Novosti Hrvatska

repriza na pantovčaku

Konzultacije kod predsjednice: Bandić i Prgomet nisu se izjasnili; Čačić: Novi izbori su najizgledniji

repriza na pantovčaku
12.31 - Čelnik IDS-a Boris Miletić potvrdio je u ponedjeljak na Pantovčaku da i dalje podržava koaliciju Hrvatska raste i Zorana Milanovića kao mandatara Vlade, dok se čelnik stranke Hrid Drago Prgomet te Milan Bandić, predsjednik stranke Milan Bandić 365 – stranka rada i solidarnosti, o tome nisu htjeli izjasniti.

Miletić je, nakon konzultacija s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, rekao da će njegova stranka podržati SDP-ovu koaliciju Hrvatska raste.

"Naš stav je bio jasan i prije izbora, mi smo dosljedni i vjerodostojni. Prihvatljiva nam je suradnja s lijevom liberalnom opcijom i pri tome smo i ostali", kazao je Miletić.

Vezano uz ideju tripartitne vlade smatra da je "teško spojiti i lijevo i desno, ali treba pokušati". Istaknuo je kako je za državu bitno da se što prije oformiti institucije - od Sabora do Vlade.

"Nemamo proračun, imamo tehničku vladu i mislim da treba razgovarati, a u konačnici donijeti odluke, preuzeti odgovornost i nastaviti voditi državu", rekao je. Ocijenio je da je Most dobio veliko povjerenje građana i da trebapreuzeti odgovornost te dodao da ako su im reforme stvarno cilj, postoje načini da se one i ostvare.

Čelni čovjek stranke Hrid Drago Prgomet je nakon konzultacija nerealnom i utopističkom ocijenio ideju velike koalicije koju bi činili Most, Domoljubna i koalicija Hrvatska raste.

"Sigurno znamo da je mogućnost velike koalicije, u kojoj bi bio Most, za nas neralna i utopistička i na nju ne treba gubiti vrijeme", rekao je Prgomet.

Predsjednici je, kaže, prenio stav stranke da se Sabor i Vlada trebaju konstituirati  što ranije kako se ne bi došlo u situaciju ustavne krize. Nije htio odgovoriti kome će se Hrid eventualno prikloniti rekavši da će o tome biti odlučeno na skupštini stranke u srijedu.

"Odlučit će skupština, s tim da će konačnu odluku s kim će Hrid eventulano stupiti u koaliciju donijeti svi članovi stranke po načelu jedan član jedan glas", rekao je.

Progomet naglašava da Hrid ne bježi od odgovornosti i preuzimanja vlasti. "I vjerojatno će u tom pravcu biti odluka skupštine, a to znači iza toga slijede razgovori s potencijalnim mandatarima odnosno lijevom ili desnom koalicijom", dodaje.

Ni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić novinarima nije htio potvrditi kome se priklanja. "Vidim da je svima u interesu, pa i predsjednici, da se ova saga što prije razriješi", rekao je Bandić ponovivši svoj stav  da se "uzda u razum Zorana Milanovića, širinu Tomislava Karamarka i iskustvo Bože Petrova da se dogovore".

"Svaki bedak može doći u situaciju da dobije vlast, ali ju svaki bedak ne može zadržati", rekao je te na upit novinara odgovorio da je kadroviranje najvažnije.

"Papir trpi svašta, treba netko tko će to i provesti", dodao je. Upitan što misli tko treba biti mandatar, Banadić odgovara da nije u poziciji da ga određuje, no kad bi bio, izabrao bi sebe. Nije se, rekao je, ovih dana čuo s Karamarkom i Milanovićem, dodavši da ni on njih nije zvao te da zove samo svoju suprugu Vesnu i majku.

Nastavak konzultacija s predsjednicom Republike uslijedit će popodne, po završetku sastanka čelnika Mosta nezavisnih lista s čelnicima Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste.

Vulin: HDSSB nije dao potporu ni jednoj koaliciji

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin rekao je u ponedjeljak na konzultacijama kod predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović da njegova stranka niti jednoj koaliciji neće dati potporu te ocijenio da su novi izbori vrlo izgledna opcija.

"Što se tiče HDSSB-a, nema nikakvih izmjena od posljednjih konzultacija - nikome nismo dali potporu, ni što obećali niti dogovorili", kazao je Vulin novinarima. No, dodao je da su spremni na razgovore i suradnju, ako to bude potrebno.

Smatra da su novi izbori, iako ih ne priželjkuju,  "vrlo izgledna opcija". "Ponovlljeni izbori, premda skupi, bit će jeftiniji za cijelu državu", drži Vulin.

Također ocjenjuje da se zasad još ne vidi izlaz iz sadašnje situacije te dodaje da su "novi izbori najbolje rješenje i jeftinija varijanta kako bi Hrvatska zadržala stabilnost".

"Postoji mogućnost da bi rezultat ponovljenih izbora bio drugačiji nego na prošlim parlamentarnim izborima i da bismo nakon njih imali stabilnu parlamentarnu većinu", kazao je Vulin.

11.25 -
Čelnik Reformista Radimir Čačić potvrdio je u ponedjeljak na Pantovčaku da podržava koaliciju Hrvatska raste i Zorana Milanovića kao mandatara, a za sadašnju situaciju u kojoj nitko nema dovoljan broj podupiratelja primarno odgovornim drži Most koji ne želi preuzeti odgovornost, a sekundarno Domoljubnu te koaliciju Hrvatske raste jer se ne žele međusobno dogovoriti te ocjenjuje da će doći do novih izbora.

"Isto kao i zadnji put.  Sad će biti još nekoliko krugova (konzultacija) pa ćemo vidjeti", kazao je Čačić novinarima na pitanje što je rekao predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović na konzultacijama. 

Čačić drži da sve ukazuje na nove izbore, a zbog sadašnjeg stanja kritiku je uputio i Mostu i objema koalicijama, Domoljubnoj te Hrvatska raste: "Primarna je odgovornost na onima koji ne žele preuzeti odgovornost, a sekundarna na onima koji se ne žele međusobno dogovoriti da izbjegnu ucjenu onih koji ne žele preuzeti odgovornost", sumira Čačić.

Za Most kaže da ne zna "zbog čega su pomislili da se u politiku može ući bez spremnosti da se preuzme odgovornost i donose odluke". "Reći 'ja neću ni sa kim, glasajte za mene', može biti realno samo ako imaš apsolutnu većinu. Samo je tada ta poruka utemeljena", ističe. 

Sve drugo, dodaje, vodi u situaciju u kojoj se danas nalazimo, a to nije razina odgovornosti koju bi svatko tko ulazi u politiku morao imati. No, napominje, ni dva velika bloka ne mogu tvrditi da su bez odgovornosti. "Jer, bez obzira na stav Mosta postoji rješenje i njihovim dogovorom. Dakle, nije istina da nema rješenja bez Mosta", objašnjava.

Pozicija Reformista, kaže, u velikoj mjeri poklapa se s onim što traži Most: "Dakle, reforme. Samo je pitanje tko to može i zna".


10.45
- Izabrani saborski zastupnici nacionalnih manjina koji su u ponedjeljak došli na konzultacije s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović potvrdili su svoje ranije stavove u pogledu davanja mandata za sastavljanje nove Vlade.

Zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj ponovila je da se nije opredijelila dodavši da se manjine "trebaju pridružiti većini", a ostali zastupnici potvrdili su svoju podršku koaliciji Hrvatska raste i Zoranu Milanoviću kao mandataru.

Milorad Pupovac iz SDSS-a kazao je da su predsjednici Republike ponovili stav SDSS-a "da i u ovom krugu konzultacija ostaju kod istog stajališta". "Prethodnu podršku dajemo koaliciji Hrvatska raste i Milanoviću kao kandidatu za mandatara", dodao je. Novinare je zanimalo jesu li spremni svoju podršku dati Domoljubnoj koaliciji, s obzirom na to da su takvu Pupovčevu izjavu proteklog vikenda prenijeli srbijanski mediji, a Pupovac je odgovorio da je to poznata mogućnost, no da ju HDZ svakim danom umanjuje svojim postupcima.

"Neki mediji imaju sklonost da od riječi naprave vijest, ali to nije vijest, to je naša stara pozicija o kojoj smo govorili i prije i nakon izbora. Ali, tu mogućnost ta stranka, a posebno njeno vodstvo, iz dana u dan sve više smanajuje postupcima prema SDSS-u i postupcima u političkom prostoru", rekao je.

Upitan o bivšem izabranom zastupniku s liste SDSS-a, a sada bivšem članu stranke Mirku Raškoviću, Pupovac odgovorio da je i predsjednici Republike rekao da kod SDSS-a "nema ništa novo", osim da su "pod nerazjašnjenim okolnostima izgubili jednog člana". Dodao je i da s Raškovićem nemaju kontakta izrazivši zbog toga zabrinutost. "Posebno smo zabrinuti zbog indicija koje su se u međuvremnu dodatno pojavile i u vezi s njim i u vezi s političkim stanakama koje su oko njega plele ili pletu mrežu", rekao je. Podsjetimo, Rašković je nakon prvog kruga konzultacija izjavio da je izložen pritiscima u stranci vezano uz davanje potpore mandataru Vlade.

Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin potvrdio je također podršku koaliciji Hrvatska raste, ali i upozorio da ostaje još jedna nepoznanica jer se, kaže, ne zna što će se danas nakon razgovora koji počinju u 12 sati "dogoditi između Mosta i dviju koalicija", Hrvatska raste i Domoljubne koalicije. "U slučaju, malo vjerojatnom, da dođe do koalicije u troje, manjine bi se trebale u svakom slučaju upoznati s Mostom s kojim nismo imali nikakve kontakte", objašnjava Radin. Trebali bismo upoznati tog trećeg partnera i vidjeti, koje su njihove moguće reforme u pogledu nacionalnih manjina, dodaje. "Bez manjina je moguće formirati vladu, ali ne stabilnu vladu", smatra Radin te ponavlja da je takva koalicija "malo vjerojatna", ali i da Mosta treba kontaktirati s manjinama.

Veljko Kajtazi, zastupnik romske i još 11 drugih nacionalnih manjina kratko je novinarima potvrdio da ostaje pri ranijem stavu i podržava koaliciju Hrvatska raste. Na isto pitanje zastupnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek kazao je: "Isto kao i zadnji put, očekujemo da, ukoliko netko bude imao većinu, da će predsjednica Republike imenovati mandatara s kojim ćemo onda dalje krenuti u razgovor", dodao je. Zastupnik mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas novinarima je kratko rekao tek: "Najgore je kad čovjek mijenja stavove".


9.25 - Drugi krug konzultacija predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović s čelnicima parlamentarnih stranaka te zastupnicima izabranima u Hrvatski sabor počeo je u ponedjeljak u 9 sati, a prva je na Pantovčak stigla zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj.

Lekaj Prljaskaj je nakon razgovora s predsjednicom, na pitanje novinara koga će podržati, odgovorila da se još nije opredijelila te naglasila kako se "manjine trebaju pridružiti većini".

Prema rasporedu, Grabar-Kitarović na konzultacije o mandataru nove Vlade najprije prima zastupnike, predstavnike nacionalnih manjina, Veljka Kajtazija, Vladimira Bileka, Šandora Juhasa, Furija Radina te Milu Horvata i Milorada Pupovca iz SDSS-a.

Slijedi Stipe Petrina, izabrani zastupnik na listi Mosta te Ivan Vilibor Sinčić iz Živog Zida. Nakon njih, s hrvatskom predsjednicom razgovarat će Reformist Radimir Čačić, iz HDSSB-a dolazi Josip Salapić, potom Milan Bandić sa svojom Strankom rada i solidarnosti, Drago Prgomet iz stranke Hrid te čelnik IDS-a Boris Miletić. Trebao je doći i bivši SDSS-ovac Mirko Rašković, no ispričao se obvezama u županiji Šibensko-kninskoj.

Poslijepodne, od 14 sati na Pantovčak dolaze Božo Petrov iz Mosta te potom predstavnici koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije.

H
Foto: Goran Mehkek / EPH
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last