Novosti Hrvatska

Milan Đukić u knjizi: Akcije HV-a bile su zločinačke, za sve su krivi Milošević i Tuđman

"Ugašena ognjišta širom svijetle" naziv je knjige koju je Srpska narodna stranka izdala na prvu godišnjicu smrti prvog predsjednika stranke i bivšeg saborskog zastupnika Milan Đukića.

Bivši lider Srba u Hrvatskoj napisao je knjigu pred kraj života kada je otišao u političku mirovinu. Na gotovo tisuću stranica prosuđuje i presuđuje o uzrocima i posljedicama rata u Hrvatskoj u kojoj na kraju zaključuje da nije uspio pakleni plan o nestanku Srba u Hrvatskoj koji je očekivala većina hrvatskog puka “srbomrzaca“ početkom devedesetih, te da se ispostavilo da je rat bio krvavi put do političkih pregovora.

Milan Đukić, koga su početkom devedesetih zvali "Tuđmanov Srbin" jer se prvi kohabitirao u hrvatsku politiku kroz srpsku manjinu u Saboru, najviše za stradavanja Srba u Hrvatskoj optužuje prvog predsjednika Franju Tuđmana za koga tvrdi da je izabrao rat kao krvavi put do pregovora preko nacionalističke politike koju je vodio slično politici Ante Pavelića.

- Odlučio se za rat na ime stvaranja čiste i velike Hrvatske. Za uzvrat je dobio 1/3 spaljene Hrvatske. Za Tuđmana dopustiti nekom Srbinu da opstane u svojoj domovini bio je "humanistički" čin dobre volje, da li je bio kršćanski, on to nikad nije razumio. Tuđman je nesporno bio autoritet hrvatske nacije, povijesno Titov vojnik - antifašista čovjek sa dva lica i veliki nacional-šovinista i srbomrzac, napisao je u knjizi Milan Đukić koji je oslobodilačke akcije hrvatske vojske nazvao zločinačkim.

Osim Tuđmana za stradavanje Srba u Hrvatskoj optužio je Slobodana Miloševića i Milana Babića. Tuđman i Milošević imali su slične nacionalne definicije: Tuđman "gdje je Hrvat tu je Hrvatska", Milošević, “svi Srbi u jednoj državi".

Ako se Miloševiću mislilo suditi, onda je suština optužnice trebala biti dogovorena politika Beograda i Zagreba o stvaranju etnički što čistijih država Srbije i Hrvatske, a potom podjelom Bosne učiniti ih što većim. Povijest će pokazati da projekt nije uspio, a žrtve su bili vlastiti narodi, napisao je Đukić.

Pobunu Srba u Hrvatskoj okarekterizirao je kao odgovor na rehabilitaciju NDH-azije 1990.godine od strane HDZ-a.

- Srbi u Hrvatskoj nisu bili zadojeni idejom o Velikoj Srbiji. Taj poriv jedino je kod njih poticala nacionalistička politika Slobodana Miloševića.1991.godine nije ih tjerala nikakva ideologija već strah od "veliko-hrvatstva“. Srbi u Hrvatskoj su bili ugroženi uspostavom Tuđmanova poretka, piše Đukić koji tvrdi da se Srbija nije direktno uključivala u rat u Hrvatskoj, ali je Srbe dozirala logistikom i određenim brojem sumnjivih dobrovoljaca.

Prisutnost oficira JNA imala je psihološki cilj prema srpskom narodu u Hrvatskoj. Trebalo je demonstrirati brigu o Srbima, ali u isto vrijeme to je bila priprema na "put bez povratka“, zaključuje Đukić koji je umro u  listopadu prošle godine.

 ŽELJKO POPOVIĆ/EPEHA

 

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last