Novosti Hrvatska

Tko je Andrej Plenković?

'Naočit je, visok, ima koju kilu viška, neodoljivo podsjeća na boljeg Ivu Sanadera. Milanović će se u srazu s njim pogubiti'

Tko je Andrej Plenković?

Godine 2011. pristupio sam Hrvatskoj demokratskoj zajednici, čija temeljna načela i vrijednosti dijelim te čiji program i statut podržavam. Nakon sedamnaest godina profesionalnog rada posvećenog hrvatskim interesima u diplomaciji, međunarodnim odnosima i europskim poslovima, odlučio sam početi novu fazu društvenoodgovornog angažmana na političkoj sceni. Hrvatska je članstvom u EU-u postigla jedan od strateških ciljeva što ih je još 1990. zacrtao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman – napisat će Andrej Plenković u svojoj biografiji i pojasniti okolnosti pod kojima je prije pet godina ušao u HDZ.

Danas je Plenković najozbiljniji, ako ne i jedini kandidat da u fotelji šefa stranke naslijedi Tomislava Karamarka. Iako relativno kratkog formalnog staža u stranci, Andrej Plenković nije od jučer u politici. Njegov razvojni put bio je vrlo sličan onomu Zorana Milanovića. Obojica su negdje u isto vrijeme, u prvoj polovini 90-ih godina u političke vode uskočili iz Ministarstva vanjskih poslova, koje će se pokazati najvećim rasadnikom političkih kadrova u samostalnoj Hrvatskoj. Posve je izvjesno da će uskoro tri najjače političke figure u zemlji – predsjednica, te šefovi dviju vodećih stranaka - biti osobe s nemalim stažem baš na Zrinjevcu.

Plenkovićev prvi angažman u MVP-u bio je u Odjelu za europske integracije, gdje je 1994. godine postao savjetnikom sa statusom trećeg tajnika. Godinu poslije već je voditelj Ureda zamjenika ministra, potom prvi tajnik u Odjelu za analitiku, pa diplomatski savjetnik... Prijelomni trenutak u stranačkoj politici bio je na prijelazu s 1999. na 2000. godinu. Tada Andrej odlazi na jednu, a Zoran na drugu stranu. Njihovim izborom mnogi su ostali iznenađeni.
- S obzirom na obiteljski background moglo se očekivati da će Plenković čiji je otac Mario imao niz istaknutih dužnosti nakon sloma hrvatskog proljeća biti nekako bliži SDP-u, kao što se za Milanovića, s obzirom na to da mu je otac Stipe radio u uredu Vlatka Pavletića, vjerovalo da je HDZ-ovac. Unatoč tome, Milanović se upisao u SDP, a Andrej je vodio kampanju Mate Granića na predsjedničkim izborima. Tada je imao prvi doticaj s HDZ-om i unutarstranačkim odnosima – kaže naš sugovornik iz Ministarstva na Zrinjevcu.

Angažman na strani HDZ-ova kandidata nije puno naškodio Plenkoviću, pa je za vrijeme Račanove vlade koordinirao predsjedanjem Podunavske regije, bio nacionalni koordinator za Srednjoeuropsku inicijativu, član pregovaračkog tima Vlade RH za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, načelnik Odjela za europske integracije, pa na koncu zamjenik šefa misije u Bruxellesu. Tu je i dočekao HDZ-ov povratak na vlast na čelu s Ivom Sanaderom, za čijeg je dobrog dijela vladavine bio zamjenik veleposlanika u Parizu, što s obzirom na potencijal i ambicije mladog diplomata, tvrde svjedoci vremena, nije bila zadovoljavajuća pozicija. Kao i u slučaju Zorana Milanovića, Ivo Sanader se znao u društvu pohvaliti kako je on i Andreja primio u diplomaciju.

Parlamentarne izbore 2011. godine Plenković je dočekao na mjestu državnog tajnika za europske integracije. Jadranka Kosor ga je smjestila prilično visoko na izbornim listama, tako da nije mogao ostati bez mjesta zastupnika u Saboru. Tu je dočekao i Karamarkovo preuzimanje stranke, da bi 2012. godine postao najprije promatrač, a nakon 2014. godine i izbora na kojima je nosio pobjedničku listu HDZ-a i partnera, i stalni zastupnik u EU parlamentu.

Tumačilo se da ga je Karamarko na taj način želio posve udaljiti od zbivanja u HDZ-u. O bremenitom odnosu s dojučerašnjim šefom HDZ-a svjedoči i jedna epizoda što nam ju je ispričao kolega novinar:

- Bio sam u Bruxellesu na jednom studijskom putovanju i slučajno susreo na hodniku parlamenta Plenkovića, o kojemu sam napisao prethodno par afirmativnih tekstova. Kada me vidio, pozvao me sa strane i rekao: "Puno vam hvala, ali molim vas da me ne hvalite toliko, jer mi moji dolje mogu zamjeriti!" Sve mi je bilo jasno – kaže nam kolega.

Voljeli li ga ili ne, HDZ-ovci s kojima smo razgovarali tvrde da Plenković na putu preuzimanja HDZ-a nema ozbiljnu konkurenciju. Kalkulira se da bi mu se, među ostalima, mogao suprotstaviti još jedan izdanak Zrinjevca, tehnički ministar vanskih poslova, Miro Kovač, kojeg bi za svoga nasljednika rado vidio baš Tomislav Karamarko.

- Kovač je genetski, po svojoj duhovnoj strukturi pravi HDZ-ovac, koji će otvoreno reći ono što biračko tijelo stranke želi čuti. To su lustracija, antikomunizam i ostalo. S druge strane, Plenkoviću se mora priznati da vješto manipulira medijima, da je prilično blagoglagoljiv, da je proračunat, ali kada sve to razgoliti, tu nema ništa. Takav mu je bio i istup na stranačkom saboru – kaže naš sugovornik, dobro upućen u odnose u HDZ-u.

Upravo istup u "Lisinskom", kada je "čašćen" i uvredama od strane nekih izaslanika, jedan mlađi HDZ-ovac vidi kao najveći Plenkovićev kredit u predstojećoj bitki za stranački vrh.

- Mora mu se priznati da je jedini tada progovorio i predvidio što će se zbiti. Ništa ga nije smelo, učinio je ono što je planirao. Očekujem da će se sutra na isti način suprotstaviti Milanoviću. Zoki će se pogubiti u srazu s njim.
Neodoljivo me podsjeća na bolji dio Ive Sanadera. Nemojte zanemariti da je Andrej naočit, visok, krupan, da ima pokoju kilu viška, a to sve ostavlja dojam – kaže nam mladi HDZ-ovac.

On očekuje i da će Milijan Brkić, koji sada formalno preuzima stranačku palicu, stati na Plenkovićevu stranu kao "pravi vojnik HDZ-a". Također tvrdi da će se unutarstranački izbori održati u vrlo kratkom roku, te da će stranačke liste u na izborima u rujnu nositi novi predsjednik.

Svaki razgovor u HDZ-u oko izbora počinje i završava na Milanoviću i onome tko može spriječiti njegov povratak na vlast.

- Ja bih vam to ovako opisao – kaže naš iskusni diplomat, koji vrlo dobro poznaje oba glavna protagonista domaće političke scene iz njihovih formativnih godina, i nastavlja:

- Milanoviću nitko ne može osporiti da je vrlo bistar, lukav i obrazovan tip, ali je, koliko god se trudio dokazati taj svoj urbani identitet, i neka vrsta fajtera s periferije, iz socijalnog okružja Dubrave, Pešćenice... Plenković ima daleko urbaniju podlogu, smiren je i vrlo kulturan. Što je također važno, vrlo je radišan. Takav je bio gdje je god radio. HDZ u ovome trenutku nema boljeg od Plenkovića, niti mu šanse s bilo kojim drugim kandidatom mogu biti veće. Ne zaboravite i da on ostavlja gažu u EU parlamentu, nekih 12 tisuća eura primanja, i upušta se u priličnu avanturu.


Tata, mama i supruga iz Dalmacije

Andrej Plenković rođen je 1970. godine u Zagrebu. Prema podacima s njegove službene web stranice EU-zastupnika, otac Mario Plenković je sveučilišni profesor komunikologije, rođen je u Svirču na Hvaru, a majka Vjekoslava Raos-Plenković, internistica kardiologinja, rodom je iz Makarske. Osnovnu i srednju školu, kao i pravni fakultet završio je u Zagrebu. Diplomirao je 1993. godine na temu "Institucije Europske zajednice i proces donošenja odluka" na Katedri međunarodnog javnog prava kod profesorice Nine Vajić, današnje sutkinje Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.U braku je s Anom Maslać-Plenković, pravnicom rođenom u Dubrovniku. Imaju sina Marija.

 

Naslovnica Hrvatska