Novosti Hrvatska

sporni zakon

Hajdaš Dončić: Lex Agrokor nam je neprihvatljiv; Vrdoljak: Nismo ga još vidjeli

sporni zakon

Saborski zastupnik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić poručio je u četvrtak kako je SDP-u neprihvatljiv "Lex Agrokor", kakav je predstavljen u medijima, te je poručio da, ako su bilance Agrokora frizirane, ministar financija Zdravko Marić snosi veliku odgovornost.

"Smatramo da nekoliko ključnih sastavnica 'Lex Agrokora' nije u skladu s europskim zakonodavstvom", komentirao je Hajdaš Dončić na konferenciji za novinare najave iz Vlade o donošenju novog zakona, upozoravajući da bi posljedice za štetne odluke državnog upravitelja snosili porezni obveznici.

Naglasio je kako država treba imati aktivnu ulogu s vjerovnicima jer treba podijeliti dobavljače u nekoliko skupina ili klastera, ovisno od njihove izloženosti prema Agrokoru. "Ne smije se dogoditi da samo najizloženiji mogu utjecati i odlučivati o načinu isplate prvog, drugog ili trećeg reda prema vjerovnicima Agrokora", kaže Hajdaš Dončić.

Na pitanje o navodno friziranim Agrkorovim bilancama Hajdaš Dončić je uzvratio da, ako je to točno, Zdravko Marić, koji je u Vladu došao iz tog koncerna, snosi veliku odgovornost.

Njegov stranački kolega Gordan Maras smatra da je Marić, bez obzira je li bio povezan s time ili ne, kao dio vodstva morao biti upoznat sa stanjem u sustavu. "Mislim da je premijer Andrej Plenković dosta paraliziran opterećenjem njegove Vlade zbog povezanosti s Agrokorom", rekao je Maras.

Dončić je poručio kako bi trebalo izbjeći da slučaj Agrokor postane slučaj "spašavanja vojnika Ryana", na što se Maras nadovezao kako mu "Plenković ne izgleda kao Tom Hanks".

Vrdoljak: Koji Lex Agrokor?

Predsjednik Hrvatske narodne stranke (HNS) Ivan Vrdoljak izjavio je u četvrtak kako u njegovoj stranci nemaju stajalište o tzv. "Lex Agrokoru" jer ga još uopće nisu vidjeli, te ponovno poručio vladajućima da oko problema Agrokora trebaju biti homogeni, a HNS je spreman biti dio tog stabilizacijskog procesa.

"Koji 'Lex Agrokor' kad ga mi uopće nismo vidjeli. Nije došao nikakav prijedlog i stoga mi uopće ne možemo zauzeti stav o nečemu što nije vidjelo svjetlo dana", rekao je Vrdoljak novinarima na Danima komunikacija u Rovinju podsjetivši kako je prije dva tjedna pozvao da svi zajedno sjednu za stol inače će doći do sadašnje situacije.

"U dva tjedna propustili smo priliku da politika, vjerovnici, dobavljači i partneri zajednički sjednu za stol da vide koja su moguća rješenja, ali je zato bilo nabacivanja i izjava između vladajućih, pa se onda iznenadimo situaciji kada treba hitno pronaći neko adekvatno rješenje", istaknuo je Vrdoljak.

Pozvao je vladajuće da se uozbilje, da se "više ne ratuje između Mosta i HDZ-a" nego da se nađe rješenje u suglasju s vjerovnicima, dobavljačima i partnerima i na taj način stabilizira stanje u Agrokoru.

"Trebala bi biti homogena Vlada. Ja im iz opozicije nudim da budemo svi dio tog stabilizacijskog procesa. No, što učiniti kada ljudi ne znaju voditi državu, oni vode lokalne izbore, a ne državu", ustvrdio je Vrdoljak.

Na pitanje novinara hoće li zatražiti ostavku ministra financija Zdravka Marića nakon što su se u medijima pojavile informacije o navodnom lažiranju financijskih izvješća u Agrokoru, Vrdoljak je odgovorio kako je to pitanje za premijera Andreja Plenkovića naglasivši da on (Vrdoljak) nije nikada radio u Agrokoru. 

Zamoljen da komentira najavu smjene predsjednika Uprave HEP-a Perice Jukića i cijelog Nadzornog odbora, Vrdoljak je istaknuo kako je odluka na vladajućima. "Ja sam iz ministarstva izašao prije dvije godine, oni snose odgovornost za upravljanje HEP-om u zadnjih godinu i 9 mjeseci", poručio je Vrdoljak.

Naslovnica Hrvatska