stdClass Object ( [id] => 30551 [title] => Kapetan Laptalo slobodan; Presretna obitelj poručuje: Festat ćemo kao nikad! (VIDEO) [alias] => kapetan-laptalo-slobodan-presretna-obitelj-porucuje-festat-cemo-kao-nikad-video [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Najnovija događanja (četvrtak oko 16 sati)

Hrvatski kapetan Kristo Laptalo slobodan je čovjek! Odlučilo je tako u četvrtak sudsko vijeće na žalbenom sudu u Patrasu, a preokret se dogodio nakon što je sam tužitelj na žalbenom ročištu nakon ponovnog saslušavanja svih svjedoka optužbe odlučio odustati od optužnice i predložio oslobađanje našeg pomorca koji je pod optužbom za šverc 52 kilograma kokaina punih 16 mjeseci ležao u grčkim zatvorima.

Očito je takva promjena stava grčkog tužiteljstva posljedica činjenice da ni na ponovljenom suđenju niti jedan od svjedoka nije kazao da je Laptalo doista odgovoran za drogu u teretu banana na brodu Coral Sea, niti je ijedan dokaz upućivao na njegovu odgovornost, ni objektivnu ni zapovjednu.

Izjave nakon odluke suda

Nažalost, kapetan Laptalo neće odmah moći natrag u svoj Dubrovnik - morat će nekoliko dana provesti u ekstradicijskom pritvoru. Naime, prema propisima EU, bez obzira na to što u Grčkoj nije bio svojom voljom, Laptalo je prekršio propis po kojem državljani nečlanica EU mogu boraviti u nekoj članici najviše tri mjeseca.

- Ima Boga, ne mogu opisati kakva nas je sreća obuzela kad smo čuli što tužitelj govori, nismo mogli vjerovati nakon svega što smo ovdje proživjeli. Hvala svima koji su bili uz nas svo ovo vrijeme, a nemam ništa posebno reći onima koji su tvrdili da je kriv. Ovdje je više značilo tko govori, nego što govori, prve su riječi Laptalovog posinka Ivana nakon oslobađajuće presude.

Odmah nakon izricanja oslobađajuće presude pravosudni policajci su Laptala odveli natrag u ćeliju u kojoj je proveo zadnja dva dana čekajući ročište, tako da su se supruga Lidija i kćer Kristina uspjele jedva i zagrliti s njim.

- Jednostavno nismo ništa mogli govoriti, ni nas dvije ni on, očito je potpuno šokiran bio kad je čuo ovu odluku. Još da prođe ovih nekoliko dana i idemo natrag kući, kazala nam je, jedva susprežući suze radosnice Kristina Laptalo.

Lidija Laptalo, pak, bila je sasvim u šoku od sreće zbog oslobađajuće presude, ne mogavši prozboriti ni riječi u prvim trenucima nakon odluke peteročlanog sudskog vijeća.

- Nemam pojma kojim bih riječima mogla opisati kako se osjećam sada nakon ovoga. Svo ovo vrijeme sam se nadala, ali i strahovala da će mi Krista ovdje ostaviti. No, danas je sve bilo drugačije, čak mi se čini i da je tužitelj nekako bio na našoj strani. Sad se samo nadam da će što manje vremena provesti u imigracijskom pritvoru, i da napokon idemo kući - kazala nam je Laptalova supruga Lidija u prvoj reakciji nakon oslobađajuće presude.

Ona se nakon izricanja oslobađajuće presude čula sa suprugom, no ni on nije sasvim svjestan da je praktički slobodan čovjek nakon tako dugog vremena provedenog u pritvoru.

- Sasvim je šokiran, ne zna što mu se zapravo danas dogodilo, prenijela nam je Lidija Laptalo muževljevo raspoloženje.

Obitelj Laptalo bi ovih dana trebala biti u stalnom kontaktu sa svojim mužem i ocem, a kad stignu u Dubrovnik, što drugo preostaje nego - festa!

- Festat ćemo kao nikad, napokon smo iza sebe ostavili ovu ružnu epizodu, kazao nam je uzbuđeni Ivan.

Poslijepodnevna događanja

Na sudu u Patrasu, gdje je nakon jednodnevne odgode u četvrtak napokon počelo žalbeno ročište kapetanu Kristu Laptalu pred drugostupanjskim žalbenim sudom, sud je u prvom dijelu rada ponovo saslušao nekoliko svjedoka optužbe koji su ponovili svoje iskaze s prvog suđenja u srpnju, a u kojima se zapravo Laptala ne tereti za krivicu u švercu 52 kilograma kokaina.

Prije pauze saslušano je troje svjedoka, a jedan njihov odgovor posebno je razbudio optimizam u Laptalovu timu.

Naime, na pitanje tužitelja tko je odgovoran za odluku u kojoj luci će se iskrcati koji dio tereta, svo troje je odgovorilo da je to kompanija koja trguje bananama koje je prevozio brod Coral Sea, a da zapovjednik brod na to nema, niti može imati nikakav utjecaj.

Također, Laptalovi odvjetnici su za ročište pripremili "presječenu" maketu broda Coral Sea na kojoj je vidljivo na koji je način složen teret u brodu - uključujući i točan raspored paleta kakav je bio u trenutku uplovljenja u grčku luku Egion - i koliko je pojedinim paletama teško čak i prići da bi se prekontroliralo što je sve na njima.

Odvjetnici predvođeni Andreasom Nassikasom napravili su i maketu palete na kojoj su paketi s kokainom nađeni, s istim ciljem - tko ne zna što točno traži ne može vidjeti da su ti paketi različiti od ostalih u kojima je voće dovezeno iz ekvadorske luke Guayaquil.

Nakon pauze očekuje se nastavak saslušanja svjedoka, prvo još dvoje na strani tužbe, a potom kreću i svjedoci obrane koji bi trebali pomoći izlasku Laptala iz zatvora nakon 16 mjeseci provedenih u ćelijama u Koridallosu i Patrasu.

- Može se reći da smo umjereni optimisti, ali nakon svega što se događalo u ovom slučaju teško je bilo što predvidjeti. Bitno je da je ovo novo sudsko vijeće pokazalo znatno veću zainteresiranost za slučaj od onog koje je Laptala osudilo na 14 godina, tada nisu čak htjeli saslušati zaključnu riječ njegovih odvjetnika -kazao nam je potpredsjednik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro koji prati suđenje od početka slučaja.

Jutrošnja zbivanja

Napokon, nakon jednodnevne odgode, počelo je žalbeno ročište pred drugostupanjskim žalbenim sudom u grčkom gradu Patrasu. U srijedu je ročište odgođeno zbog štrajka tajnica, koji je onemogućio pretresanje svih predviđenih slučajeva.

Jutros, pak, dan u sudnici u Patrasu počeo je dovršetkom jednog od tri slučaja od srijede i izricanjem presude u njemu, a potom je počelo i novo saslušavanje svjedoka u slučaju Laptalo koji u grčkim zatvorima leži već 16 mjeseci. U srpnju ove godine osuđen je na 14 godina robije zbog navodnog šverca 52 kilograma kokaina.

No, neizvjesno je hoće li, ponajprije zbog većeg broja svjedoka, ročište dubrovačkom kapetanu u četvrtak biti i dovršeno, ili će pak biti nastavljeno u petak, odnosno tek sljedeći tjedan.

Inače, među svjedocima obrane trebao bi se prvi put pojaviti i kap. Rodger MacDonald, glavni tajnik Međunarodne federacije udruga pomorskih kapetana i Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF), koja je već ranije slučaj nazvala "potpuno promašenim i sasvim u neskladu s dokazima koji upućuju na Laptalovu nevinost".

Također, ITF smatra da bi presuda Laptalu mogla utjecati na sve buduće procese protiv brodskih zapovjednika.

- Sigurno bi trebalo imati utjecaja ako ITF objasni sudu da je zapovjednicima nemoguće provjeriti svaki predmet ukrcan u brod, a u ovom slučaju je riječ o čak 187 tisuća kutija s bananama, kazao je prvi čovjek Laptalovog odvjetničkog tima Andreas Nassikas.

Ivica Profaca / EPEHA

Izjave iz Dubrovnika

- Svi mi Dubrovčani večeras smo ponosni i radosni. Ne mogu opisati kolika je sreća kapetanove obitelji i prijatelja u ovim trenucima! Dogodilo se ono u što smo vjerovali od početka! Presuda iz srpnja bila je parodija, što su i Grci u međuvremenu shvatili i dopustili da pravda pobijedi! Uostalom, atmosfera je bila takva da drugačije nije ni moglo završiti – komentirala je dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica oslobađajuću presudu svog sugrađanina kapetana Krista Laptala. Dodala je kako se Laptalov povratak očekuje za nekoliko dana, no da su sada te proceduralne stvari od sekundarnog značaja.

- Najvažnije je da je kapetan slobodan i da se potvrdila njegova nevinost u koju smo svi mi koji misle pošteno od početka vjerovali - zaključila je gradonačelnica.

- Oslobođenje kapetana Laptala za mene je pozitivan šok! Moram priznati da sa s obzirom na iskustva s prvim suđenjem bio pesimist, čak sam se bojao otputovati u Grčku da se moja strahovanja ne bi potvrdila. No, na kraju se pokazalo da smo svo vrijeme bili u pravu kad smo tražili pravicu za našeg kolegu i prijatelja  – kazao je u povodu Laptalova oslobađanja kapetan Vanja Glavočić, povjerenik dubrovačkog Sindikata pomoraca.

Gabrijela Bijelić/EPEHA

ANKETA: GRAĐANI DUBROVNIKA

Dubrovčani ne kriju oduševljenje oslobađajućom presudom za njihova sugrađanina kapetana Krista Laptala.

NADA TOMOVIĆ, kuharica
- Nemate pojma koliko mi je drago što su oslobodili kapetana! Neka mu Bog da zdravlje. Nikako nije smjelo doći do uhićenja i takvih njegovih patnji u zatvoru. Biti iza rešetaka svakome teško pada, a pogotovo kad znaš da si nepravedno osuđen!

SAFET TORIĆ, umirovljeni pomorac
- Kapetan je zaslužio da bude oslobođen! I sam sam nekad bio pomorac i znam kako je to s prijevozom tereta. Kapetan se ne bavi utovarom, za to postoje časnici za ukrcaj i iskrcaj. Od početka je bilo jasno da je Laptalo bio žrtva namještaljke, no dobro je da za tu podvalu nije platio duljom robijom.

DRAGE RAŠE, ugostitelj
- Svi smo u Gradu sretni da je ovako ispalo!  Od prvog dana smo vjerovali da je nedužan, no ipak nam je laknulo kad je to i dokazano pred sudom. Sva se ježim od sreće. Nekad se čini da je pravda nedostižna, pa je lijepo kad vidite da ipak postoji.

ZDRAVKO KITIN, električar
- S obzirom na sve što se događalo na prvom suđenju u Grčkoj , sa skepsom sam dočekao novi pokušaj, ali eto, pravda je prevagnula. Uostalom, optužiti kapetana za zapovjednu odgovornost i tražiti od njega da odgovara za sadržaj zapečačenog kontejnera od početka je bilo besmisleno.

NIKO PASKOVIĆ, umirovljenik
- Svaka čast! Veselimo se što nam se gospar kapetan vraća kao slobodan čovjek. Bilo je strašno pratiti što su mu sve spakirali u Grčkoj, ni krivom ni dužnom. Želim mu svaku sreću, i njemu i obitelji koja je toliko propatila otkako je lani nepravedno uhićen.

Gabrijela Bijelić/EPEHA

Svjetske reakcije na oslobađanje Laptala: Napokon pravda

"Napokon pravda za zapovjednika Coral Sea", reakcija je ITF-a, svjetskog sindikata transportnih radnika, nakon vijesti o oslobađanju dubrovačkog kapetana Krista Laptala u Grčkoj.

- Ovo je konačna pravda za Krista Laptala. Tretirali su ga kao političku nogometnu loptu punih 17 mjeseci, i to je konačno zaustavljeno naporima njega samog, njegovog odvjetničkog tima i međunarodne kampanje koja je stvorila takvu buku protiv zloporabe pravde da se mogla čuti i u sudnici, kazao je pomorski koordinator ITF-a Stephen Cotton.

On upozorava da se u ovom trenutku ne smije zaboraviti da je svaki pomorac potencijalna meta.

- Vlasti moraju prestati posezati za najlakšom opcijom i osuđivati obično strane pomorske časnike kako bi zadovoljili javno mnijenje kad nešto pođe po zlu. Ima još pomoraca sa sličnom sudbinom, poput dvojice časnika s broda Hebei Spirit koji u Koreji čekaju presudu za nešto za što se svi slažu da nisu počinili, baš kao u ovom slučaju, ističe Cotton, dodajući da ne treba opravdavati krijumčarenje droge, ali je odavno jasno "da kapetan Laptalo nije kriv ni za kakvu ulogu u takvoj aktivnosti, što je grčki sud napokon prepoznao".

Slično je intoniran i tekst u najuglednijoj svjetskoj pomorskoj publikaciji Lloyd's List.

- Odluka suda srušila je šokantnu presudu od prije četiri mjeseca, kad je kapetan Laptalo bio osuđen na 14 godina zatvora, kaže list, dodajući da je žalbenom sudu u Patrasu trebalo samo 20 minuta da oslobodi našeg pomorca, nakon što je i javni tužitelj preporučio oslobađanje.

- Bio je to dug put, trebalo je dugo da dođemo do ovoga, ali sada imamo pravi rezultat, kazao je za Lloyd's List jedan od odvjetnika, Amerikanac John Keough.

Glavni tajnik Međunarodne federacije udruženja pomorskih kapetana Rodger MacDonald presudu u Patrasu je ocijenio "apsolutno fantastičnom".

KRONOLOGIJA

- 24.6.2007. - Brod Coral Sea isplovio iz ekvadorske luke Guayaquil s teretom banana za nekoliko mediteranskih luka

- 12.7.2007. - Brod Coral Sea uplovio u grčku luku Egion, u kutijama na jednoj od 187 tisuća paleta s bananama otkrivena 52 kilograma kokaina

- 13.7.2007. - nešto iza ponoći na brod dolazi policija i uhićuje kap. Krista Laptala, prvog časnika palube Konstantina Meteleva i vođu palube Narcisa Garciju

- 16.7.2007. - iskaz dat policiji potpisan iako nije bio preveden s grčkog, uhićenici prebačeni u zatvor Koridallos u Ateni

- 20.7. 2007. - Sindikat pomoraca upućuje apele za pomoć cijelom hrvatskom draavnom vrhu

- srpanj 2007. - Odmah nakon objave vijesti o uhićenju na noge podignuta cijela hrvatska i međunarodna pomorska javnost, na Internetu se skupljaju potpisi za njegovo oslobađanje, a sve međunarodne pomorske institucije na inicijativu Predraga Brazzodura iz SPH-a staju u Laptalovu obranu

- 24.7.2007. Kristo Laptalo šalje potresno pismo hrvatskoj javnosti u kojem tvrdi da nevin leži u grčkom zatvoru

- rujan 2007. - Sud u Egionu prvi put odbija pustiti trojicu pomoraca da se brane sa slobode

- rujan 2007. - belgijska tvrtka Trireme Vessel, vlasnik Coral Sea, iz prosvjeda prestala slati brodove u Grčku

- 15.1.2008. - Zahtjev za puštanje uz jamčevinu odbijen uz obrazloženje da "optuženici nisu u pritvoru proveli dovoljno dugo vremena da bi shvatili težinu svoga zločina"

- ožujak 2008. - Konstantin Metelev zbog sloma živaca završio na psihijatriji, a sud treći put odbija zahtjev za jamčevinu

- 4.6.2008. - Odgođeno suđenje zbog "prezauzetosti sudaca"

- 12.6.2008. - Po drugi put odgođeno suđenje, ovoga puta zbog velikog potresa koji je pogodio cijelu pokrajinu Achaiju u kojoj je smješten Patras

- 17.7.2008. - Kristo Laptalo nepravomoćno u Patrasu osuđen na 14 godina robije po zapovjednoj odgovornosti, Metelev i Garcia oslobođeni. Istog dana pojavljuju se spekulacije da je i hrvatska policija pratila Laptala, ali MUP i hrvatski Interpol to demantiraju

- listopad 2008. - Nakon skoro tri mjeseca čekanja stiže obrazloženje presude po kojoj je Laptalo osuđen na 14 godina. Svi svjedoci i obrane i optužbe govorili u korist Laptala, ali sud smislio novi argument - droga je ukrcana u plovidbi, i Laptalo je morao znati što je u teretu

- studeni 2008. - Laptalo se u znak solidarnosti pridružuje štrajku glađu svih grčkih zatvorenika koji traže bolje uvjete u kaznionicama
- 26.11.2008. - Odgođeno žalbeno ročište u Patrasu zbog štrajka sudskih tajnica

- 27.11.2008. - Nakon ponovnog saslušanja svjedoka tužiteljstvo odustaje od optužnice, a sud donio oslobađajuću presudu

Ivica Profaca/EPEHA

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tužitelj na žalbenom ročištu u Patrasu nakon ponovnog saslušavanja svih svjedoka optužbe predložio oslobađanje našeg pomorca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2008-11-27 11:12:52 [created_by] => 30 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2008-11-28 11:17:18 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2008-11-27 16:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 11901 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2008/11/28/Novosti/laptalo00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x230" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7723894 Threads: 1 Questions: 1629445385 Slow queries: 4840965 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111228414 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/kapetan-laptalo-slobodan-presretna-obitelj-porucuje-festat-cemo-kao-nikad-video-30551 [printLink] => /vijesti/hrvatska/kapetan-laptalo-slobodan-presretna-obitelj-porucuje-festat-cemo-kao-nikad-video-30551?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 100130 [name] => kristolaptalo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kristolaptalo [link] => /tag/kristolaptalo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tužitelj na žalbenom ročištu u Patrasu nakon ponovnog saslušavanja svih svjedoka optužbe predložio oslobađanje našeg pomorca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kapetan Laptalo slobodan; Presretna obitelj poručuje: Festat ćemo kao nikad! (VIDEO) [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-17-22-12-30 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/11/28/Novosti/laptalo00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/11/28/Novosti/laptalo00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Najnovija događanja (četvrtak oko 16 sati)

Hrvatski kapetan Kristo Laptalo slobodan je čovjek! Odlučilo je tako u četvrtak sudsko vijeće na žalbenom sudu u Patrasu, a preokret se dogodio nakon što je sam tužitelj na žalbenom ročištu nakon ponovnog saslušavanja svih svjedoka optužbe odlučio odustati od optužnice i predložio oslobađanje našeg pomorca koji je pod optužbom za šverc 52 kilograma kokaina punih 16 mjeseci ležao u grčkim zatvorima.

Očito je takva promjena stava grčkog tužiteljstva posljedica činjenice da ni na ponovljenom suđenju niti jedan od svjedoka nije kazao da je Laptalo doista odgovoran za drogu u teretu banana na brodu Coral Sea, niti je ijedan dokaz upućivao na njegovu odgovornost, ni objektivnu ni zapovjednu.

Izjave nakon odluke suda

Nažalost, kapetan Laptalo neće odmah moći natrag u svoj Dubrovnik - morat će nekoliko dana provesti u ekstradicijskom pritvoru. Naime, prema propisima EU, bez obzira na to što u Grčkoj nije bio svojom voljom, Laptalo je prekršio propis po kojem državljani nečlanica EU mogu boraviti u nekoj članici najviše tri mjeseca.

- Ima Boga, ne mogu opisati kakva nas je sreća obuzela kad smo čuli što tužitelj govori, nismo mogli vjerovati nakon svega što smo ovdje proživjeli. Hvala svima koji su bili uz nas svo ovo vrijeme, a nemam ništa posebno reći onima koji su tvrdili da je kriv. Ovdje je više značilo tko govori, nego što govori, prve su riječi Laptalovog posinka Ivana nakon oslobađajuće presude.

Odmah nakon izricanja oslobađajuće presude pravosudni policajci su Laptala odveli natrag u ćeliju u kojoj je proveo zadnja dva dana čekajući ročište, tako da su se supruga Lidija i kćer Kristina uspjele jedva i zagrliti s njim.

- Jednostavno nismo ništa mogli govoriti, ni nas dvije ni on, očito je potpuno šokiran bio kad je čuo ovu odluku. Još da prođe ovih nekoliko dana i idemo natrag kući, kazala nam je, jedva susprežući suze radosnice Kristina Laptalo.

Lidija Laptalo, pak, bila je sasvim u šoku od sreće zbog oslobađajuće presude, ne mogavši prozboriti ni riječi u prvim trenucima nakon odluke peteročlanog sudskog vijeća.

- Nemam pojma kojim bih riječima mogla opisati kako se osjećam sada nakon ovoga. Svo ovo vrijeme sam se nadala, ali i strahovala da će mi Krista ovdje ostaviti. No, danas je sve bilo drugačije, čak mi se čini i da je tužitelj nekako bio na našoj strani. Sad se samo nadam da će što manje vremena provesti u imigracijskom pritvoru, i da napokon idemo kući - kazala nam je Laptalova supruga Lidija u prvoj reakciji nakon oslobađajuće presude.

Ona se nakon izricanja oslobađajuće presude čula sa suprugom, no ni on nije sasvim svjestan da je praktički slobodan čovjek nakon tako dugog vremena provedenog u pritvoru.

- Sasvim je šokiran, ne zna što mu se zapravo danas dogodilo, prenijela nam je Lidija Laptalo muževljevo raspoloženje.

Obitelj Laptalo bi ovih dana trebala biti u stalnom kontaktu sa svojim mužem i ocem, a kad stignu u Dubrovnik, što drugo preostaje nego - festa!

- Festat ćemo kao nikad, napokon smo iza sebe ostavili ovu ružnu epizodu, kazao nam je uzbuđeni Ivan.

Poslijepodnevna događanja

Na sudu u Patrasu, gdje je nakon jednodnevne odgode u četvrtak napokon počelo žalbeno ročište kapetanu Kristu Laptalu pred drugostupanjskim žalbenim sudom, sud je u prvom dijelu rada ponovo saslušao nekoliko svjedoka optužbe koji su ponovili svoje iskaze s prvog suđenja u srpnju, a u kojima se zapravo Laptala ne tereti za krivicu u švercu 52 kilograma kokaina.

Prije pauze saslušano je troje svjedoka, a jedan njihov odgovor posebno je razbudio optimizam u Laptalovu timu.

Naime, na pitanje tužitelja tko je odgovoran za odluku u kojoj luci će se iskrcati koji dio tereta, svo troje je odgovorilo da je to kompanija koja trguje bananama koje je prevozio brod Coral Sea, a da zapovjednik brod na to nema, niti može imati nikakav utjecaj.

Također, Laptalovi odvjetnici su za ročište pripremili "presječenu" maketu broda Coral Sea na kojoj je vidljivo na koji je način složen teret u brodu - uključujući i točan raspored paleta kakav je bio u trenutku uplovljenja u grčku luku Egion - i koliko je pojedinim paletama teško čak i prići da bi se prekontroliralo što je sve na njima.

Odvjetnici predvođeni Andreasom Nassikasom napravili su i maketu palete na kojoj su paketi s kokainom nađeni, s istim ciljem - tko ne zna što točno traži ne može vidjeti da su ti paketi različiti od ostalih u kojima je voće dovezeno iz ekvadorske luke Guayaquil.

Nakon pauze očekuje se nastavak saslušanja svjedoka, prvo još dvoje na strani tužbe, a potom kreću i svjedoci obrane koji bi trebali pomoći izlasku Laptala iz zatvora nakon 16 mjeseci provedenih u ćelijama u Koridallosu i Patrasu.

- Može se reći da smo umjereni optimisti, ali nakon svega što se događalo u ovom slučaju teško je bilo što predvidjeti. Bitno je da je ovo novo sudsko vijeće pokazalo znatno veću zainteresiranost za slučaj od onog koje je Laptala osudilo na 14 godina, tada nisu čak htjeli saslušati zaključnu riječ njegovih odvjetnika -kazao nam je potpredsjednik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro koji prati suđenje od početka slučaja.

Jutrošnja zbivanja

Napokon, nakon jednodnevne odgode, počelo je žalbeno ročište pred drugostupanjskim žalbenim sudom u grčkom gradu Patrasu. U srijedu je ročište odgođeno zbog štrajka tajnica, koji je onemogućio pretresanje svih predviđenih slučajeva.

Jutros, pak, dan u sudnici u Patrasu počeo je dovršetkom jednog od tri slučaja od srijede i izricanjem presude u njemu, a potom je počelo i novo saslušavanje svjedoka u slučaju Laptalo koji u grčkim zatvorima leži već 16 mjeseci. U srpnju ove godine osuđen je na 14 godina robije zbog navodnog šverca 52 kilograma kokaina.

No, neizvjesno je hoće li, ponajprije zbog većeg broja svjedoka, ročište dubrovačkom kapetanu u četvrtak biti i dovršeno, ili će pak biti nastavljeno u petak, odnosno tek sljedeći tjedan.

Inače, među svjedocima obrane trebao bi se prvi put pojaviti i kap. Rodger MacDonald, glavni tajnik Međunarodne federacije udruga pomorskih kapetana i Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF), koja je već ranije slučaj nazvala "potpuno promašenim i sasvim u neskladu s dokazima koji upućuju na Laptalovu nevinost".

Također, ITF smatra da bi presuda Laptalu mogla utjecati na sve buduće procese protiv brodskih zapovjednika.

- Sigurno bi trebalo imati utjecaja ako ITF objasni sudu da je zapovjednicima nemoguće provjeriti svaki predmet ukrcan u brod, a u ovom slučaju je riječ o čak 187 tisuća kutija s bananama, kazao je prvi čovjek Laptalovog odvjetničkog tima Andreas Nassikas.

Ivica Profaca / EPEHA

Izjave iz Dubrovnika

- Svi mi Dubrovčani večeras smo ponosni i radosni. Ne mogu opisati kolika je sreća kapetanove obitelji i prijatelja u ovim trenucima! Dogodilo se ono u što smo vjerovali od početka! Presuda iz srpnja bila je parodija, što su i Grci u međuvremenu shvatili i dopustili da pravda pobijedi! Uostalom, atmosfera je bila takva da drugačije nije ni moglo završiti – komentirala je dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica oslobađajuću presudu svog sugrađanina kapetana Krista Laptala. Dodala je kako se Laptalov povratak očekuje za nekoliko dana, no da su sada te proceduralne stvari od sekundarnog značaja.

- Najvažnije je da je kapetan slobodan i da se potvrdila njegova nevinost u koju smo svi mi koji misle pošteno od početka vjerovali - zaključila je gradonačelnica.

- Oslobođenje kapetana Laptala za mene je pozitivan šok! Moram priznati da sa s obzirom na iskustva s prvim suđenjem bio pesimist, čak sam se bojao otputovati u Grčku da se moja strahovanja ne bi potvrdila. No, na kraju se pokazalo da smo svo vrijeme bili u pravu kad smo tražili pravicu za našeg kolegu i prijatelja  – kazao je u povodu Laptalova oslobađanja kapetan Vanja Glavočić, povjerenik dubrovačkog Sindikata pomoraca.

Gabrijela Bijelić/EPEHA

ANKETA: GRAĐANI DUBROVNIKA

Dubrovčani ne kriju oduševljenje oslobađajućom presudom za njihova sugrađanina kapetana Krista Laptala.

NADA TOMOVIĆ, kuharica
- Nemate pojma koliko mi je drago što su oslobodili kapetana! Neka mu Bog da zdravlje. Nikako nije smjelo doći do uhićenja i takvih njegovih patnji u zatvoru. Biti iza rešetaka svakome teško pada, a pogotovo kad znaš da si nepravedno osuđen!

SAFET TORIĆ, umirovljeni pomorac
- Kapetan je zaslužio da bude oslobođen! I sam sam nekad bio pomorac i znam kako je to s prijevozom tereta. Kapetan se ne bavi utovarom, za to postoje časnici za ukrcaj i iskrcaj. Od početka je bilo jasno da je Laptalo bio žrtva namještaljke, no dobro je da za tu podvalu nije platio duljom robijom.

DRAGE RAŠE, ugostitelj
- Svi smo u Gradu sretni da je ovako ispalo!  Od prvog dana smo vjerovali da je nedužan, no ipak nam je laknulo kad je to i dokazano pred sudom. Sva se ježim od sreće. Nekad se čini da je pravda nedostižna, pa je lijepo kad vidite da ipak postoji.

ZDRAVKO KITIN, električar
- S obzirom na sve što se događalo na prvom suđenju u Grčkoj , sa skepsom sam dočekao novi pokušaj, ali eto, pravda je prevagnula. Uostalom, optužiti kapetana za zapovjednu odgovornost i tražiti od njega da odgovara za sadržaj zapečačenog kontejnera od početka je bilo besmisleno.

NIKO PASKOVIĆ, umirovljenik
- Svaka čast! Veselimo se što nam se gospar kapetan vraća kao slobodan čovjek. Bilo je strašno pratiti što su mu sve spakirali u Grčkoj, ni krivom ni dužnom. Želim mu svaku sreću, i njemu i obitelji koja je toliko propatila otkako je lani nepravedno uhićen.

Gabrijela Bijelić/EPEHA

Svjetske reakcije na oslobađanje Laptala: Napokon pravda

"Napokon pravda za zapovjednika Coral Sea", reakcija je ITF-a, svjetskog sindikata transportnih radnika, nakon vijesti o oslobađanju dubrovačkog kapetana Krista Laptala u Grčkoj.

- Ovo je konačna pravda za Krista Laptala. Tretirali su ga kao političku nogometnu loptu punih 17 mjeseci, i to je konačno zaustavljeno naporima njega samog, njegovog odvjetničkog tima i međunarodne kampanje koja je stvorila takvu buku protiv zloporabe pravde da se mogla čuti i u sudnici, kazao je pomorski koordinator ITF-a Stephen Cotton.

On upozorava da se u ovom trenutku ne smije zaboraviti da je svaki pomorac potencijalna meta.

- Vlasti moraju prestati posezati za najlakšom opcijom i osuđivati obično strane pomorske časnike kako bi zadovoljili javno mnijenje kad nešto pođe po zlu. Ima još pomoraca sa sličnom sudbinom, poput dvojice časnika s broda Hebei Spirit koji u Koreji čekaju presudu za nešto za što se svi slažu da nisu počinili, baš kao u ovom slučaju, ističe Cotton, dodajući da ne treba opravdavati krijumčarenje droge, ali je odavno jasno "da kapetan Laptalo nije kriv ni za kakvu ulogu u takvoj aktivnosti, što je grčki sud napokon prepoznao".

Slično je intoniran i tekst u najuglednijoj svjetskoj pomorskoj publikaciji Lloyd's List.

- Odluka suda srušila je šokantnu presudu od prije četiri mjeseca, kad je kapetan Laptalo bio osuđen na 14 godina zatvora, kaže list, dodajući da je žalbenom sudu u Patrasu trebalo samo 20 minuta da oslobodi našeg pomorca, nakon što je i javni tužitelj preporučio oslobađanje.

- Bio je to dug put, trebalo je dugo da dođemo do ovoga, ali sada imamo pravi rezultat, kazao je za Lloyd's List jedan od odvjetnika, Amerikanac John Keough.

Glavni tajnik Međunarodne federacije udruženja pomorskih kapetana Rodger MacDonald presudu u Patrasu je ocijenio "apsolutno fantastičnom".

KRONOLOGIJA

- 24.6.2007. - Brod Coral Sea isplovio iz ekvadorske luke Guayaquil s teretom banana za nekoliko mediteranskih luka

- 12.7.2007. - Brod Coral Sea uplovio u grčku luku Egion, u kutijama na jednoj od 187 tisuća paleta s bananama otkrivena 52 kilograma kokaina

- 13.7.2007. - nešto iza ponoći na brod dolazi policija i uhićuje kap. Krista Laptala, prvog časnika palube Konstantina Meteleva i vođu palube Narcisa Garciju

- 16.7.2007. - iskaz dat policiji potpisan iako nije bio preveden s grčkog, uhićenici prebačeni u zatvor Koridallos u Ateni

- 20.7. 2007. - Sindikat pomoraca upućuje apele za pomoć cijelom hrvatskom draavnom vrhu

- srpanj 2007. - Odmah nakon objave vijesti o uhićenju na noge podignuta cijela hrvatska i međunarodna pomorska javnost, na Internetu se skupljaju potpisi za njegovo oslobađanje, a sve međunarodne pomorske institucije na inicijativu Predraga Brazzodura iz SPH-a staju u Laptalovu obranu

- 24.7.2007. Kristo Laptalo šalje potresno pismo hrvatskoj javnosti u kojem tvrdi da nevin leži u grčkom zatvoru

- rujan 2007. - Sud u Egionu prvi put odbija pustiti trojicu pomoraca da se brane sa slobode

- rujan 2007. - belgijska tvrtka Trireme Vessel, vlasnik Coral Sea, iz prosvjeda prestala slati brodove u Grčku

- 15.1.2008. - Zahtjev za puštanje uz jamčevinu odbijen uz obrazloženje da "optuženici nisu u pritvoru proveli dovoljno dugo vremena da bi shvatili težinu svoga zločina"

- ožujak 2008. - Konstantin Metelev zbog sloma živaca završio na psihijatriji, a sud treći put odbija zahtjev za jamčevinu

- 4.6.2008. - Odgođeno suđenje zbog "prezauzetosti sudaca"

- 12.6.2008. - Po drugi put odgođeno suđenje, ovoga puta zbog velikog potresa koji je pogodio cijelu pokrajinu Achaiju u kojoj je smješten Patras

- 17.7.2008. - Kristo Laptalo nepravomoćno u Patrasu osuđen na 14 godina robije po zapovjednoj odgovornosti, Metelev i Garcia oslobođeni. Istog dana pojavljuju se spekulacije da je i hrvatska policija pratila Laptala, ali MUP i hrvatski Interpol to demantiraju

- listopad 2008. - Nakon skoro tri mjeseca čekanja stiže obrazloženje presude po kojoj je Laptalo osuđen na 14 godina. Svi svjedoci i obrane i optužbe govorili u korist Laptala, ali sud smislio novi argument - droga je ukrcana u plovidbi, i Laptalo je morao znati što je u teretu

- studeni 2008. - Laptalo se u znak solidarnosti pridružuje štrajku glađu svih grčkih zatvorenika koji traže bolje uvjete u kaznionicama
- 26.11.2008. - Odgođeno žalbeno ročište u Patrasu zbog štrajka sudskih tajnica

- 27.11.2008. - Nakon ponovnog saslušanja svjedoka tužiteljstvo odustaje od optužnice, a sud donio oslobađajuću presudu

Ivica Profaca/EPEHA

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/kapetan-laptalo-slobodan-presretna-obitelj-porucuje-festat-cemo-kao-nikad-video-30551 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dd0d55f0c7ecc8601a0abc9f36a991116f9c7a6e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kapetan+Laptalo+slobodan%3B+Presretna+obitelj+poru%C4%8Duje%3A+Festat+%C4%87emo+kao+nikad%21+%28VIDEO%29&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkapetan-laptalo-slobodan-presretna-obitelj-porucuje-festat-cemo-kao-nikad-video-30551 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkapetan-laptalo-slobodan-presretna-obitelj-porucuje-festat-cemo-kao-nikad-video-30551 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tužitelj na žalbenom ročištu u Patrasu nakon ponovnog saslušavanja svih svjedoka optužbe predložio oslobađanje našeg pomorca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskatužitelj na žalbenom ročištu u Patrasu nakon ponovnog saslušavanja svih svjedoka optužbe predložio oslobađanje našeg pomorca

Kapetan Laptalo slobodan; Presretna obitelj poručuje: Festat ćemo kao nikad! (VIDEO)

Piše PSD.
27. studenog 2008. - 17:12

Najnovija događanja (četvrtak oko 16 sati)

Hrvatski kapetan Kristo Laptalo slobodan je čovjek! Odlučilo je tako u četvrtak sudsko vijeće na žalbenom sudu u Patrasu, a preokret se dogodio nakon što je sam tužitelj na žalbenom ročištu nakon ponovnog saslušavanja svih svjedoka optužbe odlučio odustati od optužnice i predložio oslobađanje našeg pomorca koji je pod optužbom za šverc 52 kilograma kokaina punih 16 mjeseci ležao u grčkim zatvorima.

Očito je takva promjena stava grčkog tužiteljstva posljedica činjenice da ni na ponovljenom suđenju niti jedan od svjedoka nije kazao da je Laptalo doista odgovoran za drogu u teretu banana na brodu Coral Sea, niti je ijedan dokaz upućivao na njegovu odgovornost, ni objektivnu ni zapovjednu....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 19:22