Novosti Hrvatska

javni prijevoznik U METROPOLI odbio ateističku reklamnu poruku

Zagreb: ZET zaštitio Svevišnjega od Ženske grupe

javni prijevoznik U METROPOLI odbio ateističku reklamnu poruku

Uprava Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) prošlog je tjedna povukla iz prometa tramvaj broj 14, na kojem je bila nalijepljena ateistička reklamna poruka udruge Ženska grupa Lošinj: “Bez Boga, bez gospodara“.

Premda je Ženska grupa krajem veljače uredno platila 11.053 kune za mjesec dana prikazivanja oglasa, ZET je, nakon samo dva dana prikazivanja, kako tvrde u udruzi, pospremio tramvaj u skladište. Kao razlog uklanjanja tramvaja, kaže koordinatorica Ženske grupe Bojana Genov, naveli su brojne pritužbe građana.

 - U ZET-u su mi 6. ožujka rekli da će morati povući tramvaj, iako su ga već bili povukli dan ranije - kaže Genov, ističući kako posjeduje dokumentaciju koja dokazuje da je reklama uredno plaćena.

 - Voditeljica marketinga ZET-a ponudila mi je objavljivanje bilo kakve druge poruke, s obrazloženjem da će zbog puštanja naše reklame ostati bez posla - tvrdi Genov.

Dodaje kako je ZET dužan obavijestiti naručitelja o svemu što prijeći realizaciju ugovora, a osim toga, pojašnjava, uklanjanje reklame pokušali su prikriti.

- Naša poruka nikoga ne vrijeđa, a to što nekim građanima smeta nije razlog da bude uklonjena iz javnog prostora. Kao da nama ne smetaju polugole žene na tramvajima - smatra Genov.

No, u ZET-u odbacuju sve optužbe, pojašnjavajući da nikakav ugovor nije sklopljen.

- Sadržaj oglasa za koji su ugovor udruge tek željele sklopiti, nije u skladu s marketinškom politikom ZET-a. Iz likovnog rješenja oglasa ne može se naslutiti pošiljatelj poruke, pa se stječe dojam da je istaknuti stav poruka vlasnika vozila, odnosno uvjerenje ZET-a - kaže Tomislav Jurić, glasnogovornik ZET-a.

Dodaje kako oglašavanje na njihovim vozilima ne dopušta isticanje poruka koje se mogu protumačiti svojevrsnim sukobima ili, pak, izravnim napadima na  moralna, vjerska ili politička opredjeljenja građana.

Udruga je prema cjeniku izvršila uplatu od 11.053 kune bez sklopljenog ugovora, a sredstva su uplatitelju vraćena - tvrdi Jurić.

No, u Ženskoj grupi ne osporavaju da ugovor nije sklopljen. Ugovor na kraju nije ni stigao do nas, ali je njegov broj jasno naveden na računu. Sve ćemo dokazati na sudu - zaključuje Bojana Genov, najavljujući podizanje tužbe protiv ZET-a.

Ana Lučin

Naslovnica Hrvatska