Novosti Hrvatska

episkop fotije u uzjavI za srnu

Srpska djeca u Dalmaciji pokrštavaju se u rimokatoličkoj crkvi

episkop fotije u uzjavI za srnu

U velikim gradovima, poput Splita, Šibenika i Zadra, ima pokrštavanja srpske djece u rimokatoličkoj crkvi

Episkop dalmatinski Fotije
Dalmatinska eparhija objavila je podatak da u Dalmaciji, u kojoj je do 1995. godine živjelo više do 100 tisuća Srba, na početku 2009. godine ima samo 20 do 25 tisuća stanovnika srpske nacionalnosti, i to gotovo isključivo starijih ljudi, pri kraju svoga životnog vijeka.

Episkop dalmatinski Fotije u izjavi za Srnu objasnio je da se broj stanovnika srpske nacionalnosti u Dalmaciji smanjuje ponajviše zbog gospodarskih i socijalnih uvjeta života, ali i političkih razloga.

- Tijekom ljeta veliki broj pravoslavnih Srba dolazi u rodni kraj i obilazi naše crkve i manastire, ali ih mali broj ostaje na ognjištima jer su uvjeti za život i povratak još uvijek veoma teški - kaže episkop Fotije.

On upozorava da još uvijek ima napada na pravoslavne crkve u eparhiji dalmatinskoj, na samu Episkopiju u Šibeniku, kao i na Srbe povratnike u Dalmaciji.

Prosvjed Mesiću i Sanaderu

Zbog toga je Eparhija nekoliko puta prosvjedovala Predsjedniku Hrvatske i predsjedniku hrvatske Vlade, te izrazila nezadovoljstvo malim brojem otkrivenih počinitelja i upozorila ih da posebno u velikim gradovima, poput Splita, Šibenika i Zadra, ima slučajeva pokrštavanja srpske djece u rimokatoličkoj crkvi.

Službeni izvori u Dalmatinskoj eparhiji ne iznose konkretne podatke o broju navodno pokrštene djece, nego samo upozoravaju da ima tih slučajeva, a vladika Fotije kaže da su najveći problem mješoviti brakovi u kojima se pravoslavna djeca vrlo lako utapaju u dominantnu većinu rimokatoličkog stanovništva. 

- Mi pokušavamo spriječiti ovu pojavu našim obraćanjima i radom naših svećenika u parohijama, ali presudna za rješenje tog problema bila bi potpuna sloboda vjeroispovijedanja, da ljudi te slobode postanu svjesni, odnosno da je ona vidljiva u svakodnevnom životu - kaže episkop Fotije, te dodaje da je stanje bolje u unutrašnjosti Dalmacije, u Bukovici i kninskoj krajini, gdje više od 300 pravoslavne djece pohađa vjeronauk.

Isto tako obznanjeni su podaci da je Dalmatinska eparhija uspjela obnoviti znatan broj svojih crkava i sve manastire. Obnovu, kaže Fotije, većinom financira sama Eparhija, ali joj pomoć stiže i od Ministarstva vjera Srbije, te od donatora, a hrvatska država je sudjelovala u obnovi crkve svetog Ilije u Zadru, manastira Krupe i Saborne crkve u Šibeniku.

Stanko Ferić/EPEHA
foto: mario todorić/cropix

300 pravoslavne djece pohađa vjeronauk u Bukovici

25 tisuća Srba danas živi na području Dalmacije

 

Naslovnica Hrvatska
Page 6 of 8First12345[6]78Last