Novosti Hrvatska

marićev krah

HDZ-ova reforma pala pred Mostom: nema dizanja PDV-a na kruh, ukidaju se neke olakšice, a mijenja se porez na automobile

marićev krah

10.25 - Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na poreznu reformu. 

"Porezna reforma je veliki paket zakona, ima ih čak 15. Njezini su glavni ciljevi gospodarski rast i zapošljavanje, naglašenija socijalna pravednost, poticaj demografije, obrtništva i poduzetništva te poticaj poljoprivrednicima. Uz rasterećenje poduzetnika i građana vodili smo računa i održivosti javnih financija te deficit na 2 posto BDP-a.

Predloženim izmjenama poreza na dohodak nitko ne gubi a za 1,8 milijuna naših građana pada porezno opterećenje. Onima kojima se ništa ne mijenja po pitanju dohotka, smanjit će se davanja za struju, odvoz otpada. Postigli smo dogovor s našim socijalnim partnerima. Zadržavamo opću stopu PDV-a ali i najnižu za kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala i knjige", kazao je Plenković, prenosi Dnevnik.hr.

Ministar financija Zdravko Marić pojasnio je da će se smanjena stopa PDV-a primjenjivati na isporuke urni i lijesova, sadnica, sjemenja, pesticida, stočne hrane, ali i za isporuku električne energije te odvoz komunalnog otpada. Kazao je i da će opća stopa od 18 posto biti za turizam, dok za sve porezne obveznike koji zarađuju do tri milijuna kuna godišnje ide na 12 posto'.

Snižena stopa PDV-a više neće primjenjivati na ugostiteljstvo i isporuku bijelog šećera. Također, prag za ulazak u sustav PDV-a diže se s 230 na 300 tisuća kuna, no čeka se suglasnost EK i početak primjene najvjerojatnije od 1.1. 2018. godine.

Ukidaju se iznimke na plaćanje doprinosa na honorare koje zarađuju umirovljenici i plaćat će polovica doprinosa, koje plaćaju ostali građani. Zajedno s autorima i umjetnicima, i umirovljenici će plaćati 10 posto mirovinskog i 7 posto zdravstvenog doprinosa.

Kad je riječ o povećanju nepoorezivog dijela dohotka na 3800 kuna, ta će izmjena obuhvatiti 1,8 milijuna građana, a procjena je da će im ostati 1,5 milijardi kuna više, kazao je ministar.

"Osnovni osobni odbitak dižemo na 3.800 kuna za sve. Uvodimo progresiju kod olakšica za djecu... Porezna stopa bit će 24 posto za mjesečni dohodak do 17.500 kuna, odnosno 36 posto za veće plaće", naveo je.

Poreznu stopu na kupnju nekretnine država spušta s 5 na 4 posto, a ukida se i olakšica za kupnju prve nekretnine. Umjesto komunalne naknade plaćat će se porez na nekretnine.

"Za veliku većinu građana neće doći do povećanja rashoda na ime ovog poreza", kazao je Marić. Više bi mogli plaćati oni koji imaju novije nekretnine.

Novina je i da će se porez na cestovna vozila plaćati prilikom registracije vozila, poručio je Marić. Više se neće oporezivati vozila starija od 30 godina, smanjuje se i porez na vozila koja imaju 8 i 9 sjedala budući da su adekvatna za prijevoz većeg broja osoba te veće obitelji, piše Dnevnik.hr.

10.20 - Predsjednik Hrvatskog sabora i Mosta Božo Petrov izjavio je u četvrtak kako su se partneri u Vladi usuglasili kako će se poreznom reformom cijena električne energije smanjiti, cijene proizvoda koji su bili po povlaštenoj stopi poput kruha, mlijeka i lijekova ostat će na povlaštenoj stopi od pet posto, ista razina PDV-a ostaje za hotele i iznajmljivače no PDV će se dići kafićima i restoranima na 25 posto.

"Nakon konstruktivnih razgovora koje smo zadnjih tjedana vodili s partnerima u Vladi postigli smo dogovor. Ono što je nama najvažnije je da smo uspjeli naći rješenje za električnu energiju. Kućanstvima i svim građanima RH ne samo da neće narasti na kraju cijena električne energije nego će se još i smanjiti tako da će svako kućanstvo osjetiti benefit s ovom poreznom reformom na cijene električne energije", rekao je Petrov novinarima uoči saborske sjednice.

Uspjeli su se, kaže, dogovoriti da cijene onih proizvoda koji su bili po povlaštenoj stopi poput kruha, mlijeka, lijekova ne rastu i ostat će na povlaštenoj stopi od pet posto.

"Isto tako skupina u turizmu, što se tiče hotela, pansiona, polupansiona također će ostati na stopi od 13 posto tako da bi se mogle nastaviti i investicije i zapošljavanje. Smatram da s dodatnim rasterećenjem na dobiti čime se dodatno pomoglo poduzetnicima i isto tako rasterećenjem kroz druge oblike svim drugim građanima, možemo slobodno reći da će ova porezna reforma učiniti dobre stvari i benefit za sve građane RH", rekao je.

Što se tiče ugostitelja, kaže, to je jedina stvar gdje su na kraju morali povisiti PDV na 25 posto.

"Tu smo morali na žalost birati ili će svim građanima rasti struja ili ćemo morati zadržati stopu od 25 posto. S druge strane zbog svih rasterećenja koja će ići, i ako se ugostitelji odluče na kraju za povećanje svoje usluge zbog rasta PDV-a, građani zbog veće kupovne moći koju će osjetiti zbog rasterećenja će imati mogućnost koristiti usluge tako da ne vjerujemo da će doći do bilo kakvog pada korištenja usluga ugostitelja", rekao je čelnik Mosta Petrov.

Očekuje kako zbog rasterećenja dohotka mogu ići i dužnosničke plaće gore, ali je najavio da će na to uložiti amandman. "Mi ćemo uložiti amandman i nadam se da će nas svi dužnosnici u tome podržati", poručio je. Upitan je li se oko toga Most usuglasio s HDZ-om Petrov je rekao da su oni rekli kako će razmisliti i vidjeti. "Ako budu prihvatili nama će biti drago, ali u ovom trenutku ja ne pozivam samo HDZ nego sve zastupnike u Hrvatskom saboru da kad se amandman uloži da ga podrže", pozvao je.

Na pitanje je li to velika pobjeda Mosta Petrov je kazao kako tako ne bi govorio. "Ja ne bih uopće tako govorio, mediji su na žalost dosta špekulirali o tome što se događa i kako se događa i to nije pobjeda ni jedne niti druge strane već odluka zajedničke vlade i u ovom trenutku ja mogu čestitati partnerima u vladi radi konstruktivnog dijaloga i na kraju dogovora", poručio je.

Upitan o velikoj razlici između onoga što je ministar financija Zdravko Marić prezentirao i onoga s čime se danas ide prema vladi Petrov je uzvratio kako se ne slaže da je razlika prevelika.

"Ne bih se složio da je prevelika razlika. Pozitivno je što će određene povlaštene stope za knjige, za kruh i mlijeko ostati, ali one nisu bile niti značajna promjena odnosno velika ušteda u proračunu i to je razlog zbog čega se i moglo izići u susret. Naravno, drago nam je zbog svih građana da će to ostati po povlaštenoj stopi, da se neće dogoditi oscilacije u cijenama ni kruha, ni mlijeka niti lijekova, niti svih drugih osnovnih potrepština", poručio je.

Upitan jesu li i Mostovi stručnjaci radili na reformi s ministrom financija Petrov je odgovorio potvrdno. "Mi smo bili u nju uključeni, dali smo svoje prijedloge, na temelju njih imali smo razgovore i donijeli završni nacrt", pojasnio je novinarima.

09.47 -  Prema neslužbenim informacijama iz vladajuće koalicije navodno je postignut dogovor da se odustane od podizanja stope PDV-a na kruh i ortopedska pomagala sa pet na 12 posto u 2018., te da se u 2017. ne povećava PDV-a na cijene usluga hrane i pića u hotelima sa 13. na 25 posto, već samo za ostali dio ugostiteljstva.

Navodno je dogovoreno i da ostaje plan da se smanji PDV za struju, kako bi se izbjeglo povećanje struje zbog povećanja naknada za obnovljive izvore energije.

Pritom će Most inzistirati i da se ne povećaju plaće dužnosnika temeljem izmjena poreza na dohodak, ali to, izgleda, još nije dogovoreno.

Ranije - Nakon maratonske sjednice Užeg kabineta Vlade održanog u srijedu do kasnih noćnih sati, iz Vlade je jutros došlo priopćenje o održavanju sjednice u 10 sati danas na kojoj će se naći 15 zakona vezanih za reformu porezne uprave.

Za sada još nema informacija o tome da li su u zakonskim prijedlozima prihvaćeni eventualni prijedlozi Mosta ili će Mostovi ministri podržati HDZ-ov prijedlog porezne reforme i onda u Hrvatskom saboru pokušati ishodovati promjene, a više će se, nadajmo se, znati nakon sjednice Vlade.

U intervjuu za tportal Mostov stav o reformi, ali i svoje doživljaje Sabora te planove stranke iznio je jedan od osnivača Mosta Nikola Grmoja.

Ministar financija Marić i premijer Plenković najavljuju da će porezna reforma sa sutrašnje Vlade biti poslana u saborsku proceduru. No osim da ima detalja koje treba usuglasiti, i dalje se ne zna što Mostu smeta u poreznoj reformi?

Iz istog razloga zbog kojih smo vodili pregovore na način na koji smo vodili, tako ne želimo suradnju koju imamo s HDZ-om voditi preko medija i javno kritizirati. Cilj nam je iznijeti naša razmišljanja odnosno konkretne analize porezne reforme. U razgovorima s HDZ-om želimo doći do najboljeg rješenja. Mislimo da je porezna reforma važan dokument, odnosno skup zakonskih prijedloga koji je sveobuhvatan i imat će i takav, vrlo važan učinak na hrvatsko gospodarstvo i to treba uzeti u obzir.

U medijima se pojavila informacija da Most sve želi prolongirati za godinu dana. Hoće li porezna reforma biti ovaj tjedan na Vladi?

Razgovori se vode, vidjet ćemo kakva će porezna reforma biti na Vladi i što će se događati. Uzmite u obzir trenutačnu situaciju s električnom energijom. Ministru Mariću se predbacilo da provodi Superhik reformu, a on je pokušao rasteretiti socijalno ugrožene građane, posebno kroz pojeftinjenje električne energije. Međutim, s obzirom na to što je ostavio Vrdoljak i Milanovićeva vlada, mi smo ga upozorili da je zbog kvota situacija puno gora i da će pojeftinjenje struje biti gotovo nemoguća misija. Borit ćemo se da ne dođe do poskupljenja struje.

Najviše prijepora ima oko povećanja PDV-a u ugostiteljstvu. Kako Most gleda na to?

Prije nekih deset dana sam rekao da ulazak u takav jedan proces sada u ovom trenutku kada su već naše agencije i ugostitelji izašli s cijenama ponude za iduću sezonu je dosta upitno. Pitanje je kako će se takav potez odraziti na turizam. Što se tiče razmišljanja Mosta o poreznoj reformi, imamo konkretne analize učinaka u detalje, odnosno što će svaki potez prouzročiti.

Što je s ukidanjem najniže stope PDV-a?

Načelno smatramo da se PDV ne bi trebao mijenjati, vjerujemo kako to neće donijeti osobitu korist hrvatskom gospodarstvu.

Na predstavljanje porezne reforme u Vladi išlo se prije nego što je ona usuglašena među partnerima. Je li bilo zamjerki što je ministar Marić to prije dogovora o konačnom rješenju predstavio Vladi?

Mi smo tijekom pregovora, a znali smo da Ministarstvo financija to radi, tražili predstavljanje. Ministar Marić je tražio još vremena kako bi na najbolji način predstavio tu reformu što smo mi i prihvatili i razumjeli, prenosi  tportal.

Naslovnica Hrvatska