Novosti Hrvatska

MASNIJE UPLATNICE

Trgovci strujom ne slušaju ministra Panenića: računi veći, HEP odbija teret

MASNIJE UPLATNICE
Kad i ako dođe do promjene visine naknade, opskrbljivači unutar HEP grupe na računu će iskazati naknadu u skladu s novim iznosom - poručuju iz HEP-a, koji drži oko 85 posto tržišta ospkrbe električnom energijom

Trgovci strujom s kojima smo jučer kontaktirali u povodu najave Tomislava Panenića, ministra gospodarstva na odlasku, da računi za struju od prvog siječnja iduće godine neće biti veći zbog povećanja nameta za obnovljive izvore energije (OIE), odbacuju scenarij prema kojem će novi namet ići na njihov trošak.

Podsjetimo, Panenić je u četvrtak najavio da postoje dvije mogućnosti kako bi se izbjeglo poskupljenje struje, od kojih je jedna dogovor s opskrbljivačima, odnosno trgovcima.

– Kad i ako dođe do promjene visine naknade, opskrbljivači unutar HEP grupe, HEP-Operator distribucijskog sustava i HEP-Opskrba, na računu će iskazivati naknadu u skladu s novim iznosom – poručeno nam je jučer iz HEP-a, koji drži oko 85 posto tržišta ospkrbe električnom energijom.

Istu najavu, da će se povećani namet na obnovljive izvore energije jednostavno ispostaviti na računima za struju, dobili smo i iz drugih opskrbljivača električnom energijom.

Neki od njih su nam u neslužbenim razgovorima izrazili sumnju i u drugu mogućnost izbjegavanja poskupljenja o kojoj je govorio Panenić, a to je da se smanji PDV na naknadu za OIE jer je takav korak, procjenjuju, jednostavno teško očekivati zbog strukture državnog proračuna.

Nema vremena

– Ako država zaista želi smanjiti trošak građanima kod plaćanja računa za električnu energiju, zašto, primjerice, konačno ne uvede jedinstveni račun za opskrbu i mrežarinu za 200.000 potrošača koji plaćaju dva računa i dvije naknade za platni promet?

To se može odmah učiniti – poručili su nam iz jednog od konkurenata HEP-a u opskrbi električnom energijom.

Ministarstvu gospodarstva i njegovu čelniku na odlasku ponestalo je vremena kada su u pitanju zakonski akti i pravilnici vezani uz obnovljive izvore energije.

Do 2020. godine, prema preuzetim obvezama prigodom ulasku u Europsku uniju, Hrvatska mora 20 posto svojih energetskih potreba namirivati iz obnovljivih izvora energije, kao što su vjetroelektrane i elektrane na sunce i biomasu.

Prema nekim procjenama, Hrvatska je sada na 17 posto korištenja obnovljivih izvora energije, ali da bi dosegnula zacrtani udio, mora osigurati novac za obvezan otkup struje proizvedene u solarnim elektranama i vjetroelektranama, kao i za pripadajuće investicije.

Taj se novac osigurava kroz naknadu za OIE u računima koje plaćaju svi građani.

– Naknada za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije posebna je stavka na računu i ne predstavlja prihod opskrbljivača – upozoravaju u HEP-u.

Dvadeset posto

Budući da se naknada za OIE nije postupno, tijekom, recimo, pet ili deset godina, usklađivala s pretpostavljenim preuzetim obvezama u Europskoj uniji, u posljednjih nekoliko godina naknada se jednokratno diže i po nekoliko puta.

Tako bi od 1. siječnja iduće godine sa sadašnjih 3,5 lipa po potrošenom kilovatsatu trebala biti povećana na 15 lipa. To na godišnjoj potrošnji prosječnog kućanstva od 3000 kilovatsati daje povećanje mjesečnog računa od tridesetak do šezdesetak kuna, ovisno o tome što se sve u domaćinstvu "ušteka" u struju.

Valja voditi računa o tome da se zacrtanih 20 posto odnosi na godišnju energetsku potrošnju, koja, među ostalim, ovisi o rastu industrijske proizvodnje.

Drugim riječima, rast industrijske proizvodnje kojem svjedočimo u zadnjih godinu dana u Hrvatskoj povećava i potrebu za investicijama u obnovljive izvore energije.

Otuda je manevarski prostor ministru gospodarstva Tomislavu Paneniću znatno sužen za pokušaje da spriječi primjenu novih nameta za OIE u računima koje plaćaju građani.

Panenić će, prema svemu sudeći, svoj pritisak morati preusmjeriti na HEP-ovu tvrtku Operater distribucijskog sustava, koji održava mrežu kojom struja dolazi do potrošača.

Naslovnica Hrvatska