Novosti Hrvatska

RECEPT IZ VOJNE INDUSTRIJE

Izvozom vojne opreme platimo nove lovce: za 'gripene' ponudimo pištolje i kacige

RECEPT IZ VOJNE INDUSTRIJE

Vlada još nije donijela odluku kako će obnoviti Ratno zrakoplovstvo, no od jučer barem raspolaže s prijedlogom kako financirati taj posao. Alojzije Šestan, suvlasnik ponajboljeg proizvođača kaciga na svijetu, tvrtke "Šestan Busch", ponudio je Ministarstvu obrane da domaća vojna industrija sufinancira kupnju novih vojnih zrakoplova.

– Mi smo sposobni ući u takozvani sustav plaćanja za velike sustave iako Europska unija oko toga kaže i "da" i "ne". Nama predstoji nabava velikih sustava kao što su zrakoplovi, a mislim da se dio toga može platiti hrvatskom vojnom opremom, našom proizvodnjom. Na taj način opet se može puniti proračun, i bit ćemo svi zadovoljni u lancu proizvodnje – poručio je Šestan predstavnicima Vlade na potpisivanju "vojnih" ugovora u Ministarstvu obrane s 34 domaće tvrtke o kupnji opreme i lakog pješačkog naoružanja.

Drugim riječima, domaća vojna industrija, predlaže Šestan u ime pedesetak tvrtki iz vojne industrije, spremna je svoju opremu ponuditi pod dug koji će Hrvatska imati prema prodavateljima zrakoplova i(li) drugih velikih vojnih narudžbi.

Šestanov prijedlog, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević nije komentirao na svečanosti potpisivanja vojnih ugovora. Isto tako, ministar obrane nije se osvrnuo ni na najave povratka obveznog služenja vojnog roka, kao ni na ostavku svoga pomoćnika za obrambenu politiku Nikole Brzice. Krstičević se složio s tvrdnjama domaćih proizvođača, da je naša vojna oprema među najboljima na svijetu.

– Hrvatska vojna industrija upravo na ovakav način u suradnji s Oružanim snagama Republike Hrvatske dobiva referencije koje otvaraju vrata zahtjevnih svjetskih tržišta – poručio je ministar obrane.

Konkurentni u svijetu

U svakom slučaju, sudeći prema istupu Alojzija Šestana, neosporno je da domaća namjenska industrija ima snage sudjelovati u financiranju velikih vojnih nabava. No, budući da u ovom trenutku nitko ne zna koliko je Vlada spremna odvojiti za nove avione, nemoguće je procijeniti koliko bi domaća vojna industrija mogla sudjelovati u cijeni te investicije. Isto tako, o izboru dobavljača aviona, odnosno o zemlji iz koje dolazi, ovisi i uspjeh zamisli o razmjeni opreme za nove letjelice.

Hrvatska godišnje izveze vojne opreme u vrijednosti oko milijardu kuna, a prema riječima Šestana, ali i drugih poduzetnika u namjenskoj industriji, postoje kapaciteti za značajno daljnje povećanje izvoza. Željko Pavlin iz "HS Produkta" ocijenio je da se naoružanje koje proizvodi ta tvrtka smatra jednim od najboljih na svijetu.

– Analize Svjetske banke kojima raspolažemo kažu da je dio proizvoda hrvatske obrambene industrije najkonkurentniji u svijetu od svega što proizvedemo – otkrio je na potpisivanju vojnih ugovora potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Tomislav Radoš.

Hrvatska je 26. na ljestvici izvoznika vojne opreme na svijetu, i to, kako napominju predstavnici vojne industrije, bez ikakvih državnih poticaja i ulaganja. Stoga su predstavnici konzorcija proizvođača vojne obuće, predvođeni "Borovom", pozvali MORH da im pomogne u pronalaženju izvoznih tržišta.

Velika većina tvrtki s kojima je MORH jučer potpisao ugovore, 98 posto svoje proizvodnje izvozi. U prilog tvrdnji da domaća vojna industrija može sufinancirati velike nabave iz inozemstva, Alojzije Šestan je, među ostalim, naznačio da se naša oprema izvozi u 100 zemalja, da su domaće tvrtke prisutne na najvećim vojnim sajmovima u svijetu, a samo na jednom od njih, IDEX-u, napominje, svjetski proizvođači dogovore poslova vrijednih pet milijardi dolara.

Đuro Daković, Galeb, HS Product ....

Među 34 tvrtke s kojima je MORH potpisao ugovore o nabavi opreme i lakog pješačkog naoružanja, ukupne vrijednosti 230 milijuna kuna, nalaze se i "Đuro Đaković", koji će obaviti remont tenkova, "Galeb" iz Omiša (bit će dobavljač donjeg rublja za vojsku), "HS Produkt" (naoružanje) i URIHO Zagreb, u kojem su zaposlene osobe s najtežim invaliditetom. Uz još četiri tvrtke, URIHO će šivati borbene odore za MORH. Hranu će HV-u tijekom ove godine isporučivati koprivnička "Podravka".

Naslovnica Hrvatska