Novosti Hrvatska

PROZIVKE

S HRT-a traže od Državne revizije da pročešljaju nabavku vanjske produkcije: kako je Vrdoljak potezom pera dobio 9,6 milijuna državnih kuna za film o Gotovini

PROZIVKE

I prije nego što je pala prva klapa na snimanju novog filma i serijala Antuna Vrdoljaka "Gotovina", aktualizirana su prošlogodišnja prozivanja o načinu na koji je redatelj od HRT-a dobio novac za snimanje ovog filma. Nadzorni odbor HRT-a zatražio je jučer od Državne revizije da hitno pročešlja kompletnu HRT-ovu nabavu vanjske produkcije u 2015. i 2016. godini.

Poznato je da u slučaju Vrdoljakova filma nije ni bio raspisan javni natječaj na javnoj televiziji, nego je vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić 9. rujna 2016., dvadesetak dana prije odlaska s funkcije, izravnim pozivom dodijelio Vrdoljaku 9,6 milijuna kuna. Zanimljivo je da je svota zaokružena na tek nešto manje od 10 milijuna kuna, kako bi se zaobišao Nadzorni odbor koji mora odobriti sve iznose koji prelaze deset milijuna.

Tvrtka 'Kiklop'

Ugovor s HRT-om je u rujnu, u ime tvrtke "Kiklop film", potpisao producent Andrija Vrdoljak.
S HRT-a su nam jučer odgovorili kako će plaćanje za film biti obavljeno u više rata, ovisno o pojedinim dijelovima snimanja. Snimanje filma počinje 20. veljače, a završetak je, prema ugovoru, predviđen 2. srpnja 2017. godine. Emitiranje filma i televizijske serije na HRT-u očekuje se tijekom 2018. godine.

Za svoj epski spektakl o generalu Gotovini, koji je rađen prema knjizi Nenada Ivankovića "Ratnik, pustolov i general" te scenariju Antuna Vrdoljaka, poznati redatelj dobio je i još 4,2 milijuna kuna od HAVC-a. Pritom nije bila riječ o izravnoj pogodbi, kojom mu je jednim potpisom pera dodijeljeno nešto manje od deset milijuna kuna poreznih obveznika kao na HRT-u, nego o redovitom zakonom propisanom natječaju u kojem je, primjerice, bio odbijen redateljsko-scenaristički tandem Vinko Brešan – Mate Matišić i njihov film "Koja je ovo država".

'Nepristojno pitanje'

Koliki će biti konačni proračun filma "Gotovina", još se zapravo i ne zna, a kad su novinari o tome pitali Antuna Vrdoljaka, odgovorio je "kako je to nepristojno pitanje te da je u svijetu nepojmljivo da se takvo što pita". Vrdoljak je, kao i u svojim prethodnim projektima, poput serije "Duga mračna noć", koju je također platio HRT, i u ovom spektaklu angažirao dobar dio svoje obitelji. Koproducent "Generala" je tvrtka Andrije Vrdoljaka, redateljeva sina, generala Gotovinu glumi Vrdoljakov zet Goran Višnjić, a drugi sin Vjekoslav Vrdoljak zadužen je za fotografiju.

Interna revizija uočila nepravilnosti

Nadzorni odbor HRT-a uputio je jučer zahtjev glavnom državnom revizoru za žurnom, ad hoc revizijom HRT-ove nabave vanjske produkcije u 2015. i 2016. godini, te ga pozvao da u hitnom postupku provjeri navode o nizu nepravilnosti na koje upućuje nalaz interne revizije HRT-a.
– Ponukani objavom nalaza državne revizije o stanju u HAVC-u, NO HRT-a želio bi podsjetiti hrvatsku javnost i na nalaz interne revizije HRT-a od 20. listopada 2016., o nabavi audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača, prema kojem su se ugovori s odabranim proizvođačima audiovizualnih djela sklapali i prije isteka roka za predaju prijava na javni poziv, uz niz drugih nepravilnosti i propusta na koje upućuje nalaz interne revizije HRT-a – navodi u svom priopćenju NO HRT-a.

Po izravnoj pogodbi, bez natječaja u 2016. godini, HRT je ugovorio 12,7 milijuna (bez PDV-a), od čega je najveći dio od 9,6 milijuna otpao na serijal "General". Četiri ugovora, ukupne vrijednosti 4,6 milijuna kuna bez PDV-a, lani su sklopljena na temelju javnog poziva. Međutim, potpisani su prije nego što je javni poziv završio. Riječ je o "Dva jedan u gostima" (1,5 milijuna kuna) "Castor Multimedije" Dubravka Merlića, "Informativki" (400 tisuća kuna) "Pozitiv produkcije", "100 riječi za bonton" (969 tisuća kuna) "Media linka" i "Školi kuhanja" (712 tisuća kuna) koju je vodila Vlatka Pokos u produkciji "Gastronomada". Interna revizija na HRT-u utvrdila je lani i da "Balkanska kuhinja" po scenariju Denisa Kuljiša (tvrtke "Paragon" u vlasništvu njegove supruge Nade Mirković), za koju je HRT platio 999.468 kuna, nije isporučena do propisanog roka.

Filipović, Grgurević, Janjić, Cvitešić ...

Snimanja Vrdoljakova filma odvijat će se na različitim lokacijama u Hrvatskoj i Francuskoj, a uz glavnu rolu Gorana Višnjića, glumačku ekipu čine: Tarik Filipović, Rene Bitorajac, Goran Navojec, Borko Perić, Ivo Gregurević, Mustafa Nadarević, Nataša Janjić, Goran Bogdan, Boris Svrtan i Zrinka Cvitešić.  

Naslovnica Hrvatska