Novosti Hrvatska

22 mjeseca zatvora

Branitelji pisali Petrovu i Plenkoviću: Kazneni progon našeg suborca Mladena Miloševića minoran je u usporedbi s nalazima revizije u HAVC-u!

22 mjeseca zatvora

Mladenu Miloševiću, osnivaču Braniteljskog portala te predsjedniku Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Šibensko-kninske županije Tvrđava Knin, ujedno upravitelju istoimene braniteljske zadruge, šibenski Županijski sud potvrdio je sredinom 2015. presudu od 22 mjeseca zatvora zbog pronevjere 1,4 milijuna kuna u navedenoj udruzi i zadruzi u periodu od 2008. do 2012. godine. 

Sam Milošević (na slici) je u više medijskih istupa rekao kako je u njegovom slučaju razotkrivena pravosudna kriminalna hobotnica koja ga je osudila bez ijednog dokaza. 

Par mjeseci prije izlaska Miloševića iz zatvora, oglasili su se i članovi uredništva Braniteljskog portala koji su se u u petak otvorenim pismom obratili predsjedniku Sabora Boži Petrovi i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću tražeći od njih da ih primi na razgovor. 

Potpisnici pisma žele izvijestiti Petrova i Plenkovića kako se u RH selektivno provode istražne radnje i vode sudski sporovi kada su u pitanju počinjenja kaznenih djela.

Jedanest potpisnika u pismu ističe kako je najugroženija skupina takvog selektivnog pristupa kaznenim progonima braniteljska populacija kao i obični mali i siromašni ljudi kojima se selektivnim pristupom selektivnog zakona događaju; ovrhe, blokade, oduzimanje imovine, deložacije i u konačnici zatvorske kazne.

- Najočitiji primjer selektivnog pristupa očituje se u neprocesuiranju pljački iz doba privatizacije, neprocesuiranju pogubnih koruptivnih radnji, neprocesuiranju osoba koje su u vrijeme velikosrpske agresije počinile ratne zločine protivne ratnom pravu i Ženevskoj konvenciji i koje ne mogu biti obuhvaćene odredbama o aboliciji.

- Naša želja je argumentirano Vas informirati, s dokazima o selektivnom pristupu hrvatskog pravosuđa u slučaju kaznenog progona osnivača i bivšeg glavnog urednika Braniteljskog portala g. Mladena Miloševića i njegove neuobičajeno brze istrage te prvog i drugostupanjskog postupka na sudovima, prekidanja liječenja i poziva na odsluženje zatvorske kazne u trajanju od 22 mjeseca - stoji u otvorenom pismu.

- Napominjemo da ovdje u ovom priopćenju nećemo iznositi dokaze s kojima raspolažemo o istražnim radnjama i sudskom postupku koji je vođen pred Županijskim sudom u Šibeniku, a na koje se oglasio 8. studenog 2015 god. svojim javnim priopćenjem HHO - koji je cijelo vrijeme pratio ovaj sudski proces te ustanovio da su Miloševiću kršena osnovna ljudska prava te uvidom u spise došao do zaključka o vrlo suspektnom suđenju koji po njihovom zaključku je montirani politički progon.

- Ovaj slučaj kaznenog progona Miloševića i djela koja su mu se stavljala na teret gotovo u svim elementima istovjetna su, samo što su minorna u usporedbi s nalazima državne revizije koja je nedavno provedena u HAVC-u te je u medijima i politički podigla ogromnu prašinu. 

- Ovdje jasno želimo reći da su javne umjetničke slobode jedno, a zakon i odredbe po kojima je dužan raditi ravnatelj HAVC-a je nešto sasvim drugo."

Potpisnike pisma smeta i ultimativan način na koji se Petrovu i Plenkoviću obratila inicijativa dijela filmskih djelatnika okupljenih u inicijativu "Puk'o nam je film".

- Mi članovi Uredništva Braniteljskog portala kojima je "Puko Film" 1991. godine na početku velikosrpske agresije na Hrvatsku, obraćamo Vam se bez ikakvih ultimativnih zahtjeva, već samo s običnom zamolbom da nas primite na razgovor u razumnom roku - stoji u priopćenju kojeg potpisuju članovi Uredništva Braniteljskog portala:

1. Ivica Arbanas - jedan od zapovjednika obrane Vukovara - zapovjednik Gardijske Bojne Termiti
2. Ivica Pandža Orkan - načelnik stožera 17.pukovnije Sunja
3. Ante Katić Jeri - zapovjednik 115. Imotske Brigade HV-e
4. Ilija Vučemilović - zapovjednik bojne 1. Gardijske Brigade Tigrovi
5. Darko Banić - zapovjednik 7. Domobranske Pukovnije
6. Boris Klapirić Boća - zapovjednik Satnije Imotske Bojne 4.GBR
7. Stevo Šimunović Stiv - zapovjednik Bojne 7. Gardijske Brigade
8.  Ante Reljanović Badžo - Diverzantski Vod 113. i 142. Brigade
9. Roko Mijić - zapovjednik 142. Drniške Brigade HV-e i Z. zapovjednika OG Sinj
10. Branimir Petričević Iso - Ratni zapovjednik Vojnog Središta za obuku-Petar Berisavić
11. Damir Markuš Kutina - pripadnik HOS-a, Vukovarski dragovoljac

Naslovnica Hrvatska