Novosti Hrvatska

Dalj: Hrvati ogorčeni zbog imena branitelja ispisanih ćirilicom

 

Postavljanje ploča s nazivima ulica ispisanima i na latinici i na ćirilici u Dalju kod Osijeka, izazvalo je ogorčenje Hrvata u tom mjestu, gdje 20-ak ulica nosi ime poginulih hrvatskih branitelja.

Ćirilicom su, tako, ispisana imena mučki ubijenih Petra Pere Kovčalije, Zdravka Kovčalije, Josipa Glibušića i mnogih drugih, kao i Ulica hrvatskih gardista.

- Prolazim kraj natpisa i ne vidim ih, ne želim ih vidjeti! To je uvreda svakom branitelju koji je pao od zločinačkog metka – ističe Ivo Kovčalija, kojemu su u ratu poginuli brat i stric i još šestero članova njegove obitelji.

Ćirilični im natpisi, kažu hrvatski branitelji, ne bi smetali da su ispod njih i mađarski nazivi ulica jer i Mađari su nacionalna manjina na tom području.

- Ovo je prevršilo svaku mjeru, svi mi hrvatski branitelji osramoćeni smo i poniženi – ogorčen je Tomislav Hajduković, vijećnik u Općini Erdut i bivši logoraš.

U Dalju koji ima približno 4.500 stanovnika, 40 posto je Hrvata, a oko 60 posto Srba. Ploče s dvostrukim natpisima postavljene su prije mjesec dana, u sklopu projekta prometne signalizacije, kojega je, pojašnjava načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić, financirao Fond za regionalni razvoj.

Po Statutu Općine Erdut, ističe načelnik, hrvatski i srpski jezik te latinica i ćirilica ravnopravni su, a zajamčeno je to i Ustavom RH.

- Nismo nikoga željeli vrijeđati, nismo ništa loše mislili, samo smo srpskom stanovništvu omogućili ostvarenje osnovnih prava. Pojedini su stanovnici srpske nacionalnosti isto tako komentirali kako njih nitko nije pitao kad su se davala imena ulicama – kaže načelnik Vesić.

Dodao je i kako im smeta što na ploči na ulazu u Osječko-baranjsku županiju naziv županije nije, uz ostale, ispisan i ćirilicom te da su po tome Srbi „građani drugog reda“.

Inače, SDSS vlada Općinom Erdut od 1997. godine, a u Vijeću je trenutno devet članova te stranke, jedan nezavisni vijećnik, također sprske nacionalnosti, zatim dva HDZ-ovca, dva pravaša i jedan umirovljenik.

Pojedini mještani srpske nacionalnosti koje smo sreli kazali su nam kako vjerovatno ni njima ne bi bilo svejedno da je situacija obrnuta.

- Bolje da u Općini razmišljaju o tome kako da zaposle ljude, mijenjanje ploča neće nam donijeti posao i plaću – komentirao je jedan mještanin srpske nacionalnosti, koji je želio ostati anoniman.

Tomislav Hajduković najavljuje kako će ministrici Jadranki Kosor uputiti hitni apel za pomoć. Sami za sada, kaže on, neće ništa poduzimati.

- Zbog svega što se događa već godinama, brojni Hrvati razmišljaju o iseljenu iz Dalja. Ponekad pomislim da bi možda bilo bolje da smo poginuli '91 – očajan je Hajduković.

SUZANA LEPAN/EPEHA
IGOR SAMBOLEC/CROPIX

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last