Novosti Hrvatska

"Zašto se šuti o zločinu na Daksi?!"

Prošlo je godinu i pol dana od podnošenja prve kaznene prijave Županijskom državnom odvjetništvu protiv više nepoznatih počinitelja koji su u listopadu 1944., nakon ulaska partizanskih postrojbi u Dubrovnik, na otoku Daksi pobili istaknute građane, civile, kao i od prijedloga za ekshumaciju posmrtnih ostataka žrtava, ali se ništa u rasvjetljavanju tog zličina nijepomaknulo s „mrtve točke“. Upravo iz tog razloga su predstavnici Udruge „Daksa 1944/45.“ čiji je predsjednik Mato Račević sazvali konferenciju za novinare jer im je zločin na Daksi „postao noćna mora“ koja otvara pitanje je li nekome u interesu da se „ta stvar ne riješi“.

- Najavljuju se istrage raznih jama i ekshumacija, a pitanje Dakse se više ni ne spominje. Zaboravlja se da je početak križnih puteva bio upravo u Dubrovniku, od Orsule gdje je pobijeno trinaest mladih domobrana, uglavnom Konavljana, Dakse gdje je stradalo 200-tinjak ljudi do ostalih mjesta na jugu Hrvatske – rekao je Račević, napomenuvši da se stječe dojam kako nekome nije u interesu da se razotkrije „tajna“ Dakse, a da vrijeme prolazi te da su dvojica od trojice predloženih svjedoka, u međuvremenu preminuli.

Kao osnovni razlog zbog kojega se ništa ne pokreće nadležni uvijekspominju novac, rekao je Račević, istaknuvši kako će njihov sljedeći korak biti sačinjavanje okvirnog troškovnika kakobi se znalo o kolikom je iznosu riječ. No, dogradonačelnik Antun Kisić je rekao kako je gotovo nemoguće izraditi troškovnik jer je prije svega potrebno otkupiti zemljište od privatnih vlasnika na otoku.

- Grad Dubrovnik je u svojoj prostornoplanskoj dokumentaciji područje Dakse ostavio kao zaštićeno područje i memorijalno groblje. Pokrenuti su i pregovori o otkupu privatnog vlasništva te uređenja Memorijalnog centra za što su potrebni jako veliki novci – istaknuo je Kisić.

Lidija Crnčević / EPEHA

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last