Novosti Hrvatska

U dugovima do grla

Kako je HDZ došao do milijunske pozajmice: ključni ljudi su bili Gobac i Šuker, a iza svega stoji ruski kapital

U dugovima do grla

Osim od slavonskog "kralja plina" Pavla Vujnovca, HDZ je krajem 2014. uzeo pozajmicu od još jednog poduzetnika čije ime središnjica stranke jučer nije htjela otkriti. Dok je od Vujnovca posuđeno 4,2 milijuna kuna, od zasad nepoznate tvrtke HDZ je posudio oko sto tisuća eura.

Ukupno se HDZ, kako je utvrdila Državna revizija, tijekom pretprošle godine zadužio čak 11 milijuna i 672 tisuće kuna. Od toga je kredit kod jedne poslovne banke iznosio 6,72 milijuna, a ostalo su tri pozajmice, od kojih je dvije javnosti obznanio Pavle Vujnovac. I tijekom 2013. stranka je uzela pozamašan kredit od 12 milijuna kuna kod domaće poslovne banke.

Pojačano zaduživanje vodstvo HDZ-a Reviziji je objasnilo potrebom financiranja lokalnih izbora i kampanje Kolinde Grabar-Kitarović za predsjednicu Republike. Otuda ne čudi ona žurba aktualne predsjednice Republike s početka 2015. da stranci vrati dio uloženog novca. Ukupno je HDZ prijavio donacija za Kolindinu kampanju u iznosu od tri milijuna i 380 tisuća kuna.

Vujnovac tvrdi da mu je HDZ dužan cjelokupan iznos (glavnica plus kamate) koji je toj stranci posudio. S druge strane, prema podacima koje je u HDZ-u sakupila Revizija, od pet milijuna kuna pozajmljenih tijekom 2014. od poduzetnika, milijun kuna je vraćeno već krajem godine, a 800 tisuća kuna do svibnja 2015.. Ukupno je u svibnju 2015. HDZ, prema računici Revizije, po osnovi tri pozajmice dugovao tri milijuna i 357 tisuća kuna, u što su uračunate i kamate.

Politička pozadina

Nešto, dakle, ne štima u bilanci HDZ-ovih zajmova kod odabranih poduzetnika. Ako je vjerovati Vujnovcu, dug naše najveće političke stranke odabranim poduzetnicima, morao bi biti veći. S nalazima Državne revizije o spornim pozajmicama, poklapa se tvrdnja slavonskog biznismena da mu je novac trebao biti vraćen u listopadu prošle godine.

- Sve pozajmice uredno su zavedene u financijskim izvješćima stranke i uzete u skladu s pozitivnim zakonskim propisima države i financijskim statutom HDZ-a - šturo se jučer poručuje u priopćenju HDZ-a, bez navođenja detalja kao što je onaj tko je stranci posudio 100.000 eura krajem 2014.

U svakom slučaju, financijsku stranu priče o pozajmicama HDZ će kako-tako zatvoriti. Pozajmice su osigurane zadužnicama, vjerovnici će stranci u krajnjoj liniji "sjesti" na račun i(li) imovinu. Ostaje nerazriješena i zatamnjena politička pozadina zajmova HDZ-a kod izabranih poduzetnika.

Polazeći od financijskih izvješća HDZ-a u kojima se ne navodi kod koga se ta stranka zadužila i pod kojim uvjetima, Dragan Zelić, član Zagovaračkog tima GONG-a, izrazio nam je uvjerenje kako stranka kojoj se sudi za netransparentno financiranje ne smije sebi dopustiti ovakav "luksuz“ netransparentnosti.

- HDZ mora pokazati punu transparentnost, što znači i detaljno objavljivanje svih informacija o kreditima i zajmovima, tko ih je dao, s kojim iznosom, kamatnom stopom, rokovima otplate, instrumentima osiguranja - kazao nam je Zelić. Pozvao je na pojačanu kontrolu Državnog izbornog povjerenstva nad finacijama naših stranka.
- DIP treba tražiti dodatne provjere preko drugih nadležnih tijela, a ne da se događaju ovakvi slučajevi gdje možete predati izvještaje s nepotpunim podacima - zaključuje naš sugovornik.

Gobac je veza

Glavno je pitanje koji je bio interes Vujnovca i zasad nepoznatog poduzetnika da HDZ-u posudi pozamašan iznos. Što im je obećano zauzvrat iz naše najveće stranke? Vujnovac tvrdi: - Ništa. Novac je, kaže slavonski poduzetnik u "Nacionalu", posudio iz pobuda da pomaže svima kojima je potreban, a koji su, prema procjeni Vujnovca, korisni za društvo.

Ne treba puno znati o odnosima u domaćoj političkoj i društvenoj eliti da bi se proniknulo kako je HDZ došao do Vujnovca. Konekcija je (bio) Zoran Zoki Gobac, alfa i omega rukometnog kluba Zagreb, kojem je Vujnovčeva tvrtka Prvo plinarsko društvo glavni sponzor.

Gopca i Tomislava Karamarka, sada već bivšeg šefa HDZ-a, veže dugogodišnje poznanstvo. U noći izborne pobjede na unutarstranačkim izborima u HDZ-u, kada je Karamarko nakon iscrpljujuće borbe svladao Milana Kujundžića, Zoran Gobac bio je u najužem krugu HDZ-ovaca koji su Karamarku satima pravili društvo u "Lisinskom". Važan čovjek u tim "hadezeovsko-sportskim" relacijama je i Ivan Šuker, bivši ministar financija koji također gaji odlične odnose s Gopcem dugi niz godina.

Dok su mediji posljednjih godina tragali za bilo kakvim dokazom u prilog tvrdnji da je Pavao Vujnovac čovjek SDP-ove Kukuriku koalicije i tajkun kojem se pogoduje u razvijanju plinskog biznisa zalaganjem bivšeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, Vujnovac je financijski pomagao potpuno suprotnu političku opciju. Očito, osim što je u rekordnom roku razvio biznis koji se procjenjuje na nekoliko milijardi kuna, Vujnovac je brzo pohvatao i sve važnije konce društveno-političkih odnosa u zemlji.

Zanimljivo je i kako su se, kada je europarlamentac HDZ-a Davor Ivo Stier prije mjesec dana upozorio kako ruski kapital ne bi trebao biti dobrodošao u Hrvatskoj, svi zapitali na što je točno, na koji konkretan posao, Stier mislio. Budući da Vujnovca često dovode u vezu s ruskim energetskim interesima na Balkanu, izgledno je da Stier oglasio upravo zbog Vujnovčevih pozajmica HDZ-u.
Vedran Marjanović


Skinuta 'Javna ponuda'

Da se nešto 'događa' na relaciji poslovno carstvo Pavla Vujnovca-HDZ moglo se naslutiti prilikom nedavne odluke vodstva Hrvatske radiotelevizije da odustane od emitiranja priloga o Prvom plinarskom društvu u emisiji 'Javna ponuda'. Vodstvo HRT-a sasvim je usuglašeno s 'gibanjima' u HDZ-u, pa nije čudno da je Most javno postavio pitanje zašto je 'skinut' prilog o PPD-u.

Naslovnica Hrvatska