Novosti Hrvatska

‘HARRYJEVA’ MISIJA

Otkrivamo zašto američki nosač zrakoplova dolazi u Jadran: ‘Truman’ u Splitu - upozorenje Putinu

‘HARRYJEVA’ MISIJA
Područje bivše Jugoslavije kao strateški interes SAD-a sklapanjem mira u Daytonu izgubilo je na značaju, ali ne u tolikoj mjeri koja bi se mogla označiti kao radikalni zaokret. Lanjska destabilizacija Ukrajine, aneksija Krima, obavještajni pokušaji miniranja ulazaka Crne Gore u NATO, gusta mreža ruskog utjecaja u Srbiji i Republici Srpskoj redefinirali su američku taktiku prema Balkanu. Nerješiv problem za američku politiku na području bivše Jugoslavije pri tom je Srbija koja pokušava sačuvati dobre odnose s Rusijom, a da bude i u dobrim odnosima s EU-om.

Za vrijeme nedavnog boravka zapovjednika 6. flote SAD-a u ratnoj luci “Lora” najavljen je dolazak nuklearnog nosača zrakoplova “Harry S. Truman” tijekom sljedećeg mjeseca u Split. U prosincu u Podgorici očekuju pozivnicu za NATO savez.

- Nema ni govora o slučajnosti dolaska američkog nosača zrakoplova u Hrvatsku - kaže nam sugovornik iz vrha hrvatskog Ministarstva obrane.

Od uporabne vrijednosti nosača zrakoplova ipak je daleko važnija diplomatska misija zbog koje dolazi. Kako nam kazuju naši sugovornici iz hrvatskoga vojnog vrha, kad se iz jutarnje izmaglice pred obalama Splita pojavi golemi, 333 metara dugi brod, bit će to potvrda savezništva Washingtona i Zagreba.

Također, kazuju naši sugovornici, “Harry S.Truman” u hrvatskim teritorijalnim vodama bit će i poruka Beogradu da geopolitičko očijukanje s Kremljom mora završiti što prije i da neće biti tolerancije prema namjerama Rusije da prostor Srbije, Crne Gore i Republike Srpske pretvori u raj, pravu Casablancu za ruske obavještajce i specijalne operacije.

Pred Splitom usidreni nosač zrakoplova bit će poruka ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da su istočno Sredozemlje i Jadran - američka zona utjecaja.

Za vrijeme boravka u bazi NATO-a “Decimomannu” na Sardiniji, potpisnik ovih redaka razgovarao je s umirovljenim general-pukovnikom Peterom Voglerom “Titanom” koji je obnašao dužnost zapovjednika NATO-a za sjever Europe.

- Ruska vanjska politika bit će sve agresivnija. Tko ne bude znao pokazati zube, neće se dobro provesti. S obzirom na površinu zračnog i morskog prostora, Hrvatska mora imati jaku mornaricu, posebno u protupodmorničkom dijelu, te snažno zrakoplovstvo. Imajući na umu površinu Jadrana i njegovu vojnu važnost, HRZ bi trebao imati moćne dvomotorne borbene lovce, poput eurofightera kojima se šalje snažna poruka suparnicima i uljezima - predložio je general Vogler.

“Harry S.Truman” jedan je od dvaju nosača zrakoplova klase “Nimitz” koji su stalno na borbenom dežurstvu u vodama Perzijskog zaljeva. “Truman” trenutačno na dužnosti mijenja nosač “Theodore Roosevelt” koji je na velikom remontu. Prošle je godine najviše boravio u vodama istočnog Sredozemlja zbog ruskog napada na Ukrajinu, te sada, opet zbog poruke Moskvi, a prije odlaska u Atlantik, dolazi nakratko u Jadran. Da je SAD napao Siriju, ovaj bi brod bio na prvoj liniji fronte zračnih udara.

S ukupnom dužinom od 333 metra i masom od oko 100.000 tona, brodovi ove klase spadaju u najveće na svijetu. Umjesto plinske turbine ili dizel-električnih sustava, koji se koriste na mnogim modernim ratnim brodovima, nosači koriste dva A4W nuklearna reaktora. Kao rezultat korištenja nuklearnih reaktora, “Truman” može biti operativan oko 20 godina bez dopunjavanja gorivom, uz predviđeni radni vijek od pola stoljeća.

“Hary S. Truman” nosi do 70 višenamjenskih borbenih aviona F-18 “hornet” i “super hornet”, avione za elektroničko ratovanje i po jedan mini “awacs” E-2 “hawkeye“, te 20-ak helikoptera. Ovaj nosač ima više ukrcanih zrakoplova na svojoj palubi i u hangarima nego što borbenih lovaca ima dobar dio zemalja svijeta.

Borbena grupa brodova “Harry S. Truman” (“Harry Truman Battle Group”) je flota od 12 ratnih brodova i podmornica, te osam eskadrila ratnih aviona koji osiguravaju američke interese bilo gdje u svijetu. Na projektiranju ovog broda sudjelovalo je oko 900 inženjera, koji su napravili više od 16.000 projektansko-tehničkih nacrta. Na brodu se nalazi gotovo 1000 kilometara električnih vodova i oko 60 kilometara ventilacijskih otvora. Osam parnih turbina proizvodi 8000 kilovata električne energije, dovoljno za jedan manji hrvatski grad. Cijena izgradnje “Harryja Trumana”? Prava “sitnica” od 4,5 milijardi dolara!

DENIS KRNIĆ

Globalna nadmoć kakvu Rusi mogu sanjati

S obzirom na 10 nosača aviona koji su ključni u suvremenom pomorskom ratovanju, SAD dominira morima i oceanima. Tu su i flote najsuvremenijih logističko-desantnih brodova, s kakvima Moskva još dugo neće raspolagati.

Prednost Amerike je više nego očita: njihovo oružje i prateća infrastruktura od 850 prekomorskih baza, ali i razina organizacije vojske, daleko su napredniji od onoga što posjeduje Moskva.

Rusija sve više pokazuje kako želi ponovno postati velika sila i da tu silu demonstrira. Međutim, sa samo četiri inozemne vojne baze i to u neposrednom susjedstvu (Tadžikistan, Južna Osetija, Abhazija i Armenija) Moskva teško može računati na globalnu nadmoć kakvu ima SAD.


Zapovjedništvo NATO-a iz Napulja seli se pod Marjan?

S odlaskom “Trumana” iz Jadrana neće prestati složena geopolitička strategija Washingtona kojom se ubrzanim tempom eliminira mreža utjecaja kremaljskih kreatora ruske politike na Balkanu.

U tu strategiju uklapa se ideja koju “Slobodna” ekskluzivno donosi. U vojnom vrhu RH, kako doznajemo, postoji, za sada neslužbena, ideja da se jedan dio NATO-ova združenog zapovjedništva iz Napulja, zajedno s osobljem, prebaci u Hrvatsku. Moguće čak u Split. To je tema o kojoj će tek biti razgovora na najvišoj državnoj razini na relaciji Zagreb-NATO.Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last