribljim filetima pronađena listerija - bakterija koja napada mozak i uzrokuje pobačaje

proizvodi iz hrvatske

Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je u subotu potrošače da se zbog Listerije monocytogenes povlači filet dimljene pastrve težine 100 grama, datuma proizvodnje 8. svibnja 2017. godine, LOT 08052017., koji proizvodi MARKO, obrt za dimljenje ribe iz Duge Rese.

U sklopu provedbe godišnjega Plana monitoringa hrane životinjskog podrijetla, 18. svibnja provedeno je uzorkovanje ribljeg proizvoda Dimljeni file pastrve u objektu za preradu ribe proizvođača "MARKO obrt za dimljenje ribe", vl. Branka Petrunić Becker, Bana J. Jelačića 25, Duga Resa.

Prema analitičkom izvješću Hrvatskog veterinarskog instituta od 26. svibnja u proizvodu "Dimljena pastrva – filet, 100g”, LOT broja 08052017, datuma proizvodnje 8. svibnja s rokom trajanja 13. srpnja utvrđena je Listeria monocytogenes, navodi Ministarstvo.

Proizvod, dodaje se, nije u skladu s Prilogom I. Uredbe Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Do infekcije ovom bakterijom najčešće dolazi preko zagađenih mliječnih proizvoda, sirovog povrća ili mesa, a također se može javiti neposrednim dodirom i tijekom klanja zaraženih životinja.

Kod infekcije u trudnoći L. monocytogenes do pojave simptoma dolazi uglavnom u trećem tromjesečju trudnoće. Tada se najčešće javlja vrućica, glavobolje te bolovi u zglobovima i mišićima, a komplicirani slučajevi nerijetko završavaju prijevremenim porodom ili pobačajem.

Ova bakterijamože zahvatiti i središnji živčani sustav i tada dolazi do infekcije jer ovaj mikroorganizam ima posebnu sklonost invaziji moždanog tkiva i ovojnica mozga. Može dovesti do paralize moždanih živaca i udova, meningitisa, encefalitisa (upale mozga), meningoencefalitisa i razvoja gnojnih žarišta u mozgu u vrlo rijetkim slučajevima. 

Gastroenteritis uzrokovan L. monocytogenes dovodi do neinvazivnog proljeva u trajanju od jednog do tri dana, čija inkubacija najčešće iznosi 21 dan. Uz proljeve kao prepoznatljivo obilježje kod pacijenata dolazi do pojave vrućice, glavobolje, bolova u mišićima i ukočenog vrata, mučnine u trbuhu, pa čak i smetenosti, gubitka ravnoteže i konvulzija.

Naslovnica Hrvatska